Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš JAV sugrįžęs programuotojas Lietuvoje augina Front-End profesionalų bendruomenę

„Sourcery Academy for Front-End“ akademijai nuo įkūrimo pradžios vadovaujantis ir prieš dešimtmetį į Lietuvos padalinį Kaune dirbti sugrįžęs vyresnysis programuotojas Gediminas Stanaitis yra įsitikinęs, kad mūsų šalyje yra puikios sąlygos auginti IT profesionalų bendruomenę ir kiekvienam rasti tokį darbą, kuris ne tik būtų prasmingas, bet ir būtų įdomus.
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ vyresnysis programuotojas Gediminas Stanaitis
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ vyresnysis programuotojas Gediminas Stanaitis / Asmeninio archyvo nuotr.

– Prieš daugiau nei 13 metų „Devbridge“ įmonei veiklą pradėjus Čikagoje, tuo metu buvote vienintelis ten dirbantis Front-End programuotojas. Kaip atrodė jūsų darbas JAV?

– „Devbridge“ įmonėje dirbu jau daugiau nei 12 metų. Kai prisijungiau, tuo metu įmonė buvo dar labai maža, aš buvau vienintelis Front-End programuotojas. Tais laikais dirbant „Devbridge“ gal labiausiai įsiminė bendrystės jausmas. Komanda tada buvo labai maža, mes visi buvome motyvuoti idėja ir noru įrodyti visiems, kad galime daugiau ir geriau. Visi labai džiaugėmės ir didžiavomės vienas kito pasiekimais, nepriklausomai nei nuo projekto dydžio, nei nuo darbų sudėtingumo. Tačiau ir sugrįžus į Lietuvą nenusivyliau. Čikaga man tiesiog kelia malonius prisiminimus ir tikriausiai visada išliks kaip mano antrieji namai. Ten aš sukūriau šeimą, ten gimė mano vaikai ir būtent šiame mieste aš suradau tą tikrąjį pašaukimą, pasukti IT keliu.

– Grįžęs į Lietuvą subūrėte Front-End bendruomenę ir svariai prisidėjote įkuriant „Sourcery Academy for Front-End“ akademiją. Kaip kilo idėja įkurti bendraminčių grupę ir akademiją?

Prieš dešimt metų sugrįžęs į Lietuvą čia pamačiau daug žingeidžių ir norinčių tobulėti žmonių. Laikui bėgant prie mūsų įmonės prisijungdavo vis daugiau Front-End programuotojų, atsirado poreikis įsivesti tam tikras taisykles, standartus, taip gimė Front-End grupė įmonės viduje. Norėjosi prisidėti prie jaunų žmonių tobulėjimo ir ugdyti prie akademijos studijų prisijungusius jaunuosius programuotojus. Šiuo metu jau turime daugiau nei 40 dedikuotų Front-End programuotojų, kurie atsakingi už projekto UI/UX dalį.

Akademiją mes įkūrėme, nes norėjome pasidalyti savo patirtimi. Studijų metu dalyviams stengiamės perteikti ne tik visas gerąsias praktikas, bet ir parodyti darbo kultūrą, principus, kuriais kasdien vadovaujamės. Kiekvienais metais su visa komanda, kruopščiai peržiūrime akademijos programą, stengiamės, kad studentai žinotų viską, ką žinome ir mes.

– Kas Jus labiausiai motyvuoja jau kone dešimtmetį dirbant su „Sourcery“ akademijos studentais?

– Aš kiekvienais metais stebiuosi su kokiu atsidavimu ir noru mokytis studentai dalyvauja akademijoje. Tai mane labai žavi ir motyvuoja tęsti akademinę veiklą. Labai smagu matyti, kad studentai vertina akademiją ir rimtai bei atsakingai žiūri į mūsų studijas. Programą koreguojame kiekvienais metais, akademijos metu stengiamės perteikti savo darbo principus ir prisitaikyti prie šiuolaikinių tendencijų.

Bendruomenės viduje daug dėmesio skiriame žinių pasidalijimui ir naujų technologijų įsisavinimui. Organizuojame vidinius mokymus, turime savaitinius susitikimus kurių metu dalijamės savo patirtimi, aptariame naujausias technologijas ir tendencijas. Visi šie dalykai padeda auginti dar didesnę Front-End programuotojų bendruomenę tiek organizacijos viduje, tiek ir išorėje. O mums visiems yra geriausias įvertinimas, kai buvusieji studentai susikuria sėkmingas karjeras ne tik mūsų įmonės viduje, bet ir už jos ribų.

– Kaip manote, kokių savybių ir įgūdžių reikia norint pradėti karjerą IT srityje?

– Technologijos šiais laikais keičiasi labai greitai, norint išlikti rinkoje reikia nuolat atnaujinti savo žinias. Todėl geras specialistas yra tas, kuris gali greitai prisitaikyti prie aplinkos ir įsisavinti naujas technologijas. O pradedantiesiems turbūt yra svarbiausia žingeidumas ir noras nuveikti kažką prasmingo. Daugelio IT profesionalų noras yra idėją paversti funkcionalia ir patrauklia vartotojui, o didžiausias komplimentas – kai estetika dera su technologiniu sprendimu.

Asmeninio archyvo nuotr./„Sourcery Academy for Front-end“ akademijai nuo įkūrimo pradžios vadovaujantis ir prieš dešimtmetį į Lietuvos padalinį Kaune dirbti sugrįžęs vyresnysis programuotojas Gediminas Stanaitis
Asmeninio archyvo nuotr./„Sourcery Academy for Front-end“ akademijai nuo įkūrimo pradžios vadovaujantis ir prieš dešimtmetį į Lietuvos padalinį Kaune dirbti sugrįžęs vyresnysis programuotojas Gediminas Stanaitis

– Daugelis Front-End programuotojų ateina iš visiškai kitos srities nei IT. Dažnai pasiryžta keisti profesiją, kokių savybių reikia, norint įsitvirtinti būtent Front-End srityje?

– Front-End technologijos yra lengviau suprantamos, jos nereikalauja sudėtingų aplinkų darbui, gal todėl pradedantieji dažniau ir renkasi jas. Vėliau įgiję praktikos, gali lengvai pereiti į kitas sritis ir toliau tobulėti. Akademijoje mes studentus mokome Front-End technologijų pagrindų, daug dėmesio skiriame vizualiniams sprendimams, kadangi geras Front-End programuotojas turi daug dėmesio skirti detalėms, turi gerai išmanyti vartotojo sąsajas ir elgsenas.

– Šiandien IT specialistai sulaukia daug darbo pasiūlymų, susivilioja pasiūlymu keisti organizaciją, darbo pobūdį. Kas jus motyvuoja tiek metų dirbti toje pačioje įmonėje?

– Aš labai vertinu ir džiaugiuosi, kad turėjau ir vis dar turiu galimybę stebėti įmonės augimą ir transformaciją, pats augti kaip specialistas. Iš kelių bendraminčių komandos per kelis metus „Devbridge“ sugebėjo užaugti į pasaulinio lygio IT įmonę, kurioje šiuo metu darbuojasi daugiau nei 600 darbuotojų. Smagu, kad vertybės kurios buvo sukurtos įmonės pradžioje, išliko nepakitusios ir kad mes visi aktyviai jomis net tik vadovaujamės, bet ir gyvename bei galime įkvėpti naujai į IT sritį žengiančius žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius