-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas nestabdo „Misionierių sodų“ statybų

Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė Generalinės prokuratūros prašymą pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones „Misionierių sodų“ projektui, 15min pranešė teismo atstovė spaudai Airinė Šerelytė-Skistymienė. Tai reiškia, kad Vilniaus senamiestyje greta buvusio Misionierių vienuolyno plėtojamo 40 mln. eurų vertės prestižinių būstų „Misionierių sodų“ statyba gali būti tęsiama.
„Misionierių sodų“ projekto statybos
„Misionierių sodų“ projekto statybos / 15min ir fcdinamo.ge nuotr.

„Generalinės prokuratūros prašymas taikyti laikinąsias apsaugos priemones buvo nepatenkintas. Jis gali būti skundžiamas per 7 dienas“, – 15min informavo A.Šerelytė-Skistymienė.

BNS skelbia, kad prokurorai prašė teismo uždrausti bendrovei „Misionierių namai“ vykdyti statybos darbus Subačiaus g. 20 žemės sklype, taip pat disponuoti visais jame esančiais statiniais. Anot prokurorų, kitu atveju gali išaugti galbūt neteisėtų statinių dalių griovimo kaštai, nekilnojamasis turtas gali būti perleistas tretiesiems asmenims, taip apsunkinant bylos nagrinėjimą ir teismo sprendimo vykdymą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos

Anot Vilniaus miesto apylinkės teismo, prokurorų prašymas nėra pagrįstas bei tinkamai motyvuotas.

„Ieškovo argumentai (...) tėra prielaidos, nėra tinkamai motyvuoti ar pagrįsti konkrečiais įrodymais, todėl nėra pagrindo šioje stadijoje taikyti laikinąsias apsaugos priemones. (...) Jos būtų neproporcingos „Misionierių namų“ atžvilgiu“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismas pat pat pažymėjo, kad prokurorai neginčija „Misionierių namų“ nuosavybės teisių į sklype esančius statinius, statomo daugiabučio baigtumas yra tik 25 proc. ir jokių butų šiame pastate dar nėra, todėl visiškai neaišku, kokiu pagrindu turėtų būti apribotos bendrovės nuosavybės teisės į teisėtai įgytą turtą.

Teismo sprendimas per 7 dienas gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui. Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė 15min sakė, kad prokurorai šiuo metu nagrinėja teismo nutartį ir sprendžia, ar ją skųsti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos

Pradėtas ikiteisminis tyrimas STT

15min skelbė, kad Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo priimant „Misionierių sodų“ projektui palankų sprendimą Valstybinėje teritorijų planavimo ir statybos inspekcijoje (VTPSI).

VTPSI skelbė, kad bendrovė „Misionierių namai“ birželio mėnesį kelis kartus kreipėsi į VTPSI Vilniaus departamentą su prašymais, siekdama įregistruoti nebaigtus statyti statinius Nekilnojamojo turto registre. Inspekcijos specialistai du kartus tokius prašymus atmetė vadovaudamiesi Statybos įstatymo nuostatomis, kurios, pasak inspekcijos, esamomis aplinkybėmis to daryti neleido. Vieną kartą deklaracija buvo atmesta dėl neteisingų statytojo pateiktų sklypo duomenų.

Ketvirtą kartą statytojo prašymas buvo patenkintas, nors šiuo metu dėl projekto teisėtumo vyksta teisminiai ginčai. Vis dėlto buvo patvirtintas tik vienas statinys iš penkių numatytų pastatų. Šis statinys yra sena ligoninės dalis ir stovi sklype jau daug metų.

Dėl savo darbuotojų elgesio VTPSI beveik prieš mėnesį kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą ir STT prašydama ištirti galimus piktnaudžiavimo tarnyba atvejus VTPSI Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamente.

Prabangūs butai su prabangiu vaizdu

15min primena, kad greta Misionierių vienuolyno XVIII amžiuje veikė Vaikelio Jėzaus vaikų prieglauda. 1976 metais šiaurinė prieglaudos dalis buvo nugriauta, prie jos pastatytas naujas ligoninės korpusas, įrengta požeminė slėptuvė, sujungusi prieglaudos pastatus su netoliese buvusiu Misionierių vienuolynu, tuo metu rekonstruotu į ligoninę. Čia maždaug hektaro ploto teritorijoje bendrovė „Misionierių namai“ pradėjo daugiabučių statybas.

Bendrovė „Misionierių namai“ 2007 metais savivaldybės rengtame aukcione išsinuomojo 1 ha ploto teritoriją Subačiaus gatvėje už 16 mln. eurų. Teritorijoje planuojama statyti penkis dviaukščius namus su mansardomis, kuriuose bus įrengta 100-as 40–360 kv. m ploto butų.

Pastatų griovimo darbai čia prasidėjo šių metų sausį, iškart po to, kai buvo gautas statybos leidimas. Užbaigti darbus planuojama 2019 metų gruodį. Skelbta, kad bendros investicijos į projektą turėtų siekti apie 40 mln. eurų.

Kultūros paveldo departamento specialioji komisija yra konstatavusi, kad institucijų suderintas ir buvusio kultūros ministro Šarūno Biručio parašu patvirtintas specialusis planas neatitiko tuo metu galiojusių teisės aktų reikalavimų. Komisija rekomendavo svarstyti specialiojo plano pakeitimą, tačiau šiuo metu jis ginčijamas teisme kaip neteisėtas.

„Misionierių namai“ projekto atstovai teigė, kad Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos metami vieši kaltinimai yra nepagrįsti. Tai jie vadina nepagrįstu puolimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius