Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Linksmiausios šių metų mokslo naujienos: alkoholis kosmose, skruzdžių skaičius Žemėje ir kodėl batų raišteliai visada atsiriša

Nors dažniausiai išgirstame apie rimtus mokslininkų pasiekimus fizikos, biologijos ar chemijos srityse, mokslo pasaulyje tyrimų atliekama gerokai gausiau. Per metus prisikaupusių naujienų krūva – didžiulė, o joje galima rasti tiek keistų, tiek juokingų atradimų iš mokslo pasaulio. Štai 15 linksmų mokslo naujienų, paskelbtų 2022 metais.
Šunys laboratorijoje
Šunys laboratorijoje / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kosmosas Mokslas

Nesprogstantis burbulas

Prancūzų fizikai sugalvojo būdą, kaip prailginti paprastai trumpą burbulų gyvavimo laiką iki 465 dienų.

Pasak tyrimo autorių, tipiškas burbulas, išpūstas naudojant vonios ar indų ploviklį, gyvuoja vos keletą akimirkų, o po to sprogsta.

Tačiau kai tyrėjai suformavo burbulus su didelės koncentracijos gliceroliu – junginiu, paprastai naudojamu daugelyje maisto produktų ir vaistų – neišvengiamas sprogimas buvo sėkmingai atitolintas.

Mokslininkai išmokė auksinę žuvelę vairuoti

Vairuoti gali bet kas, šiais metais įrodė mokslininkai. Nors auksinės žuvelės garsėja trumpa atmintimi ir itin mažomis smegenimis, tyrėjams pavyko vieną iš jų išmokyti vairuoti savo akvariumą.

Izraelio Ben-Guriono Negevo universiteto mokslininkai nustatė, kad įgimti auksinės žuvelės navigaciniai gebėjimai leido jai nukreipti specialiai sukurtą akvariumą-robotą norima linkme, jei už tai buvo duotas atlygis maistu.

Kiek skruzdėlių gyvena Žemėje?

Ar kada nors susimąstėte, kiek tiksliai skruzdėlių gyvena Žemėje? Tikriausiai ne. Tačiau apie tai pagalvojo mokslininkai.

Naujai paskelbtas tyrimas pateikia apytikslį atsakymą – visos pasaulio skruzdėlės bendrai sudaro maždaug penktadalį visos žmonių masės.

Konservatyviais skaičiavimais, mūsų planetoje gyvena apie 20 kvadrilijonų skruzdėlių. Tai yra 20 tūkstančių milijonų milijonų, arba skaitine išraiška – 20 000 000 000 000 000 000 000.

Tačiau ar kada iš tikrųjų įdėmiai įsižiūrėjote į jas? Tai šiais metais padarė „Nikon‘s Small World Photomicrography“ konkurse dalyvavęs lietuvis Eugenijus Kavaliauskas, pasaulį pribloškęs skruzdės veido iš arti nuotrauka.

Skruzdės nuotrauka prizinės vietos neužėmė, tačiau buvo nominuota bei aptarta žymiausiuose pasaulio naujienų portaluose.

Asmeninio albumo nuotr./Eugenijus Kavaliauskas įamžino skruzdę
Asmeninio albumo nuotr./Eugenijus Kavaliauskas įamžino skruzdę

Daugelis žmonių Eugenijaus užfiksuotą skruzdę apibūdina kaip monstrą, tačiau jam pačiam ji primena orką iš „Žiedų valdovo“. Tiesa, šios skruzdės iš tiesų taip baugiai į aplinką nespokso – skruzdės galvos dalys, kurios nuotraukoje atrodo kaip švytinčios raudonos akys, iš tikrųjų yra jos antenų pagrindas, o tai, kas gali pasirodyti kaip geltoni dantys, yra labai maži plaukeliai, kuriais skruzdės jaučia aplinką.

Moterys užuodžia vienišus vyrus

Eksperimentu nustatyta, kad heteroseksualios moterys gali užuosti, kuris iš vyrų yra laisvas, o kuris – užimtas.

Vienišų vyrų kūno kvapą visos moterys jautė stipriau ir geriau nei antrą pusę turinčių vyrų kvapą. O kuo simpatiškesnis buvo vyro kvapas, tuo didesnė tikimybė, kad moterys palankiai įvertins jo išvaizdą.

Orai gali turėti įtakos kūdikių vardams

Kai kurie tėvai savo kūdikius pavadina įžymybių vardais, kiti – gerbiamų protėvių vardais. Tačiau malonūs orai taip pat gali turėti įtakos tėvų pasirinkimui, parodė šimtų milijonų kūdikių vardų Jungtinėse Valstijose analizė.

Naujojo tyrimo išvadose teigiama, kad tokie vardai, kaip balandis (angl. April) ir ruduo (angl. Autum), dažniau sutinkami tose valstijose, kuriose šie metų laikai yra gražiausi.

Ką daryti, kad kirai nevogtų jūsų maisto

Paplūdimyje ir ant pėsčiųjų tako pasirodantys kirai turi blogą reputaciją, nes dažnu atveju užskrenda ant nieko neįtariančių žmonių stalų ir vagia jų maistą. Tačiau mokslininkai neseniai atrado paprastą sprendimą, kaip atbaidyti šiuos paukščius vagis: žiūrėkite į juos.

Nors išsiblaškę kirai gali būti linkę nugvelbti jūsų užkandį, paukščiai yra mažiau linkę prisiartinti, jei atkreipiate į juos dėmesį.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Kiras
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Kiras

Mokslininkai taip pat nustatė, kad kur kas mažiau paukščių apskritai susidomėjo maistu, kol buvo intensyviai stebimi žmonių.

Kodėl batų raišteliai visad atsiriša?

Kalifornijos universitete Berklyje atlikti nauji tyrimai atskleidė fizikines mazgų savybes ir paaiškino, kodėl kai kurie batų raišteliai yra labiau linkę atsilaisvinti.

Rezultatai rodo, kad iš sunkesnių medžiagų pagaminti raišteliai gali būti labiau pažeidžiami, nes jei nesate labai gabūs rišdami vienodus mazgus, vienas laisvas galas greičiausiai bus ilgesnis už kitą.

Undinėlės neegzistuoja

Birželio 27 d. JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA) pranešė, kad undinės neegzistuoja. Toks pareiškimas gali pasirodyti keistas vyriausybinei agentūrai, kuri daugiausia dėmesio skiria tikriems vandenynų reiškiniams.

Tačiau, pasak NOAA atstovo spaudai, šis pranešimas apie undines yra tik vienas iš būdų šviesti žmones ir galbūt sugriauti kai kuriuos mitus.

NOAA teigė, kad „jokių įrodymų apie vandens humanoidus niekada nebuvo rasta“.

Sapnuojantys vorai

Nors sapnai – labai žmogiškas dalykas, sapnuoja ir tam tikri gyvūnai.

Šių metų tyrimas parodė, kad tam tikrų rūšių vorai ramybės metu sparčiai judina akis ir trūkčioja. Tai rodo, kad jie sapnuoja regimuosius sapnus, kurie dar niekada nebuvo pastebėti tarp voragyvių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šešiaakis smėlio voras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šešiaakis smėlio voras

Idėja vyrų kontracepcijai – sėklidžių šildymas nanodalelėmis

Moterys gali naudotis įvairiais kontracepcijos būdais, tačiau vyrai gali naudotis tik dviem: prezervatyvais ir vazektomija. Abu metodai turi trūkumų.

Prezervatyvai gali plyšti, o kai kurie vyrai yra alergiški standartinių prezervatyvų lateksui. Vazektomija yra chirurginė procedūra, kuri gali būti skausminga ir sunkiai atšaukiama.

Ieškodami alternatyvų, Toronto universiteto mokslininkai pastebėjo, jog sėklidžių šildymas nanodalelėmis reguliuotų spermatozoidų gamybą.

Nanokontracepcija grindžiama idėja, kad nanodalelės, kurių skersmuo yra apie 100 nanometrų, t. y. maždaug viena tūkstantoji popieriaus lapo ar žmogaus plauko pločio dalis, gali būti perkeltos į sėklides, kur jas galima sušildyti. Kuo šiltesnės sėklidės, tuo mažiau vaisingos jos tampa.

Kosmose rasta didžiausia alkoholio molekulė

Kosmose yra alkoholio ir tai ne neatsargių astronautų išmesti vyno buteliai. Tai mikroskopinio dydžio molekulės.

123RF.com nuotr./Kosmosas
123RF.com nuotr./Kosmosas

Propanolio molekulės būna dviejų formų (izomerų), ir abu jie šiais metais aptikti kosmose: normalusis propanolis, kuris pirmą kartą aptiktas žvaigždžių formavimosi regione, ir izopropanolis (pagrindinė rankų dezinfekavimo priemonės sudedamoji dalis), kuris dar niekada nebuvo pastebėtas tarpžvaigždiniu pavidalu.

Šios alkoholio molekulės buvo rastos vadinamajame žvaigždžių „gimdymo kambaryje“ – milžiniškame žvaigždžių formavimosi regione, vadinamame Sagittarius B2. Šis regionas yra netoli Paukščių Tako galaktikos centro ir netoli Šaulio A* – supermasyvios juodosios skylės, aplink kurią susiformavo mūsų galaktika.

Šie atradimai turėtų padėti išsiaiškinti, kaip susiformuoja tokie dangaus kūnai kaip kometos ir žvaigždės.

Kodėl taip sunku suprasti teisinius dokumentus?

Teisiniuose dokumentuose dažnai pateikiama itin svarbi informacija, kurią būtina perskaityti, suprasti ir ja remiantis priimti sprendimus. Problema ta, kad ji dažnai būna be reikalo paini ir sunkiai suprantama.

Tyrėjai gilinosi į teisinę kalbą, dokumentų sakinių struktūrą ir nustatė, kad neturėtume jaustis prastai, jei atsivertę dokumentą jo visiškai nesuprantame.

123RF.com nuotr./Persidirbimas, nuovargis
123RF.com nuotr./Persidirbimas, nuovargis

Publikuotame tyrime atskleidžiama, kad teisiniuose dokumentuose yra per daug nereikalingo žargono ir beprasmiškų ištęstų sakinių.

Moterų seksualinis potraukis ir namų ruoša

Moterys iki šiol atlieka daugiau namų ruošos ir vaikų priežiūros darbų nei jų partneriai. Mokslininkų teigimu, ši našta dar labiau padidėjo per COVID-19 pandemiją.

Naujausio tyrimo duomenimis, moterys, kurios su savo partneriais dalijasi namų ruošos darbus, jaučia didesnį seksualinį potraukį nei tos, kurios namuose tvarkosi vienos.

Šunys apsiašaroja iš džiaugsmo vėl susitikę su šeimininkais

Japonijos tyrėjai nustatė, kad šunys ašaroja, kai vėl susitinka su savo šeimininkais. Jų teigimu, šis bruožas skatina žmones juos globoti.

Šeimininkės Jorindos nuotr./Šuo Rocco
Šeimininkės Jorindos nuotr./Šuo Rocco

Kodėl geriausios idėjos aplanko duše

Turbūt daugumai yra pasitaikę, jog geriausios mintys bei idėjos aplanko duše. Akivaizdu, kad šis fenomenas aplankė ir mokslininkus, kurie nusprendė ištirti, kodėl taip yra.

Naujausių eksperimentų išvadose teigiama, kad užuot svarsčius problemą tol, kol ją išspręsite, geriau padaryti pertrauką ir užsiimti kita užduotimi, pavyzdžiui, nusiprausti duše. Tokia aplinka gali leisti jūsų protui laisvai klaidžioti be tikslo ar krypties, nors ir su tam tikrais apribojimais.

Tyrėjai mano, kad mintims klaidžiojant, didesnė tikimybė, kad sugalvosite ką nors protingo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius