Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 30

Kaip klimato kaita ateityje paveiks mūsų kasdienybę? Daugiau virusų ir mažiau alaus

Klimato kaita ir jos keliami padariniai jau kuris laikas neramina mokslininkus. Tiesa, kartais sunku suvokti, kaip šis procesas, dėl kurio pasaulis skambina pavojaus varpais, gali paveikti mūsų kasdienybę. Štai keli pavyzdžiai, kaip žmogaus veiklos sukelta klimato kaita gali pakeisti įprastą gyvenimo ritmą ateityje.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Daugiau neatpažintų virusų

Vienas iš pagrindinių klimato kaitos padarinių – didėjanti temperatūra. Tiesa, ji kyla iš lėto, tad sunku apčiuopti šios problemos mastą.

Dėl kylančios temperatūros sparčiau tirpsta ledynai, o jų tirpimo metu ne tik kyla jūros lygis, bet ir iš amžinojo įšalo į pasaulį išsilaisvina tūkstančius metų lede įkalintos bakterijos ir virusai.

Tokios išvados buvo padarytos vykdant Europos kosmoso agentūros ir NASA projektą „Arkties metanas ir amžinasis įšalas“ (angl. Arctic Methane and Permafrost Challenge). Tyrime pastebėta, kad sparčiai tirpstantis amžinasis įšalas Arktyje gali išskirti antibiotikams atsparias bakterijas, neatrastus virusus ir net radioaktyviąsias atliekas, susidariusias Šaltojo karo branduoliniuose reaktoriuose ir povandeniniuose laivuose.

Kaip ir minėta, pagrindinis pavojus kyla dėl to, kad šios bakterijos ir virusai nė karto nekontaktavo su žmonija, tad antibiotikų ar gydymo būdų nuo jų tiesiog nebūtų. Taip pat galime tik spėlioti, kokias epidemijas bei ligas jie galėtų sukelti.

Dėl klimato kaitos Arkties regionas šyla daug greičiau nei likusi pasaulio dalis, todėl manoma, kad iki 2100 m. gali būti prarasta iki dviejų trečdalių prie žemės paviršiaus esančio amžinojo įšalo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius