Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus universiteto bendrabučių renovacijos darbai užstrigo Jono pinklėse

Saulėtekio alėjoje esantys Vilniaus universiteto (VU) bendrabučiai turėjo būti atnaujinti jau beveik prieš metus, tačiau nei vienas iš jų dar nėra galutinai atnaujintas, o darbus vykdanti įmonė „Jonas“ negali išbristi iš konfliktų.
Renovuojami studentų bendrabučiai Saulėtekyje
Renovuojami studentų bendrabučiai Saulėtekyje / Šarūnės Janušonytės/15min nuotr.

Sutartys dėl Saulėtekio alėjoje 4, 6, 8, 12 ir Didlaukio gatvėje 59 esančių penkių VU bendrabučių modernizavimo darbų tarp Vilniaus universiteto ir statybų rangovo individualios įmonės „Jonas“ buvo pasirašytos dar 2014 metų lapkritį. Pagal jas renovacijos darbai turėjo būti užbaigti iki 2015 metų rugpjūčio 31 dienos, tačiau laiku neįvykdžius visų numatytų darbų, renovacijos įvykdymo terminas, bendru VU ir IĮ „Jonas“ sutarimu, buvo pratęstas iki 2016 m. rugsėjo 30 dienos.

Konfliktai su rangovais

Vilniaus universitetas sutartį dėl renovacijos darbų sudarė su Jono Jokūbausko valdoma IĮ „Jonas“, o UAB „Jono statyba“, valdoma to paties asmens, tapo šio projekto subrangove.

Nei viena iš šių įmonių pati statybų nevykdė, pasitelkė kitus subrangovus, o bent jau daliai jų, už atliktus darbus nebuvo sumokėta visa suma, kilo konfliktų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jonas Jokūbauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jonas Jokūbauskas

J.Jokūbausko vadovaujamos įmonės į panašias situacijas patenka jau ne pirmą kartą. Dėl įvairių nesutarimų tarp jo įmonės ir tiesiogiai statybas vykdančių įmonių atliktų darbų ir neišmokėtų pinigų J.Jokūbauskui ne kartą teko bylinėtis teisme.

Įmonės „Jonas“ ir UAB „Jono statyba“, kurias valdo J.Jokūbauskas, naudojamas schemas daugiau nei prieš pusantrų metų aprašė ir 15min. Rodos, per tą laiką nedaug kas pasikeitė.

Kone aktyviausiai šiuo metu su IĮ „Jonas“ ir UAB „Jono statyba“ kovoja nuostolių patyrusi pastolių nuomos įmonė UAB „Layher Baltic“, kurios pastoliai naudojami bendrabučių atnaujinimo darbams atlikti.

UAB „Layher Baltic“ jau kurį laiką reiškia nepasitenkinimą, nes, pasak šios įmonės atstovų, nei IĮ „Jonas“, nei UAB „Jono statyba“ dar nė cento nesumokėjo UAB „Layher Baltic“ už pastolių nuomą ir jų naudojimą, nors statybininkai ant pastolių darbą pradėjo jau beveik prieš metus.

Pasak UAB „Layher Baltic“ projektų vadovo Nerijaus Matulionio, „Jono statyba“ šiuo metu už pastolių naudojimą yra skolinga daugiau nei 110 tūkstančių eurų.

Pasak jo, UAB „Layher Baltic“ Jono Jokūbausko įmonę buvo padavę į teismą, kuris pripažino, kad įmonė pastoliais naudojasi neteisėtai ir uždraudė jais naudotis, tačiau, nepaisant teismo sprendimo, statybininkai ir toliau dirbo ant pastolių.

Nors šis ginčas tęsiasi jau gana seniai, tačiau, pasak UAB „Layher Baltic“ atstovų, situacija nesikeičia, todėl UAB „Layher Baltic“ savo iniciatyva surado kelias kitas įmones, kurios panašiai nukentėjo nuo J.Jokūbausko valdomų įmonių, ir kartu bandys spręsti susidariusią situaciją.

15min bandė susisiekti su IĮ „Jonas“ ir UAB „Jono statyba“ savininku ir vadovu J.Jokūbausku, tačiau jis neatsiliepė telefonu, o į raštu pateiktus klausimus atsakyti atsisakė.

Vilniaus universitetas lieka neutralus

Visos sutartys su šiuo rangovu, išskyrus vieną sutartį, kurios sėkmingas užbaigimas nekelia abejonių, yra nutrauktos, – sakė V.Radzevičienė.

Pasak Vilniaus universiteto informacijos ir ryšių su visuomene skyriaus vadovės Vilmos Radzevičienės, Vilniaus universitetas šioje situacijoje nėra nusiteikęs nieko vertinti nei teigiamai, nei neigiamai.

Pasak jos, universitetui, kaip bendrabučių renovacijos užsakovui, svarbiausia yra tai, kad studentai galėtų gyventi atnaujintuose bendrabučiuose, o nesutarimai tarp įmonių yra tik tų įmonių ir teismų reikalas. Gaila, kad dėl nesutarimų stringa bendrabučių renovacijos darbai.

V. Radzevičienė 15min raštu pateikė Vilniaus universiteto požiūrį į statybų rangovę IĮ „Jonas“: „Vertiname įmonės indėlį į renovacijos procesą, tačiau rangovo negebėjimas laiku vykdyti prisiimtus įsipareigojimus ir vykstantys ginčai su trečiosiomis šalimis neatitinka universiteto interesų ir neužtikrina reikiamos kokybės bei sėkmingo renovacijos projekto pabaigimo.

Visos sutartys su šiuo rangovu, išskyrus vieną sutartį, kurios sėkmingas užbaigimas nekelia abejonių, yra nutrauktos. Eigoje iškylančius klausimus sprendžiame teisiniu keliu. Siekiame įgyvendinti bendrabučių renovacijos projektą, o atnaujintus ir šiltus bendrabučius, tikimės, kad įvertins mūsų studentai.“

„Universitetas nėra įsitraukęs į jokius teisinius ginčus nė su viena iš paminėtų šalių. Esame suinteresuoti kuo sklandesne projekto eiga, todėl ne kartą raginome verslo subjektus ginčus spręsti taikiai, universiteto iniciatyva buvo prie vieno stalo sukviesti įmonių atstovai. Esant poreikiui, mūsų teisininkai ir ekspertai yra pasiruošę padėti tarpininkaujant, konsultuojant, vedant derybas, jei tai padės užtikrinti sklandžią projekto pabaigą“, – teigė V.Radzevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius