Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„ASUS ROG Zephyrus G15“ apžvalga: ar pernykštis lyderis šiemet kažką sugeba?

Žinomo į kompiuterinių žaidimus orientuotos kompiuterinės įrangos gamintojo „ASUS“ nešiojamasis kompiuteris „Zephyrus G15 (GA502)“ praėjusiais metais kai kurių technologijų apžvalgų leidinių buvo vertinamas kaip „geriausias 2020 metų žaidimų kompiuteris“.
„Asus ROG Zephyrus G15“ nešiojamasis kompiuteris
„Asus ROG Zephyrus G15“ nešiojamasis kompiuteris / V.Neverausko/15min nuotr.

Gamintojui užmezgus kontaktą su 15min ir praėjusių metų pabaigoje bandymams pateikus šį gaminį įvertinsime, ar šis kompiuteris, išbandymui gautas dar prieš viešai pristatant „nVidia RTX 3000“ vaizdo plokščių seriją ir naujos kartos „AMD Ryzen 7“ procesorių liniją, sugeba galynėtis su naujaisiais to paties gamintojo kompiuteriais. Ir kartu sukursime atskaitos tašką naujesnių nešiojamųjų kompiuterių našumui matuoti.

Išvaizda ir konstrukcija

Vizualiai šis kompiuteris atrodo ganėtinai kukliai ir tuo pačiu solidžiai: jis, skirtingai nei „ASUS ROG Strix“ serijos kompiuteriai, nešviečia visomis įmanomomis spalvomis iš klaviatūros ir korpuso. Ir tikrai galima įsivaizduoti, kad žmogus, vakarais iškeliaujantis į virtualius pasaulius, dienomis galėtų su tuo kompiuteriu atlikti solidaus vadybininko darbą, o ne karantino laikotarpiu kliento kabinete iš kuprinės išsitraukti šį kompiuterį kokio nors pristatymo demonstravimui. Kitaip tariant, „rimto žmogaus“ reputacijai išvaizda nežalinga, o viduje tūnantis žvėris vakarais galės jus užtikrintai nešioti po skaitmeninių pramogų erdves.

Kita vertus, ženklų, išduodančių, kad tai nėra vien tik „Office“ programų vartymui skirtas įrenginys, taip pat apstu. Pavyzdžiui, ant ekrano atlapo iš nugarėlės pusės aiškiai matomas „ROG“ („Republic of Gamers“) logotipas. Gal žaidimų visiškai nemėgstantiems žmonėms jis nieko nesakys, bet su kitu žaidimų mėgėju toks ženklas tikrai padės susikalbėti.

Nors žvelgiant iš konstrukcinės pusės daug iškalbingesni kiti požymiai, rodantys, kad kompiuteris yra akivaizdžiai ne biuro darbų paskirties „ultrabookas“. Pirmasis požymis – masė ir išmatavimai. „ROG Zephyrus G15“ sveria 2,1 kilogramą, jis yra 360 mm pločio, 252 mm ilgio ir 20 mm storio.

Ekrano pusės nugarėlė – metalinė ir, kaip jau minėta, su ROG logotipu, visi kiti paviršiai – plastikiniai. Ir tas plastikas nėra labai džiuginantis – dėl paviršiaus tekstūros jis pakankamai lengvai renka riebalines dėmes nuo pirštų, tad išsaugoti kompiuterio estetiką bus pakankamai sudėtinga, net jei prieš kiekvieną kompiuterio naudojimą kruopščiai plausite rankas: riebalai išsiskiria iš liaukų ir kompiuteris bet kokiu atveju tepliosis, o jei žaisite dažnai ir ilgai – tepliosis labai smarkiai. Bet, tiesą sakant, ne ką prasčiau tepliojasi ir metalinis ekrano atlapas.

V.Neverausko/15min nuotr./Pirštų atspaudus puikiai renka ir klaviatūros, ir ekrano dangčio plokštuma
V.Neverausko/15min nuotr./Pirštų atspaudus puikiai renka ir klaviatūros, ir ekrano dangčio plokštuma

Kaip ir būdinga galingesniems žaidimų kompiuteriams, šiame gaminyje itin daug dėmesio skirta komponentų aušinimo sprendimams, kurie kartu sudaro ir nemenką dalį kompiuterio masės. Šaltas oras į „Zephyrus G15“ įtraukiamas per keturias pagrindines angas kompiuterio dugne, karštas oras išpučiamas dviem kryptimis – per nugarinę briauną, nukreiptą nuo vartotojo ir per korpuso angas, esančias klaviatūros paviršiuje, virš pačios klaviatūros, arčiau ekrano.

Nepaisant to, kad ekrano įstrižainė yra 15,6 colio ir dėl to korpusas priverstinai pasiekia ganėtinai nemenkus matmenis į plotį, šiame kompiuteryje nėra skaitinės klaviatūros, o taip pat nėra gudrybių, kuriomis ta skaitinė klaviatūra pakeičiama (pvz., jos skaitmenizavimo lytėjimui jautrioje aikštelėje (trackpade)). Dėl to vertinant iš biuro produktyvumo pusės šis kompiuteris nelabai kuo skirsis nuo 13 colių gerokai lengvesnio kompiuterio su tokia pačia ribota klaviatūra ir tai reikėtų įsivertinti jei jums tenka daug rašyti, ypač jei rašant naudojate ir lietuviškus rašmenis, ir skaičius.

Bet kitais požiūriais klaviatūra yra iš esmės be trūkumų. Joje naudojamas trijų intensyvumo lygių baltos spalvos pašvietimas (spalvos pakeisti nėra galimybių), atstumai tarp klavišų 1,5 mm, įspaudimo gylis, ir spaudimo eiga – labai malonūs, persijungimo momentas juntamas, bet begarsis. Klavišų išdėstymas – iš esmės toks, koks įprastas daugumoje „Asus“ kompiuterių, perkeliant tokius klavišus, kaip „PgUp“, „PgDn“, „Home“, „End“ ir „Fn“ į dešinę klaviatūros pusę, o kryptiniai klavišai gerokai sumažinti. Taip pat virš viso klaviatūros bloko įtaisyti keturi papildomi specifiniai „ROG“ mygtukai – tylinimo, garsinimo, garso išjungimo ir „Armoury Crate“ įjungimui. Pastarasis – tai savotiškas kompiuterio valdymo centras, kurį galima palyginti su automobilio skydeliu. Jame matomas procesoriaus, vaizdo plokštės, atminties statistika, pateikiama informacija apie ventiliatorių sukimosi greitį ir skleidžiamą garsą, o taip pat suteikiama galimybė tam tikriems žaidimų tipams pritaikyti ekrano spalvinį režimą, kontroliuoti suderinamų įrenginių „švytėjimo“ režimą (pvz., šviečiančios pelės ar išorinės klaviatūros) ir panašiai.

V.Neverausko/15min nuotr./Vienintelis dalykas, kurio tokio dydžio kompiuteriui trūksta klaviatūroje – tai skaitinių klavišų rinkinys dešinėje
V.Neverausko/15min nuotr./Vienintelis dalykas, kurio tokio dydžio kompiuteriui trūksta klaviatūroje – tai skaitinių klavišų rinkinys dešinėje

Taip pat virš klaviatūros yra kompiuterio įjungimo/išjungimo mygtukas, išlaikantis taip pat jau gana tradicinius „ROG“ linijos dizaino bruožus. Galbūt dar norėtųsi ir kur nors įtaisyto pirštų atspaudų skaitytuvo, bet žaidimų kompiuteriuose jie nėra labai dažnai sutinkamas dalykas.

Lytėjimui jautri aikštelė yra ne itin didelė ir be jokių didelių privalumų ar trūkumų, bet, lyginant su kompaktiškaisiais verslo kompiuteriais, į žaidėjus orientuotame kompiuteryje kažko daugiau tikėtis ir nereikia – beveik neabejotina, kad prie jo bus prijungta ir pelė, kuri ir šiaip yra kur kas produktyvesnis darbo įrankis, nors ir reikalauja papildomos vietos.

Ekranas

Ekranas užima labai didelę priekinės sienelės dalį – rėmeliai aplink ekraną yra siauresni nei centimetro. Ir nors teoriškai to pakaktų virš ekrano įtaisyti kamerą vaizdo konferencijoms, jos čia nėra. Ir tai, vertinant šiandieninę nuotolinio darbo kasdienybę, yra didžiulis trūkumas. Bet kompiuteris yra pernykštis, o pernai spaudimas įtaisyti „webcamą“ nebuvo toks intensyvus, kaip šiemet. Bet, kaip bebūtų, tą būtina įsivertinti, jei galvosite apie daugiafunkcinio kompiuterio pirkimą ir svarstysite „Zephyrus G15“ variantą.

Bet apskritai ekranas, nors ir nėra labai ryškiai šviečiantis (apie 300 nitų) ir nėra pritaikytas naudojimui tiesioginėje Saulės šviesoje, turi ir didžiulių privalumų.

Pradžiai – maksimalus jo kadrų kaitos dažnis yra 240 Hz. Tai yra itin aktualu dinamiškų eSporto disciplinų atstovams. Reakcijos laikas – 3 ms. Ekrano paviršius matinis, matrica – IPS. Maksimali raiška – „Full HD“ (1920 x 1080 taškų).

Bet tikriausiai esminis šio ekrano privalumas, kuris turėtų patraukti ne tiek žaidimų mėgėjų, kiek vaizdo turinio kūrėjų, iš savo kompiuterio reikalaujančių didelio našumo, dėmesį: jis yra validuotas „Pantone“ instituto. Kas reiškia, kad į ekrano technologijas yra integruoti spalvų korekcijos metodai ir šio ekrano rodomos spalvos yra „tikros“. Ir padengia 100 proc. sRGB spektro.

V.Neverausko/15min nuotr./„Pantone“ instituto sertifikavimas ir 240 Hz ekrano skleistinė yra gamintojo labai pabrėžiami privalumai
V.Neverausko/15min nuotr./„Pantone“ instituto sertifikavimas ir 240 Hz ekrano skleistinė yra gamintojo labai pabrėžiami privalumai

Viduriai

Bandymams pateiktame kompiuteryje yra „AMD Ryzen 7 4800HS“ procesorius ir „nVidia RTX 2060 Max-Q“ vaizdo plokštė su 6 GB GDDR6 atminties, suderinta veikti maksimalia 65 vatų galia.

Taip pat kompiuteryje yra 16 GB DDR4 darbinės atminties dviejų kanalų konfigūracijoje ir 1 TB SSD duomenų kaupiklis.

Veikimo ypatumai

„Armoury Crate“ pateikiama statistika rodo, kad net po kelių valandų veikimo „paspartintu režimu“ (įjungus „ROG Boost O.C.“ technologiją) vaizdo plokštė, veikdama 98 proc. pajėgumu, įkaista iki 84 ºC. Tuo tarpu procesorius, veikdamas maždaug 3700 MHz dažniu ir išnaudodamas apie 33 proc. pajėgumų, kaito iki 95 ºC – maždaug iki ribinės reikšmės. Tuo laikotarpiu, „Armoury Crate“, duomenimis, kompiuterio ventiliatoriai sukosi 6200-6500 apsisukimų per minutę dažniu ir generavo 47 dBA triukšmą (pagal „Armoury Crate“ vidinius rodmenis). Išmatavus garsą „Android“ programėle „SoundMeter“ kompiuteris, dirbantis „Performance“ režimu skleidžia 55 dBa triukšmą.

Apskritai net ilgą laiką „kaitinant“ kompiuterį nepavyko pasiekti tokių temperatūrų, dėl kurių būtų tekę lėtinti kompiuterį, tad tikriausiai galima teigti, kad „Asus“ pakankamai gerai suvaldė aušinimo klausimą.

Aušinimo (ir komponentų dažnio) reguliavimo nustatymai kompiuterio našumą keičia drastiškai – pavyzdžiui, žaidžiant „Cyberpunk 2077“ su „Ultra“ vaizdo kokybės nustatymais ir įjungus RTX bei DLSS technologiją („Ultra Performance“ režimu) ir kompiuteriui veikiant „Turbo“ režimu galima išspausti apie 57 kadrų per sekundę vaizdo kaitą. Tuo tarpu perjungus į „Silent“ režimą kadrų kaita krenta iki „skaidrių keitimo“ lygio – 16 kadrų per sekundę.

Reikia paminėti, kad „Cyberpunk 2077“ yra šiuo metu beveik neabejotinai pats kompiuterio galiai godžiausias žaidimas, tad faktas, kad šis kompiuteris sugeba jį „pavežti“ išlaikant labai neblogą kadrų kaitos dažnį, reiškia, jog jis iš esmės atitinka visus šiandieninius žaidėjo poreikius. Koją jo „naudingumui“ gali pakišti nebent ateityje planuojamų išleisti žaidimų apetitas.

Žaidimuose, kuriuose RTX technologija nėra naudojama, šis kompiuteris net ir su aukščiausiais kokybės nustatymais sugeba stabiliai palaikyti aukštesnę (dažniausiai – gerokai aukštesnę) nei 60 kadrų per sekundę kaitą.

Žaidimo „Shadow of War“ vidinis našumo matavimo įrankis, naudojant aukščiausius grafikos kokybės nustatymus, parodė 76 FPS našumą, „Death Stranding“ su aukščiausiais nustatymais veikė 81 kadro per sekundę dažniu, „Star Wars: Battlefield II“ su pačiais geriausiais nustatymais veikė net 131 kadrų per sekundę dažniu.

Kalbant apie paties kompiuterio garsą... Na, paprastai tariant, jis yra. Bet įvertinus tai, kiek triukšmo kelia aušintuvai, jo kokybė nėra svarbi: jeigu šio įrenginio naudotojui reikės „normalaus“ garso, jis tikrai naudos ausines. O jei naudotojas tenkinsis tuo garsu, kurį skleidžia garsiakalbiai, tai visiškai nesvarbu, kokia to garso kokybė, nes jis skęs foniniame ventiliatorių triukšme.

Konkurencingumas

Jeigu vertintume vien kompiuterio komponentus ir mažmeninę jo kainą Lietuvos parduotuvėse šiuo metu tampa akivaizdu, kad jis nelabai turi konkurencinių pranašumų prieš naujesnius kompiuterius, kurie parduotuvių lentynas pasiekė šiemet, nuo sausio 26 dienos ar dar pasirodys ateityje.

Bet... jo konkurencingumo stoka yra tik teorinė. Mat praktiškai kompiuterių su naujos kartos „nVidia RTX 30xx“ vaizdo plokštėmis realios pasiūlos šiomis dienomis vis dar tenka ieškoti su žiburiu – iš dalies dėl to, kad procesorių gamyklos net ir dirbdamos visu pajėgumu, negali patenkinti pasaulinės paklausos. Iš dalies dėl to, kad vėl išaugo kriptovaliutų kaina ir eterio kasyklų šeimininkai, nesugebėdami surasti stacionariems kompiuteriams skirtų vaizdo plokščių (kurios yra efektyviausios šių kriptovaliutų skaičiavimams atlikti) masiškai supirkinėja nešiojamuosius kompiuterius.

Laimei, „nVidia“ priėmė sprendimą ateities vaizdo plokščių tvarkykles pakoreguoti taip, kad jos nebebūtų efektyvus kriptovaliutų kasimo įrankis, tad perteklinės paklausos, kurią lėmė godumas, problema sumažės.

Tad grįžtant prie konkurencingumo klausimo – tokios komplektacijos, koks pateiktas bandymams, „ASUS ROG Zephyrus G15“ Lietuvos parduotuvėse kainuoja apie 1650 eurų. Tai tikrai nėra žema kaina lyginant pagal pagrindinius komponentus (procesorių ir vaizdo plokštę), bet kompiuterio vertę augina 240 Hz dažnio ekranas, kuris turėtų būti itin patrauklus esporto mėgėjams ir jo spalvinis tikslumas, sudominsiantis sudėtingesnių grafinių produktų kūrėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius