-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Širvintų baseinas pastatytas, bet naudotis negalima: „Irdaivos“ bankrotas netikėtai pristabdė atidarymą

Vilniaus statybų bendrovei „Active Construction Management“ (buvusi „Irdaiva“) paskelbus apie bankrotą, ant plauko pakibo ne vienas jų objektas. Vienur darbai stabdomi, o kitur – negali būti atiduoti visuomenei naudotis. Tokia situacija nutiko Širvintose, kur pastatytas naujutėlaitis baseinas, tačiau nepadaryta statinio užbaigimo procedūra. Su „Irdaiva“ konkurse dalyvavusiai įmonei teks ieškotis kitų partnerių, o kiek gali užtrukti šios procedūros, neaišku.
Naujasis Širvintų baseinas
Naujasis Širvintų baseinas / Širvintų r. sav. nuotr.

2016 metų rugpjūtį Širvintų rajono savivaldybės administracija su bendrovėmis „Irdaiva“ ir „Tiksli forma“ pasirašė 6,85 mln. eurų vertės sutartį. Pagal ją, įmonės turėjo suprojektuoti ir pastatyti naują sporto kompleksą.

Pirmas jo etapas – baseinas, antruoju etapu turėjo būti pastatyta ir sporto salė. Pagal rangos sutartį baseinas turėjo būti baigtas šių metų lapkričio 23 dieną, tačiau pastato statytojai „Irdaivai“ paskelbus bankrotą jo atidarymas gali nusitęsti. Statinys yra pastatytas, tvirtina rajono valdžia, tačiau įmonė nespėjo sukelti visų dokumentų į informacinę sistemą „Infostatyba“ ir atiduoti pastato naudojimui.

Ž.Pinskuvienė: įtarimų nebuvo kilę

Širvintų rajono savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė patvirtino šią informaciją. Anot jos, baseino pastato pridavimo procedūros yra rangovo atsakomybė. Tačiau rangovas „Irdaiva“ paskelbė apie bankrotą, todėl šios procedūros sustojo.

„Nežinau, kaip kituose rajonuose, kaip su kitais objektais, bet mums net minčių, jokių įtarimų nebuvo kilę. Dirbome, kiekvieną dieną darbų vadovas buvo, derinome. Jie produktus užsakinėjo, derino su mumis, augalus sodino. Mums toks šokas, kad net negalite įsivaizduoti. Baseinas pabaigtas. Žinome, kad pusė dokumentacijos sukelta į „Infostatybą“, liko pusė ir viskas stoja. Ir visiškai neaišku, kuriam laikui“, – tvirtino ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė

„Irdaiva“ konkurse dalyvavo kartu su partneriu „Tiksli forma“, todėl šiuo metu aiškinamasi, kaip toliau vyks darbų perėmimas.

„Šiuo metu vyksta dialogas dėl tolimesnių veiksmų su jungtinės veiklos partneriais, kurie pagal sutartį turi solidarią atsakomybę“, – sakė Ž.Pinskuvienė.

„Pakirto“ bauda

Ž.Pinskuvienės teigimu, apie tai, kad „Irdaiva“ planavo skelbti bankrotą, žinota jau anksčiau, tačiau teisiškai valdžia nieko negalėjo daryti. Tik po spalio 28 dienos, kai į Vilniaus apygardos teismą kreipėsi įmonės vadovas Vitas Lopinys, ji galėjo imtis teisinių veiksmų.

„Turi sudėlioti jų teisininkai, mūsų teisininkai, kad tikrai teisiškai tvarkingai viskas būtų. Kai gavome jų oficialų raštą, kad įmonė yra nemoki ir negali vykdyti darbų, iš karto susisiekėme, pasikvietėme. Jis (V.Lopinys, – 15min) atvažiavo ir sako: „Yra tokia situacija, kokia yra.“ Kaip supratome, įmonei Konkurencijos tarybos bauda buvo smūgis. Didžiausias smūgis“, – pasakojo ji.

15min primena, kad 2017 metų pabaigoje Konkurencijos taryba nustatė, kad „Irdaiva“ ir „Panevėžio statybos trestas“ (PST) pateikė bendrus pasiūlymus viešuosiuose pirkimuose, nors turėjo realią galimybę dalyvauti juose savarankiškai, ir taip sumažino pasiūlymus pateikusių dalyvių skaičių. Už šį konkurenciją ribojantį susitarimą PST skirta 8,5 mln. eurų, „Irdaivai“ – 3,68 mln. eurų bauda.

2018 metų gegužę Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) atmetė PST ir „Irdaivos“ skundus. Teismas nustatė, kad dalyvaudamos Vilniaus savivaldybės organizuotuose darželių atnaujinimo konkursuose už tai pagrįstai buvo nubaustos milijoninėmis baudomis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Statomas Lazdynų baseinas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Statomas Lazdynų baseinas

Kiek užtruks „tik ponas Dievas težino“

Tiesa, rajono merė pabrėžia, kad finansinių nuostolių savivaldybė nepatyrė.

„Pats didžiausias nuostolis yra tai, kad baseinas yra pastatytas, o žmonės juo naudotis negali“, – sakė ji.

Širvintų rajono merės teigimu, pastatas yra užbaigtas. Čia įrengtas 4 plaukimo takelių 25 m ilgio plaukimo baseinas, sporto salė, trys pirtys, baseinas vaikams, administracinės patalpos. Tačiau kada pastatas galėtų atverti duris lankytojams, ji nesiėmė prognozuoti.

„Jis įrengtas, sutvarkytas, gražu, švaru, išplauta, blizga. Pirtys, burbulinės vonios įjungtos. Yra ventiliacija, pastatas šildomas. Tokia stadija. Sunku pasakyti, kada jis galėtų būti atidarytas. Tiek jau priprognozavę. Jis jau galėjo ir pavasarį, ir vasarą atsidaryti, tai dabar bijome kalbėti. Norime, kad teisininkai sudėliotų popierius. Kiek viskas gali užtrukti, tik ponas Dievas težino“, – tvirtino Ž.Pinskuvienė.

Širvintų r. sav. nuotr./Naujasis Širvintų baseinas
Širvintų r. sav. nuotr./Naujasis Širvintų baseinas

Ieškos partnerių

„Tikslios formos“ direktorius Kęstutis Mikulskis 15min tvirtino, kad bandys perimti „Irdaivos“ darbus. Tačiau jis pažymėjo, kad įmonė pastatą tik projektavo.

„Mes esame projektuotojai, ne statybininkai, pridavimais neužsiimame. Reikės ieškoti partnerio, kuris užbaigtų. Mes patys nedarysime, mes, projektuotojai, tokių kompetencijų neturime“, – aiškino jis.

Pasak K.Mikulskio, baseinas pastatytas, tačiau liko pabaigti statyti sporto salę. Čia darbų – už 1,5 mln. eurų. Ž.Pinskuvienė patikslino, kad tai – antras darbų etapas. Šiuo metu įkasti tik sporto salės poliai.

Paklausus K.Mikulskio, ar nujautė „Irdaivos“ bankrotą, jis patvirtino, kad tokie gandai sklandė jau kurį laiką.

„Gandai sklandė kelis mėnesius, pusmetį prieš tai. Pavadinimo pakeitimas prieš tai irgi. Buvo, buvo (signalų, – 15min)“, – kalbėjo jis.

„Irdaiva“ apie pavadinimo keitimą į „Active Construction Management“ pranešė prieš pat bankrotą.

15min primena, kad apie „Active Construction Management“ bankrotą pirmą kartą skelbta spalio pradžioje. Į Vilniaus apygardos teismą iškelti bankroto bylos įmonės vadovas Vitas Lopinys kreipėsi spalio 28 dieną.

Su „Active Construction Management“ vadovu Vitu Lopiniu 15min nepavyksta susisiekti nuo spalio pradžios.

Širvintų r. sav. nuotr./Naujasis Širvintų baseinas
Širvintų r. sav. nuotr./Naujasis Širvintų baseinas

Bausta ir savivaldybė

Nuo baudų statant sporto kompleksą neišsisuko ir Širvintų rajono savivaldybė.

BNS skelbė, kad į teismą dėl alternatyvios sankcijos skyrimo Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) kreipėsi po to, kai 2017 metų balandį savivaldybei rekomendavo nutraukti 6,85 mln. eurų vertės sporto komplekso statybos darbų sutartį su „Irdaiva“. Anot tarnybos, patikrinus pirkimą, nustatyta pažeidimų: perteklinių kvalifikacijos reikalavimų, dėl per didelės kainos neatmesto pasiūlymo.

2018 metų birželio pabaigoje Širvintų rajono savivaldybei nepavyko pasiekti, kad būtų panaikinta 68,5 tūkst. eurų dydžio bauda.

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė savivaldybės skundą ir paliko galioti 2018 metų balandžio pradžioje Vilniaus apygardos teismo priimtą sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius