Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geležinė Kinijos ranka: šalies vyriausybė uždraudė naudoti „Apple“ produktus valdžios institucijose

Kinija uždraudė centrinės ir vietinės valdžios įstaigų pareigūnams naudotis „Apple“ įrenginiais bei juos atsinešti į biurą. Ekspertai svarsto, kad taip Azijos milžinė rodo, jog yra pasiryžusi „nesigailėti nė vienos JAV bendrovės“.
„iPhone 13“ pristatymas „Apple shop“ salonuose Vilniuje ir Kaune
„iPhone 13“ pristatymas „Apple shop“ salonuose Vilniuje ir Kaune / TOPO centro nuotr.

Pastarosiomis savaitėmis tokius nurodymus Kinijos pareigūnai išgirdo iš savo vadovų, pranešė „Wall Street Journal“, kurį cituoja „The Guardian“.

Keli analitikai trečiadienį teigė, kad tai rodo, jog Pekinas, siekdamas sumažinti savo priklausomybę nuo amerikietiškų technologijų, nenori pasigailėti nė vienos JAV bendrovės.

Šis žingsnis labai paveikė Volstrito akcijų indeksus, o „Apple“ akcijos ketvirtadienį atpigo 3,6 proc.

123RF.com nuotr./„Apple“
123RF.com nuotr./„Apple“

„Net „Apple“ nėra apsaugota, nors ji, bendradarbiaudama su (elektronikos gamintoja – aut. pastaba) „Foxconn“, Kinijoje įdarbina šimtus tūkstančių darbuotojų savo produktams surinkti“, – „The Guardian“ sakė „DA Davidson“ analitikas Tomas Forte.

Pasak eksperto, tai „turėtų paskatinti įmones ieškoti daugiau tiekimo šaltinių bei siekti įvairovės tarp klientų, kad verslai būtų mažiau priklausomi nuo Kinijos, jei įtampa padidėtų“.

Tuo metu „Bloomberg“ skelbė, kad kelios agentūros pradėjo nurodinėti darbuotojams nesinešioti į darbą „iPhone“ telefonų.

Japonų „NikkeI“ paskelbė, kad bent viena valstybinė Kinijos institucija jau nurodė savo darbuotojams, kad nuo kiti mėnesio visi, kurie dirba su komercinėmis paslaptimis, negali į darbą atsinešti savo „iPhone“, „Apple Wallet“ ar „Airpods“.

Naujausias Kinijos apribojimas atspindi panašius draudimus JAV, kurių šalis ėmėsi prieš Kinijos išmaniųjų telefonų gamintoją „Huawei Technologies“ ir trumpųjų vaizdo įrašų platformą „TikTok“, priklausančią Kinijos bendrovei „ByteDance“.

123RF.com nuotr./„TikTok“
123RF.com nuotr./„TikTok“

Daugiau nei dešimtmetį Kinija siekia sumažinti priklausomybę nuo užsienio technologijų, prašydama su valstybe susijusių įmonių, pavyzdžiui, bankų, pereiti prie vietinės programinės įrangos ir skatindama vietinę puslaidininkių lustų gamybą.

Kinija yra viena didžiausių „Apple“ rinkų, kurioje gaunama beveik penktadalis jos pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius