Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Renovacijos procesas Lietuvoje padeda taupyti ir kaimyninėms šalims

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos tikslas – skatinti daugiabučių namų, pastatytų pagal iki 1993 metų galiojusius statybos techninius normatyvus, savininkus atnaujinti (modernizuoti) pastatus, kad didėtų jų energinis naudingumas, ir sudaryti sąlygas tai atlikti. Nuo 2013 m. svarbiausiam tikslui pasiekti sukurti mechanizmai, parengta įstatyminė bazė ir išmokta daug svarbių pamokų. Renovacijos patirtis, kurią pavyko sukaupti Lietuvai, jau kelerius metus pasitarnauja ne tik tobulinant renovaciją mūsų šalyje, bet ir padedant kitoms šalims žengti renovacijos keliu. Dalydamasi savo daugiabučių atnaujinimo patirtimis su kitomis šalimis, Lietuva padeda joms nugalėti su sovietinės statybos būstu susijusias problemas bei prisideda prie didesnės daugelio posovietinių šalių gerovės.
Vilniaus g. 33, Aukštadvaris
Vilniaus g. 33, Aukštadvaris / BETA nuotr.

Patirtimi dalijasi su Rytų Europos šalimis

Per pastaruosius metus Būsto energijos taupymo agentūrą (BETA) jau aplankė delegacijos iš Ukrainos, Sakartvelo, Baltarusijos, taip pat – iš kitų ES valstybių, pavyzdžiu, Lenkijos, Rumunijos, Estijos ir Latvijos. „Visas šias šalis sieja tarybiniu laikotarpiu pastatytas būstas, neatitinkantis šiuolaikinių reikalavimų daugiabučiams. Tačiau jų iššūkiai, įgyvendinant šio būsto atnaujinimą – skiriasi. ES valstybės dažniausiai jau turi vieną ar kitą programą, leidžiančią atnaujinti namus, ir nori pasisemti gerosios praktikos, kuri galėtų padėti atnaujinimo apsukas padidinti. Kitos gi šalys, pavyzdžiui, Ukraina, Baltarusija, Sakartvelas – tik pradeda susipažinti su renovacijos idėja, atnaujinimas ten tik prasideda“, – pasakoja BETA vadovas Valius Serbenta, pastebėdamas, kad renovacijos srityje pirmuosius žingsnius bežengiančias valstybes domina jau pasiekti renovacijos rezultatai.

„Svarbiausias klausimas, kuris jiems rūpi – „ar tai įmanoma?“, ar renovacija tikrai padeda sutaupyti. Į šį klausimą atsakome pasitelkę faktus – naujausi BETA tyrimo, atlikto pernai, duomenys rodo, kad daugiau nei pusė renovuotų daugiabučių sutaupo nuo 50 iki 70 proc. energijos, o net 11 proc. renovuotų daugiabučių šilumos sutaupyti siekia nuo 70 proc. iki 87 proc. – tai taip vadinami namai-čempionai“, – pasakoja V. Serbenta.

Neretai Lietuvos gerosios patirties perėmimas daugiabučių atnaujinimo srityje šioms šalims reiškia ir galimybę gauti finansinę paramą būsto atnaujinimui. Pavyzdžiui, Baltarusijos delegacija, su kuria drauge Lietuvoje šiemet lankėsi ir Pasaulio banko atstovai, neslėpė, kad renovacijos Lietuvoje modelis ne tik įkvėpiantis, bet ir praktiškai padedantis pradėti atnaujinimą. Šiuo metu Baltarusijoje Pasaulio bankas planuoja dviejų dalių atnaujinimo projekto įgyvendinimą. „Vienas komponentas – tai centralizuotų šilumos tiekimo sistemų modernizavimas ir jų pervedimas nuo dujų prie biomasės kuro. Mes žinome, kad Lietuvoje tokių katilinių jau daug. Kitas komponentas – pilotinio modernizacijos projekto kofinansavimo pradžia“, – svečiuodamasi Lietuvoje pasakojo Pasaulio banko atstovė Irina Voitechovič, pastebėdama, kad Pasaulio bankas pasirengęs finansiškai palaikyti Baltarusijos planus atsinaujinti, jeigu pastaroji naudotų kitų šalių, tarp kurių ir Lietuva – patirtį, planuodama savo energetikos sektoriaus efektyvinimą.

Perspėja dėl valstybės paramos būtinybės

V. Serbenta pabrėžia, kad Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos sėkmės paslaptimi drąsiai galima vadinti valstybės paramą. Vien tai, kad valstybė padengia socialiai pažeidžiamiems asmenims renovacijos išlaidas 100 proc. bei prisideda prie brangių energinio efektyvumo priemonių įgyvendinimo 30 proc., turi didžiulės įtakos renovacijos sėkmei.

„Šalia finansinės paramos svarbus ir administravimo klausimas. Lietuva per savo patirtį išmoko karčią pamoką – be finansinės ir administracinės valstybės ir savivaldybių pagalbos, daugiabučių gyventojai nėra pajėgūs įgyvendinti modernizacijos. Lietuvoje renovacija įsibėgėjo tik prieš penkerius metus, kai atnaujinimo procesą buvo aktyviai įtrauktos savivaldybės. Tik jų dėka šiandien iš viso atnaujinta per 2000 daugiabučių. Savarankiškų bendruomenių, kurios pačios inicijuoja ir administruoja renovaciją, išlieka labai mažai“, – komentuoja BETA vadovas.

Trečiasis renovacijos sėkmės komponentas, į kurį atkreipia dėmesį BETA vadovas – viso proceso aiškumas. „Nuo techninių sprendimų iki finansinių instrumentų – visuose renovacijos aspektuose ypatingai svarbus aiškumas, kuris įkvepia pasitikėjimą ir leidžia gyventojams naudotis modernizacijos mechanizmais“, – pabrėžia pašnekovas.

Už renovaciją – Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko apdovanojimas

Nuolatinis Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos tobulinimas ir skaidrinimas ne tik leidžia Lietuvai patarti kitoms šalims renovacijos klausimais, bet ir pelnyti tarptautinį pripažinimą. Už pažangą renovacijos srityje Lietuva jau sulaukė komplimentų iš daugelio tarptautinių finansinių institucijų.

Šių metų Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko tvarumo apdovanojimuose Lietuva pelnė aukso medalį Aplinkos ir socialinių inovacijų srityje už Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos projektų įgyvendinimą.

„Tokie įvertinimai labai svarbūs, nes tai – tarptautinės ekspertų bendruomenės, dirbančios su tokiais projektais visoje Europoje, įvertinimas. Tai reiškia, kad mūsų renovacijos modelis analizuojamas labai kruopščiai ir iš įvairių pusių, bei atitinka aukščiausius standartus“, – sako V. Serbenta.

BETA vadovas pastebi, kad tuo pat metu ir pati Lietuva vis dar tobulėja. Pirmiausia – iš Vokietijos, kurioje sėkmingai įgyvendinama kvartalinio atnaujinimo programa. „Šiuo metu drauge su ekspertais iš Vokietijos rengiame iki metų pabaigos truksiančius mokymus kvartalinės renovacijos srityje 20-ies savivaldybių atstovams. Tikimės, kad ateityje šios savivaldybės savo patirtį galės perduoti kitoms savivaldybėms, kurios mokymuose nedalyvavo. Taigi – prieš akis laukia įdomus ir didelis išbandymas – pasidalyti ambicingų projektų įgyvendinimo patirtimi ne tik su užsienio svečiais, bet ir šalies viduje“, – akcentuoja BETA vadovas.

Šiuo metu Lietuvoje per penkerius pastaruosius metus jau atnaujinta 2013 senos statybos namų. Rangos darbai vyksta dar 526-ose namuose. Aplinkos ministerija liepos 29 d. paskelbė naują kvietimą daugiabučiams dalyvauti renovacijoje. Paraiškas galima teikti iki gruodžio 1 d. Kasmet tikimasi atnaujinti mažiausiai 500 daugiabučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius