Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dangų virš Lietuvos nušvietė Šiaurės pašvaistė – kur geriausiai bus matoma šiąnakt?

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Lietuvos dangų nušvietė Šiaurės pašvaistė. Tačiau nenusiminkite, jei šį reginį praleidote – penktadienio naktis taip pat turėtų nenuvilti dangaus reiškinių entuziastų.
Šiaurės pašvaistė Brogiškėse, Zarasų rajone
Šiaurės pašvaistė Brogiškėse, Zarasų rajone / „Lapės slėnis AVM“ paskyros nuotraukos

Saulė šią savaitę nenustoja stebinti savo aktyvumu. Saulės vėjai, kurių greitis siekia apie 500–800 km per sekundę, plazmos daleles atneša iki Žemės – taip susidaro geomagnetinė audra.

Šiaurės pašvaistės atsiranda tuomet, kai geomagnetinės audros metu Žemės magnetinis laukas šiek tiek suspaudžiamas labai energingų dalelių bangos. Šios dalelės slenka magnetinio lauko linijomis netoli polių ir sujaukia atmosferos molekules, išlaisvindamos energiją šviesos pavidalu ir sukurdamos spalvingas auroras.

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Šiaurės pašvaistė buvo tokia stipri, kad pasimatė vakarų Lietuvoje, o galiausiai ją įžvelgti buvo galima ir Vilniaus apylinkėse. Internautai suskubo dalintis įspūdingais kadrais.

„Kai vyksta Saulės audros, pasitaiko ir galimybė tokį reiškinį pamatyti Lietuvos danguje. Įprastai tai būna matoma prie šiaurinio dangaus skliauto horizonto. Pašvaistė būna nelabai ryški ir tenka fotografuoti su išlaikymu. Vis dėlto Lietuvoje dėl mūsų šalies platumos ryškios Šiaurės pašvaistės yra retas reiškinys ir fotografų labai medžiojamas kadras“, – anksčiau 15min yra pasakojęs Gytis Valaika, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos komunikacijos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vyriausiasis specialistas.

Nors ir žymiai mažesnė, bet tikimybė išvysti pašvaistę yra ir šiąnakt, kovo 25 d. nuo 24 ir 6 val. Didžiausia tikimybė ją pamatyti bus šiaurinėje Lietuvoje, o tolstant į pietryčius tikimybė silpnėja.

Pašvaistę geriausia stebėti tamsioje, nuo šviesos šaltinių nutolusioje vietovėje, kurios nedengia medžiai.

Prognozuojama, kad per ateinančius kelerius metus Saulės aktyvumas nuolat didės ir 2025 m. pasieks maksimumą, o paskui vėl sumažės.

Praėjusią savaitę tris dienas verdanti plazma kilo aukštai virš Saulės paviršiaus, o kovo 18 d. pasiekė maždaug 120 000 km aukštį. Tačiau karščio ir plazmos kupinamtornadui subyrėjus, išmesta medžiaga mūsų planetos nepasiekė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius