Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Geriausių ES investicijų apdovanojimai – jau čia pat: kokių pokyčių Lietuvoje sulaukėme?

Jau rugsėjo mėnesį vyks keturioliktąjį kartą rengiami geriausių Europos Sąjungos fondų investicijų Lietuvoje projektų apdovanojimai „Europos burės 2022“. Apie konkurso reikšmę Lietuvai, pokyčius šalyje nuo Lietuvos įstojimo į ES ir investicijų perspektyvas plačiau pasakoja finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė.
Vaida Česnulevičiūtė
Vaida Česnulevičiūtė / Finansų ministerijos nuotr.

LR Finansų ministerijos inicijuotas konkursas „Europos burės 2022“ jau startavo – iki 2022 m. rugsėjo 04 d. 24.00 val. jame gali dalyvauti visi norintys ir atitinkantys kriterijus. Konkursu įvairių sričių ekspertai ir 15min skaitytojai įvertins ES fondų lėšomis įgyvendintų projektų vertę žmonėms ir valstybei.

Kaip keitėsi Lietuva?

Finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė pasakoja, kad nuo pat pirmųjų ES investicijų, prasidėjusių prieš du dešimtmečius, Lietuvoje investuota beveik 20 mlrd. eurų. Kaip sako ji, šios tuometės europiečių lėšos pakeitė mūsų valstybę, daugiausia išpildydamos bazinius infrastruktūros poreikius.

„Šiandien kalbėdami apie Lietuvą pasiekiančias jau mūsų, europiečių, investicijas, keliame sau visai kitokius tikslus: aukštą pridėtinę vertę kuriančios ekonomikos spurtą, energetinės transformacijos ir atsinaujinančios energetikos proveržį, skaitmenizacijos ir inovacijų kasdieniame gyvenime bei moksle startą, kokybiškas ir visiems lygiai suteikiamas švietimo, socialines ar medicinos paslaugas, tolygų tolimesnį visos Lietuvos vystymąsi“, – teigia finansų viceministrė.

Vidas Černiauskas/Iliustracija ("Europos burės 2019" prizai)
Vidas Černiauskas/Iliustracija ("Europos burės 2019" prizai)

Kartu su ES investicijomis Lietuvoje buvo ir tebėra kuriamos darbo vietos, gerinama švietimo ir medicinos paslaugų kokybė, gražinama aplinka, skatinamas verslas, padedama negalią turintiems žmonėms ir stengiamasi įkvėpti keistis kiekvieną.

„Didžiausios įmonės būtent ES lėšas investuoja į savo darbuotojų kvalifikacijos kėlimą ir naujų technologijų diegimą. Be europinių investicijų šiandien savo augimo neįsivaizduotų net didžiausi ir stipriausi verslai Lietuvoje „Thermo fisher“ ar „Bod group“.

Ligoninės ir poliklinikos nuolat investuoja į sveikatos paslaugų prieinamumą, mokyklos keičiasi, atliepdamos naujos kartos poreikius. Galima prisiminti, kad per pandemiją būtent ES lėšomis buvo padedama šeimoms prijungti vaikus prie nuotolinio mokymo, suteikiant jiems visas technines galimybes“, – teigia V.Česnulevičiūtė.

Investicijos smarkiai prisidėjo ir prie jau sutvarkytų žaliųjų erdvių Lietuvos miestuose: tai Palangos botanikos parkas, Užutrakio dvaras, Bernardinų sodas Vilniuje, Pažaislio vienuolyno kompleksas Kaune, visi septyni parkai, kuriais taip didžiuojasi Marijampolė, ar pvz. Masčio ežero pakrantė Telšiuose, kuri istorikui Alfredui Bumblauskui primena Šveicarijos Lucerną:

„Tokių pavyzdžių ne vienas: brūzgynai Marijampolėje virto „Poezijos parkais“, o sandėliukai Tauragėje – reprezentacinėmis menėmis.

Mes kvėpuojame švaresniu oru, nes mūsų gamyklos modernėja, daugėja žalių erdvių, geriame tyrą vandenį iš čiaupo ir net nesusimąstome, kiek Europos Sąjungos lėšų investuota į šią sistemą. Naudojamės vienu iš greičiausių pasaulyje šviesolaidiniu internetu, kuris taip pat patobulintas ES investicijomis. O kiek smulkių verslų gimė ir augo per šiuos 20 metų, matyt, būtų sunku suskaičiuoti.“

Finansų viceministrė atkreipia dėmesį ir į tai, kad ES investicijos padeda užtikrinti ilgalaikę ekonominę ir socialinę Lietuvos gyventojų gerovę, stiprinti šalies ūkio atsparumą, leidžia skatinti ekonominę, socialinę ir teritorinę sanglaudą, žaliąją ir skaitmeninę pertvarkas ir taip prisideda prie Lietuvos konkurencingo, novatoriško ir tvaraus augimo, kurio centre – piliečių gyvenimo kokybė.

„Šių tikslų siekdami pradedame naują 2021–2027 m. ES fondų investicijų laikotarpį“, – džiaugiasi V.Česnulevičiūtė.

Finansų ministerijos nuotr./Vaida Česnulevičiūtė
Finansų ministerijos nuotr./Vaida Česnulevičiūtė

„Europos burės 2022“ vėl vertins geriausius

Kaip ir kasmet, geri darbai nebus pamiršti – jau 14-ąjį kartą rengiamais „Europos burių“ apdovanojimais norima įvertinti ir tuo pat metu visuomenei pristatyti didžiausią vertę kiekvienam žmogui, atskiram kraštui ar visai valstybei kuriančius ES fondų lėšomis finansuojamus projektus.

Pažangiausi ir reikšmingiausi projektai šiemet bus apdovanoti septyniose nominacijose: už inovatyviausius sprendimus, už darnios aplinkos kūrimą, už investicijas į ateities mokyklas, už efektyvumą medicinoje, už investicijas į žmogų, už bendruomeniškumo skatinimą ir už įdomiausią smulkaus verslo plėtrą.

„Europos burių konkursas per keturiolika metų tapo labai laukiama tradicija. Paskutiniais metais geriausius projektus siūlė juos administruojančios agentūros, tačiau šiemet yra kitaip: savo projektus gali siūlyti visi ES investicijų fondų finansuojamų projektų vykdytojai. Svarbiausių, reikalingiausių, įdomiausių projektų vykdytojus raginti dalyvauti konkurse kviečiame visuomenę.

Iki rugsėjo 4 d. laukiame dalyvių anketų ir tada prasidės vertinimo darbai. Projektus vertins speciali vertinimo komisija, kurią sudarys mokslo, verslo, švietimo, kultūros ir visuomenės atstovai. Komisiją pristatysime rugsėjo 4 d. Taip pat pirmą kartą už reikšmingiausius bei reikalingiausiu projektus kviesime balsuoti ir visuomenę.

Primename, kad ES investicijų projektai yra finansuojami iš trijų ES fondų: Europos regioninės plėtros fondo, Sanglaudos fondo ir Socialinio fondo“, – teigia V.Česnulevičiūtė

Viceministrė puikiai prisimena gerąsias praeitais metais vykusių „Europos burių“ patirtis, kai buvo apdovanotas revoliucinis projektas medicinoje, kuris leidžia diagnozuoti prostatos vėžį, išvengiant nereikalingų audinių biopsijos procedūrų. Taip pat, kaip primena ji, buvo apdovanotas ir trijų draugių įkurtas tvarios mados prekės ženklas, kuriantis darbo vietas moterims šalies regionuose, ir įmonė, kuri Lietuvoje gamina kosminius palydovus.

„Smagu stebėti, kad ir iki šiol šiems projektams puikiai sekasi. Kiekvieną kartą labai malonu užtikti Europos burių apdovanojimo statulėlę viename iš gausybės tikrai vertingų, ES investicijomis pradėtų, projektų“, – teigia V.Česnulevičiūtė.

Informacija norintiems dalyvauti „Europos burės 2022“ konkurse

Norintys dalyvauti konkurse taisykles ir sąlygas ras – čia

Kilus klausimams dėl konkurso rašyti europosbures@15min.lt arba skambinti telefonu +37061114325.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius