-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perkūnkiemio gyventojai svaidosi žaibais: reikalauja stabdyti statybas kvartale

Sostinės Perkūnkiemio gyventojams trūko kantrybė. Jie piktinasi kvartale vykstančiomis statybomis, jose fiksuojamais pažeidimais, todėl kreipėsi į valstybines institucijas su reikalavimu stabdyti visas statybas. Anot ten gyvenančių žmonių, problemų tiek daug, kad jau nežinia kaip gintis. Tačiau Vilniaus miesto vyriausiasis architektas nemato galimybės stabdyti statybų ir teritorijų planavimo proceso.
Perkūnkiemis ir jo užstatymas
Perkūnkiemis ir jo užstatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes, Vilniaus m. Pašilaičių rajono Perkūnkiemio kvartalo gyventojai, prašome stabdyti bet kokias statybas, statybas leidžiančių dokumentų išdavimą bei projektinių pasiūlymų svarstymus, kol nebus ištirti jau pastatyti objektai Perkūnkiemio kvartale bei imtasi priemonių nustatytai žalai sureguliuoti“, – rašoma dokumente.

Kreipimąsi iš viso pasirašė 2536 kvartalo žmonės. Jis adresuotas aplinkos ministrui Kęstučiui Navickui, Seimo nariui Vytautui Kernagiui, Vilniaus merui Remigijui Šimašiui, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui Povilui Poderskiui, Vilniaus miesto savivaldybės teritorijų planavimo skyriaus vadovui ir vyriausiajam architektui Mindaugui Pakalniui bei Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos laikinajai direktorei Eglei Kuklierienei.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Perkūnkiemis ir jo užstatymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Perkūnkiemis ir jo užstatymas

Gyventojai: visi projektai su pažeidimais

Iniciatyvinės grupės atstovė Liuda Michalkevičienė 15min sakė, kad kvartale beveik nėra projekto, kuris nepažeistų statybos techninio reglamento (STR). Gyventojams trūksta želdynų, vaikų žaidimų aikštelių.

„Iš mūsų tikrintų objektų Perkūnkiemio kvartale imant visas statybas, tik „Veikmės“ objektas (Perkūnkiemio g. 19) atitinka minimalius statybos reikalavimus, techninį reglamentą. Visi kiti ne. Žinom, kad visame Vilniuje ta problema yra, bet pas mus ji ypač skaudi, nes neturime visiškai vietos. Prie 3,5 užstatymo tankumo numatomo, kas pas mus yra vienintelis visame Vilniuje, visi tie STR pažeidimai, pavyzdžiui, žaidimo aikštelių nesutvarkymas, per mažai želdynų ir kiti panašūs, yra labai skausmingi“, – aiškino ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Perkūnkiemis ir jo užstatymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Perkūnkiemis ir jo užstatymas

Pasak L.Michalkevičienės, kvartalo gyventojai su miesto savivaldybe bendrauja, jiems žadama, kad bus ieškoma sprendimų, kaip galima būtų sureguliuoti čia vykstančią plėtrą. Tačiau tie pažadai nėra konkretūs, todėl gyventojai ieško būdų, kaip į save atkreipti dėmesį.

„Dabar pas mus yra tokia situacija, kad vystytojai mojuoja dokumentais, kad jiems viskas leidžiama, nes čia numatytas toks intensyvumas ir jie gali tai daryti, viskas pagal įstatymus, kaip sakoma. Savivaldybė sako, kad jie turi teisėtų lūkesčių, mes jiems neuždrausime, kitaip jie mums teikia ieškinius. Mes dabar esame tokioje situacijoje, kad turime ieškoti būdų, kaip apsiginti“, – aiškino Perkūnkiemio gyventojų interesams atstovaujanti moteris.

Sako, kad stabdyti procesus – neįmanoma

Vilniaus miesto vyriausiausiasis architektas Mindaugas Pakalnis supranta gyventojų nerimą, tačiau, anot jo, Lietuvoje nėra suformuota praktika, kad kažkurioje vietoje būtų stabdomos visos statybos.

„Suprantamas gyventojų susirūpinimas, bet Lietuvoje galioja teritorijų planavimo dokumentai, Statybos įstatymas ir kažkurioje teritorijoje sustabdyti jų galiojimo yra neįmanoma. Esame teisinė valstybė. Jeigu galioja teritorijų planavimo dokumentas, tai jis galioja“, – tikino pašnekovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

M.Pakalnio teigimu, nevaldoma situacija Perkūnkiemio kvartale susiformavo dėl 2004 metais įtvirtino teritorijos detaliojo plano, kuriuo leidžiamas intensyvus užstatymas. O norint dabar jį keisti, miestui reikėtų mokėti didžiules kompensacijas nekilnojamojo turto plėtotojams.

„Toje vietoje esame labai blogoje situacijoje, nes detalusis planas, kuris ten galioja, buvo parengtas 2004 metais. Vieni neatsakingi žmonės parengė, kiti neatsakingi jo nesuderino, treti patvirtino, tai va turime rezultatą, kokį turime.

Galima jį skųsti, bandyti sustabdyti detaliojo plano galiojimą teisine tvarka, rengti naują detalųjį planą, bet jeigu mes pradėsime rengi naują, tuomet esami žemės savininkai paprašys kompensacijų, nes tai numato Teritorijų planavimo įstatymas. Šioje vietoje reikia pragmatiško požiūrio, ką galima padaryti. Galbūt galima tas teritorijas, kurios buvo numatytos kaip visuomeninės paskirties, bandyti paimti visuomenės poreikiams, jas nusipirkti ir toje vietoje kurti viešą infrastruktūrą, kuri turi būti sukurta“, – teigė Vilniaus miesto vyriausiasis architektas.

Tai ne pirmas kartas, kai kvartalo gyventojai bando atkreipti miesto dėmesį į teritorijos problemas. Perkūnkiemyje gyvenantys vilniečiai tvirtina neturintys nei mokyklų ir darželių, nei žaliųjų erdvių.

Tuo tarpu M.Pakalnis, viešėjęs 15min studijoje, yra sakęs, kad Perkūnkiemis – paminklas laukiniam kapitalizmui ne gerąja to žodžio prasme. Jo teigimu, savivaldybė neturi pakankamai instrumentų išspręsti šios teritorijos problemų, tačiau pažadėjo, kad gyventojai tikrai sulauks naujo vaikų darželio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius