Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Apple Watch“ – išmanus žaisliukas tiems, kam nepabosta krauti telefonų (apžvalga)

Iš visos šūsnies išmanių laikrodžių, kuriuos pristatė beveik visi didieji telefonų gamintojai, „Apple Watch“ pavadinimas žiniasklaidos tinklalapiuose mirgėjo dažniausiai, o tik pasirodę JAV pirmieji laikrodžiai buvo iššluoti nuo prekystalių. Vis dėlto savaitę išbandžius laikrodį man atrodo, kad dėl didelės kainos ir vos dieną laikančios baterijos Lietuvoje tokio „Apple“ fanų dėmesio laikrodis nesulauks.
„Apple Watch“
„Apple Watch“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.
VIDEO: Išmaniojo laikrodžio „Apple watch sport“ apžvalga

Kainos kandžiojasi

Iš viso išleistos 3 išmaniojo laikrodžio versijos – „Apple Watch Sport“, „Apple Watch“ ir „Apple Watch Edition“, kurių kainos svyruoja nuo 350 iki keliolikos tūkstančių dolerių ir esminis skirtumas tarp jų yra ne funkcionalumas, gamyboje naudotos medžiagos. Pavyzdžiui, „Apple Watch Edition“ kaina gerokai didesnė, nes jis pagamintas iš aukso.

Nėra galimybės laikrodį įkrauti standartiniu „iPhone“ krovikliu, o tai reiškia, kad prieš kur nors išvykdami turėsite su savimi pasiimti ir dar vieną laidą.

Visos trys laikrodžio versijos turi ir skirtingas apyrankes – silikono, nerūdijančio metalo arba odines, kurias galima rinktis iš įvairių spalvų. Nežymiai skiriasi ir kai kurių laikrodžių versijų baterijos talpa ir ekrano raiška.

„Apple Watch“ ekranas yra dviejų dydžių – 38 mm ir 42 mm įstrižainės. Mano mėgintas 38 mm įstrižainės ekranas atrodo labai jau mažas ir aplikacijas norėtųsi matyti bent šiek tiek didesniame. Tiesa, paties ekrano raiška ir kokybe skųstis negalima – „Apple“ čia panaudojo OLED safyrų kristalų ekraną, kurio raiška siekia 290 pikselių colyje („Apple Watch“ versijoje jų 304).

„Apple Watch“ kraunamas tik bevieliu būdu su specialiu krovikliu ir šiek tiek liūdina, kad nėra galimybės įkrauti standartiniu „iPhone“ krovikliu. Tai reiškia, kad prieš kur nors išvykdami turėsite su savimi pasiimti ir dar vieną laidą, nes laikrodį reikia krauti kasdien.

Naujas laikrodis man laikydavo kiek daugiau nei dieną, tačiau ilgainiui naudojama baterija, kaip ir kiekviename įrenginyje, laikys trumpiau. „Apple“ sako, kad laikrodžio baterijos užteks 18 valandų naudojimo.

Beveik telefonas ant rankos

„Apple Watch“ turi kelias pagrindines funkcijas – juo galima skambinti, skaityti į telefoną gaunamas žinutes, pranešimus iš socialinių tinklų ir kitų aplikacijų ir į žinutes atsakyti trumpais iš anksto paruoštais šablonais. Pranešimai atidaromi kaip ir „iPhone“ iš viršaus pabraukus ekraną.

Neseniai „Apple“ anonsavo ir naują laikrodžio operacinę sistemą „watchOS 2“, su kuria „App Store“ pasirodys ir dar daugiau aplikacijų.

Laikrodžiu valdomos ir kai kurios telefono funkcijos – galima įjungti kamerą, perjungti muziką, įjungti begarsį režimą ir t.t. „Apple Watch“ įdiegta aplikacija „Find My iPhone“.

Kita pagrindinė funkcija susijusi su su sportu – įrenginyje rasite širdies pulso matuoklį, yra ir speciali programėlė, kuri leidžia skaičiuoti sudegintas kalorijas, nueitą atstumą ir žingsnius, tačiau tai ne visuomet daroma tiksliai. Ši sporto aplikacija leidžia išsamiai matyti sporto progresą ir kas tam tikrą laiką gauti specialius priminimus, pavyzdžiui, kad jau būtų metas atsistoti nuo darbo vietos ir pajudėti.

Laikrodis turi puikiai veikiantį giroskopą ir jo ekranas beveik visuomet įsijungia pavertus į save.

„Apple Watch“ veikia tik susietas su telefonu „Bluetooth“ ryšiu ir yra suderinamas su penktos kartos ir vėlesniais „iPhone“ modeliais. Programėlių įrašymas ir išdėstymas valdomi iš telefono. Iš viso laikrodis turi du mygtukus ir beveik viską galima atlikti laikrodžio karūnėle.

Tiesa, nuvilia tai, kad aplikacijos, ypač tik įjungus laikrodį, atsidaro gana lėtai ir kartais mažiau laiko užtruks iš kišenės išsitraukti telefoną ir perskaityti žinutes.

„Apple Watch“ įrašyta kelios dešimtys aplikacijų, jų papildomai galima atsisiųsti ir iš „App Store“ programėlių parduotuvės. Neseniai „Apple“ anonsavo ir naują laikrodžio operacinę sistemą „watchOS 2“, su kuria „App Store“ pasirodys dar daugiau aplikacijų ir dar daugiau ekrano užsklandų.

Kol kas Lietuvoje tam tikromis laikrodžio versijomis prekiauja Lietuvos mobiliųjų telefonų operatoriai ir kai kurios elektroninių prekių parduotuvės, o oficialius atstovus salonus „iDeal“ ir „iDream“ laikrodžiai pasieks vėliau.

Taigi nors safyrų kristalų ekraną turinčio „Apple Watch“ funkcionalumu skųstis negalima, išbandžius laikrodį man kilo tie patys klausimai, kaip ir dėl daugumos išmaniųjų laikrodžių – ar tikrai reikalingas dar vienas nepigus įrenginys, kurį reikia krauti kasdien ir kuris iš esmės dubliuoja išmaniojo telefono funkcijas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius