-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žilvinas Šilėnas: pagalbos įsigyjant pirmą būstą reikia ne tik jaunoms šeimoms

Iniciatyvai „Idėja Lietuvai“ pasiūlyta idėja padėti jaunoms šeimoms įsigyti būstą nebloga, tačiau ją reikėtų praplėsti, LRT RADIJUI sako Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas. Anot jo, ne tokia pagalba reikalinga ne tik jaunoms šeimoms. Be to, galima kelti klausimą, kokio amžiaus žmonės būtų laikomi jauna šeima.
Žirmūnai
Žirmūnai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

– Viena iš atrinktų idėjų – padėti jaunoms šeimoms įsigyti būstus. Idėja svarbi, daug kam aktuali. Jūsų akimis, kiek ji įgyvendinama? Pakalbėkime apie siūlymą valstybei kompensuoti būsto kainą arba pradinio įnašo sumą visoms jaunoms šeimoms, nepriklausomai nuo miesto, kuriame jie planuoja įsikurti.

– Pati mintis, kad reikia padėti žmonėms įsigyti būstą, manau, labai gera, tačiau man šiek tiek nepatinka šios konkrečios idėjos įgyvendinimas. Būtų galima ginčytis, kad turbūt visos šeimos, ne tik jaunos, nusipelnė kažkokios pagalbos įsigyjant būstą ar didesnį būstą.

Turbūt lygiai taip pat šeimos ne tik regionuose nusipelnė šios pagalbos. Jei pažiūrėtume į būsto kainą, turbūt suprastume, kad ne regionuose ir rajonuose būsto kainos yra problema. Ten būstas kainuoja santykinai pigiai. Atvirkščiai, problema yra būtent didžiuosiuose miestuose, turbūt konkrečiai Vilniuje, kur kainos Lietuvos atžvilgiu labai aukštos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas

Idėjos kryptis man patinka, tačiau ją išplėsčiau, netaikyčiau tik jaunoms šeimoms, tik šeimoms regionuose. Nemanau, kad šioje vietoje tokia konkreti valstybės pagalba kaip subsidija ar tiesiog pinigų davimas šeimoms pasiteisintų. Manau, daug protingiau būtų apskritai siekti, kad būstas Lietuvoje atpigtų.

To galima pasiekti, leidžiant statyti daugiau vietų, tankiau, daugiau ir apskritai pritaikant tokį paprastą principą – jei žmogus jau turi, nusipirko kad ir mažytį lopinėlį žemės, tai ten jis galėtų pasistatyti sau namą.

Manau, kad ne tik jauni žmonės Lietuvoje nori įsigyti būstą, ne tik jauni žmonės jo neturi.

– Idėja verta dėmesio ne tik kalbant apie jaunus žmones, bet būtent jauniems žmonėms tas būstas labai svarbus ir būtent tai yra, matyt, viena priežasčių skatinanti kurti ateitį Lietuvoje, neemigruoti. Gal tarptautinėje praktikoje yra kažkokių panašių pavyzdžių?

– Pavyzdžių yra visokiausių. Visa JAV paskolų sistema irgi siekia padėti žmonėms įsigyti būstą. Vėlgi, praktikų šioje vietoje yra įvairių, bet aš raginčiau neapsiriboti tik jaunomis šeimomis.

Galų gale čia galima įsivelti į retorinį ginčą, kas yra jauna šeima. Jeigu gyvena du žmonės, tai vertinsime vyresnio, jaunesnio amžių ar imsime jų amžiaus vidurkį? Manau, kad ne tik jauni žmonės Lietuvoje nori įsigyti būstą, ne tik jauni žmonės jo neturi.

Jeigu idėjos tikslas – padėti žmonėms likti Lietuvoje, raginčiau tą mintį, tą idėją praplėsti ir taikyti visiems.

– Kaip manote, ar idėja padėti jaunoms šeimoms įsigyti būstus verta būti tarp trijų geriausių?

– Čia tegu jau sprendžia vertintojai. Manau, kad visos tos atrinktos idėjos yra tikrai neprastos. Kaip tiksliai tą idėją suformuluosime, kaip tiksliai suformuluos vertintojas, kaip vertinsime, čia jau pažiūrėsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius