Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Liūdnos prognozės: iki 2050 m. diabetu sirgs daugiau nei 1,3 mlrd. suaugusiųjų

Tyrimo duomenimis, iki 2050 m. diabetu sergančių suaugusiųjų skaičius visame pasaulyje padidės daugiau nei dvigubai. Dėl to kaltas sparčiai didėjantis nutukimo lygis ir didėjanti sveikatos priežiūros nelygybė, rašo „The Guardian“.
Insulino pompa
Insulino pompa / 123RF.com nuotr.

Naujais skaičiavimais, diabetu sergančių asmenų skaičius padidės nuo 529 mln. (2021 m.) iki daugiau nei 1,3 mlrd. 2050 m.

Išvadose taip pat teigiama, kad per ateinančius 30 metų nė vienoje šalyje nesumažės diabeto atvejų.

Ekspertai šiuos duomenis apibūdino kaip keliančius nerimą ir teigė, kad diabetas pasaulyje lenkia daugelį ligų ir kelia didelę grėsmę žmonėms ir sveikatos sistemoms.

„Diabetas išlieka viena didžiausių šių laikų grėsmių visuomenės sveikatai ir per ateinančius tris dešimtmečius agresyviai plėsis visose šalyse, amžiaus grupėse ir lyties grupėse, keldamas rimtą iššūkį sveikatos priežiūros sistemoms visame pasaulyje“, – sakė daktarė Shivani Agarwal iš Montefiore sveikatos sistemos ir Alberto Einšteino medicinos koledžo Niujorke.

JT prognozuoja, kad 2050 m. pasaulyje gyvens apie 9,8 mlrd. gyventojų. Tai reiškia, kad iki to laiko vienas iš septynių-aštuonių žmonių gyvens su diabetu.

Tyrimo autoriai rašė: „Antrojo tipo diabeto, kuris sudaro didžiąją dalį cukrinio diabeto atvejų, iš esmės galima išvengti. Tačiau visi duomenys rodo, kad diabeto paplitimas pasaulyje didėja, visų pirma dėl daugelio veiksnių nulemto nutukimo.“

Autoriai teigė, kad struktūrinis rasizmas, su kuriuo susiduria etninių mažumų grupės, ir „geografinė nelygybė“ spartina diabeto, ligų, susirgimų ir mirčių skaičių visame pasaulyje.

123RF.com nuotr./Diabeto kontrolė
123RF.com nuotr./Diabeto kontrolė

Žmonės iš marginalizuotų bendruomenių rečiau gauna būtiniausių vaistų, pavyzdžiui, insulino, blogiau kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje, taip pat prastesnė jų gyvenimo kokybė ir trumpesnė gyvenimo trukmė.

Pandemija padidino diabeto nelygybę visame pasaulyje. Autoriai teigė, kad diabetu sergantys žmonės dvigubai dažniau nei diabetu nesergantys asmenys, ypač etninių mažumų grupėse, sirgo sunkia Covid-19 infekcija ir mirė.

Nustatyta, kad neigiamą visuomenės informuotumo ir politikos, ekonominės plėtros, aukštos kokybės priežiūros prieinamumo, gydymo naujovių ir sociokultūrinių normų poveikį marginalizuotos gyventojų grupės pajuto plačiai ir jis bus jaučiamas ištisas kartas.

Ši liga vis dažniau pasitaiko tarp jaunesnių nei 40 metų amžiaus žmonių ir vietovėse, kuriose yra didesnis nepriteklius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius