Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip gyvatės barškuolės garsu apgauna žmogaus smegenis?

Barškuolės iš kitų gyvačių išsiskiria viena sąvybe – savo uodega. Jos gale šie gyvūnai turi ypatingą barškutį, gynybos metu skirtą įspėti užpuolikui. Ar kada susimąstėte, kaip šis barškutis „veikia“?
Barškuolė
Barškuolė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apgauna klausytojus

Šios gyvatės, norėdamos perspėti plėšrūnus, „barškina“ uodega, palaipsniui didindamos dažnį, kai galimas užpuolikas priartėja. Pats uodegos galas iš tiesų yra tuščias, jokio stebuklingo barškučio jame nėra: garsą skleidžia skirtingi keratino sluoksniai, atsitrenkiantys vienas į kitą. Tačiau dabar mokslininkai nustatė, kad čio barškučio panaudojime slypi dar viena gudrybė, apgaunanti klausytojus.

„Mūsų duomenys rodo, kad akustinis barškuolių pasirodymas, kuris dešimtmečius buvo aiškinamas kaip paprastas garsinis įspėjamasis signalas apie gyvatės buvimą, iš tikrųjų yra kur kas sudėtingesnis tarprūšinio bendravimo signalas“, – teigė vyresnysis tyrimo autorius Borisas Chagnaudas, Austrijos Karlo-Franzeno universiteto Graco mieste neurobiologijos profesorius.

Pirmąjį įminimą apie „protingo signalo“ aukšto dažnio režimo paslaptį B.Chagnaudas aptiko priartėjęs prie vienos iš gyvačių laboratorijoje Jis pastebėjo, kad prieš staigų šoktelėjimą gyvatės kultinio trakštelėjimo dažnis didėjo, o atsitraukiant mažėjo.

Norėdamas išsiaiškinti, kas slypi už šio reiškinio, jis ir jo komanda fiksavo trakštelėjimo dažnį, kai prie gyvatės buvo priartinami įvairūs objektai, įskaitant į žmogų panašų juodą diską. Kai grėsmės pirmą kartą priartėdavo, trakštelėjimas tolygiai kilo iki 40 Hz dažnio, tačiau objektams priartėjus arčiau, dažnis staiga šoktelėdavo iki 60-100 Hz.

Tado Arensmeierio/wikimedia.org nuotr./Gyvatė barškuolė
Tado Arensmeierio/wikimedia.org nuotr./Gyvatė barškuolė

Mokslininkas mano, kad ši keista garsinė iliuzija skirta „saugaus atstumo atsargai“ sukurti.

„Įsivaizduokite, kad einate link gyvatės, ji pradeda barškėti lėtai, palaipsniui didindama barškėjimo įvykius. Jei 2 metrų atstumu nuo gyvatės ji staiga pakeičia šią taisyklę ir vietoj 2 metrų atstumo skleidžia garsus, tarsi būtų likęs tik 1 metras – ji jus apgavo“, – elektroniniu paštu „Live Science“ komentavo B.Chagnaudas. Naudodamos tokią techniką barškuolės užsitikrina pranašumą prieš užpuoliką, o žmogaus smegenys, pripratusios prie proporcionalaus garso didėjimo likusiam atstumui, lieka apgautos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius