-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beveik 500 Rusijos mokslininkų bus nušalinti nuo darbo Didžiajame hadronų greitintuve

Europos branduolinių tyrimų organizacija (CERN) nutrauks bendradarbiavimą su šimtais specialistų, kurie „yra susiję su bet kokia Rusijos organizacija“, „RIA Novosti“ sakė CERN atstovas Arnaud Marsollier, rašo „The Moscow Times“.
CERN tyrimų centras
CERN tyrimų centras / Shutterstock nuotr.

Pasak jo, kalbama apie maždaug 500 mokslininkų, kurie negyvena Šveicarijoje. „Bendradarbiavimo sutarties sustabdymas įsigalios nuo šių metų lapkričio 30 d.“, – pažymėjo A. Marsollier.

Jis taip pat priminė, kad CERN negauna finansavimo iš Rusijos. „Ir mes ruošiamės tam, kad ateityje užduotys Didžiajame hadronų priešpriešinių srautų greitintuve būtų perimtos kitų grupių“, – pridūrė A.Marsollier.

CERN yra didžiausia pasaulyje didelės energijos fizikos laboratorija. Ji įsikūrusi Šveicarijos ir Prancūzijos pasienyje, netoli Ženevos. CERN priklauso 23 šalys, tačiau Rusijos tarp jų nėra.

Prieš karą Ukrainoje Rusija šioje organizacijoje turėjo stebėtojos statusą. 2022 m. vasarą CERN nusprendė nepratęsti bendradarbiavimo susitarimų su Maskva ir Minsku, pasibaigus jų galiojimui 2024 m.

Tačiau iki šiol organizacija toliau bendradarbiavo su Rusijos institucijomis, visų pirma su Rusijos mokslų akademijos Sibiro skyriaus Novosibirske Budkerio branduolinės fizikos institutu. Rusų specialistai jau pradėjo perduoti dokumentus kolegoms iš kitų šalių, sakė instituto direktorius Pavelas Logačiovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius