-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atrado Antrojo pasaulinio karo bunkerį, kuriame eksperimentams su kaliniais naudoti biologiniai ginklai

Kinijos archeologai aptiko požeminį „siaubo bunkerį“, kuriame Japonijos mokslininkai prieš Antrąjį pasaulinį karą ir jo metu vykdė žiaurius eksperimentus su žmonėmis, praneša „Business Insider“.
Nuodų buteliukas
Nuodų buteliukas / 123RF.com nuotr.

Manoma, kad netoli Anda miesto Kinijoje esančiame objekte 1935-1945 m. žiaurius eksperimentus su žmonėmis vykdė Japonijos imperatoriškosios armijos 731-asis dalinys, apie atradimą pranešė „South China Morning Post“.

Japonų mokslininkai kalinius veikė patogeniniais mikroorganizmais ir juos skrodė, kad sužinotų apie poveikį žmogaus organizmui. Išvadas Japonijos imperatoriškoji armija panaudojo šiltinei, cholerai ir marui platinti Kinijoje, teigė leidinys.

Šis liūdnai pagarsėjęs padalinys eksperimentavo ir nužudė tūkstančius žmonių, įskaitant vyrus, moteris ir vaikus.

Gegužės mėn. žurnale „Northern Cultural Relics“ paskelbti tyrimai gali suteikti naujų įrodymų apie karo nusikaltimus.

„Jie taip pat išryškina tebesitęsiantį 731-ojo būrio žiaurumų palikimą ir jų poveikį pasaulinėms pastangoms užkirsti kelią biologiniam karui“, – teigė Heilongdziango provincijos Kultūros vertybių ir archeologijos instituto mokslininkai.

Archeologai požeminį objektą, sudarytą iš kelių tarpusavyje sujungtų tunelių ir kamerų, aptiko 2019 m. pradėję tyrimą, naudodami geofizinės žvalgybos, gręžimo ir kasinėjimo metodus.

Penkių metrų gylyje po paviršiumi aptikta U formos bunkerių grupė, taip pat apskrita patalpa, kuri, archeologų manymu, buvo naudojama stebėti ir skrodinėti žmones, kai jie buvo užkrėsti patogenais ar cheminėmis medžiagomis, rašo „Business Insider“.

Mokslininkai teigė, kad jų žinios apie požeminę patalpą kol kas yra preliminarios ir reikės atlikti daugiau darbų, kad būtų galima sužinoti, kaip struktūros susijusios viena su kita.

Dauguma antžeminių pastatų vietovėje buvo sunaikinti 1945 m., kad būtų ištrinti eksperimentų įrodymai, tačiau požeminės struktūros išliko, sakė archeologai.

Ataskaitoje teigiama, kad, siekiant išlaikyti slaptumą, po žeme buvo įrengtos patalpos: kareivinės, pirtys ir valgomojo zonos.

Kai kuriuos „731-ojo būrio“ tyrėjus suėmė sovietų pajėgos ir teisė 1949 m. gruodį Chabarovske vykusiame karo nusikaltimų procese, o Jungtinių Valstijų suimtiems mokslininkams mainais už tyrimų rezultatus buvo suteiktas imunitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius