-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokio prekės ženklo telefoną pirkti, kai norima prisidėti prie aplinkosaugos?

Mokslininkai pripažįsta: klimato kaita, kurią sukėlė žmogaus vykdoma veikla, spartėja velnišku greičiu. Tiesa, dar ne per vėlu imtis veiksmų: prie aplinkos išsaugojimo galima prisidėti pradedant šiukšlių rūšiavimu ir baigiant išmaniaisiais įrenginiais. 15min pasidomėjo, kaip didžiosios technologijų kompanijos prisideda prie aplinkos išsaugojimo ir kurie telefonų modeliai nusipelno „žaliausiųjų“ vardo.
Telefonas
Telefonas / 123RF.com nuotr.

Ne tik atsakingumas, bet ir prievolė

Ekspertai vieningai pastebi – „žalumas“ technologijų sektoriuje užima vis didesnę dalį. Tačiau ši strategija ne visada atsiranda vien iš gerų norų.

„Prognozuojama, kad technologijų gamintojų rengiamos tvarumo strategijos ateityje bus ne tik atsakingos, modernios įmonės bruožas, tačiau privalomas atributas – siekiantiems gauti finansavimą, Europos bankai prašys pateikti tvarumo ataskaitą“, – 15min pastebėjimais dalijosi „Bitės” išmaniųjų įrenginių ekspertas Karolis Špiliauskas.

Indrės Bimbirytės-Yun, „Telia“ tvarumo projektų vadovės teigimu, elektronikos prietaisų perdirbimas yra auganti verslo šaka ir dėl to, kad įvairiuose įrenginiuose yra vertingų medžiagų, o kai kuriais atvejais – net retųjų metalų. „Skaičiuojama, kad išmetamų elektronikos atliekų vertė pasaulio mastu viršija 60 mlrd. dolerių“, – komentavo ji.

Gilinantis į aplinkosaugos temą galima pastebėti ir tam tikras tendencijas: telefonų gamintojai optimizuoja įrenginių pakuotes, nebeįtraukia įkroviklių, o pačiose pakuotėse mažėja plastiko kiekis. Taip pat bandoma įkalbinti vartotoją grąžinti seną telefono modelį, kad jį būtų galima perdirbti, orientuojamasi į anglies dioksido pėdsako mažinimą.

Obuolys žalias ar raudonas?

„Apple“ (liet. Obuolys) nuo pat pirmojo „iPhone“ modelio dominuoja išmaniųjų telefonų rinkoje. Skaičiuojama, kad 2021 m. sausio mėnesį pasaulyje buvo 900 mln. aktyvių „iPhone“ telefonų. Natūralu, kad su tokiu populiarumu ateina ir didžiulė atsakomybė, tad pažvelkime – obuolys žalias ar raudonas?

Prieš praeitais metais vykusią COP26 (Jungtinių Tautų klimato kaitos konferenciją) „Apple“ pristatė 10 naujų iniciatyvų, skirtų įgyvendinti švarios energijos sprendimamus viso pasaulio bendruomenėse. Kompanija taip pat paskelbė, kad iki 2030 m. kiekvienas parduotas „Apple“ įrenginys turės nulinį poveikį klimatui.

Per pastaruosius metus bendrovė daugiau nei dvigubai padidino savo tiekėjų, pereinančių prie atsinaujinančiosios energijos, skaičių bei padidino perdirbtų medžiagų kiekį savo gaminiuose. Kaip rašoma „Apple“ svetainėje, kompanija per pastaruosius penkerius metus anglies dioksido išmetimą sumažino 40 proc.

Apple/IPhone 13
Apple/IPhone 13

„Apple“ teigimu, gaminant išmaniuosius telefonus, pereita prie 100 proc. perdirbto aukso, kuriuo padengta pagrindinė vidinė plokštė ir priekinės bei galinės kameros laidai. Visuose magnetuose naudojami 100 proc. perdirbti retieji žemės elementai, „Taptic Engine“ variklyje – 100 proc. perdirbtas volframas, o pagrindinėje plokštėje ir baterijos valdymo bloke – 100 proc. perdirbtas alavas.

Pažangą rodo ir tai, kad naujausio „iPhone 13“ modelio pakuotėje panaudota 90 proc. mažiau plastiko nei „iPhone 6s“ pakuotėje.

Kalbant konkrečiai apie telefonus, naujausią „iPhone 13“ liniją dauguma kritikų vertina gana palankiai. Nors „Apple“ ne visiškai pašalino visas toksines medžiagas iš gamybos proceso, „iPhone 13“ turi ekrano stiklą be arseno, o pačiame telefone taip pat nebėra gyvsidabrio, bromo, polivinilchlorido ir berilio.

Telefonas sugeba valdyti energijos suvartojimą daug efektyviau nei jo pirmtakai. Dėl to tikėtina, kad „iPhone 13“ savininkai per visą telefono naudojimo laiką sunaudos mažiau iškastiniu kuru varomos elektros energijos, palyginti su senesniais modeliais.

Kurdama „iPhone 13“, „Apple“ vis dar naudoja iškastinio kuro pagrindu pagamintą plastiką. Tačiau jo antenai naudojamas perdirbtas plastikas, o dešimčiai kitų komponentų – 35 proc. ar daugiau perdirbto plastiko.

„Apple“ mano, kad visas jos produktų gyvavimo ciklas yra žiedinis. Kai „iPhone“ ar kitas „Apple“ gaminys tampa nebereikalingas, norima, kad naudotojai grąžintų įrenginį perdirbti. Šiuo tikslu ji sukūrė „Apple Trade-In“ programos komponentą, pagal kurį senesni įrenginiai bus nukreipiami į specialius robotus, sukurtus išardyti „iPhone“ į sudedamąsias dalis.

„Samsung“ ir vandenynų plastikas

O 2021 m. sausį „Samsung“ telefonų pasaulyje buvo šiek tiek virš 1 milijardo. Taigi „Samsung“ buvo perkamiausi praeitų metų telefonai pasaulyje. Tačiau priešingai nei „Apple“, „Samsung“ nėra išsikėlusi aiškios datos tapti neutralia anglies dioksido išmetimo atžvilgiu.

Tačiau iki 2025 m. kompanija užsibrėžė įgyvendinti keletą ekologiškų iniciatyvų: įtraukti perdirbtas medžiagas į visus mobiliuosius gaminius, pašalinti plastiką iš gaminių pakuočių, pasiekti nulinį išmaniųjų telefonų įkroviklių energijos suvartojimą budėjimo režimu bei sumažinti elektroninių atliekų kiekį.

Samsung/Samsung S22
Samsung/Samsung S22

Vienas iš unikalesnių paskutinio meto „Samsung“ sprendimų – pakartotinas vandenynuose rasto plastiko pritaikymas. Kaip sakė „Samsung Electronics Baltics“ komunikacijos vadovė Liga Bite, iš išmestų žvejybos tinklų pagamintos medžiagos bus taikomas visiems gaminiams, pradedant naujais „Galaxy S“ serijos įrenginiais.

Naujausias „Samsung“ telefonas – „Galaxy S22“ – yra parduodamas 100 proc. perdirbto popieriaus ir perdirbto plastiko pakuotėje. Be perdirbto žvejybinio plastiko iš vandenynų, bendrovė taip pat užtikrino, kad visas plastikas, naudojamas jos gaminamiems prietaisų dėklams, yra „UL sertifikuotos ekologiškos medžiagos“.

Kaip ir „Apple“, „Samsung“ nori, kad jos gaminiai gyventų ciklinį gyvenimą, bent jau kalbant apie medžiagas, iš kurių jie pagaminti. Tarp daugybės įmonės pastangų šioje srityje yra sėkminga iniciatyva iš nuotekų dumblo išgautą varį paversti tinkama naudoti rūda. Pasak „Samsung“, jau pavyko išgauti 97 proc. grynumo varį.

Verti paminėjimo

„Huawei“ P serijos išmaniųjų telefonų modeliuose naudojamo plastiko kiekį sumažino 17 proc., gaminiuose taip pat naudojama 10 skirtingų rūšių atsinaujinančių medžiagų. Nors kompanija teigia sumažinusi telefono pakuotę tiek, kiek įmanoma, su naujaisiais telefonais atkeliauja tiek permatomas telefono dėklas, tiek įkrovimo lizdas.

Gamintojo nuotr./Fairphone 4
Gamintojo nuotr./Fairphone 4

Kiti, mažiau žinomi, tačiau ne ką prastesni yra „Fairphone“ telefonai. Šios bendrovės išmanieji telefonai populiarūs tarp ekologijos entuziastų, mat yra gaminami iš ASI sertifikuotų tiekėjų aliuminio ir 100 proc. perdirbto plastiko. Tai moduliniai telefonai, kurių dalis galima išimti ir pakeisti. Net baterijas galima lengvai išimti – jos nėra priklijuotos.

Tačiau vienas dalykas, kuris kai kuriems naudotojams gali būti karčiai saldus, yra tai, kad prie šių telefonų nepridedami jokie įkrovikliai. Pagal „Ecovadis“ reitingų sistemą, kompanija patenka tarp 1 proc. geriausiųjų ir turi „B Corp“ sertifikatą už tai, kad naudoja verslą socialiniams ir aplinkosaugos klausimams spręsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius