-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėgaukitės, kol galite: ateityje dėl sumažėjusio deguonies kiekio išnyks didžioji dalis gyvybės Žemėje

Kol kas gyvybė mūsų deguonies turtingoje planetoje klesti. Tačiau Žemė ne visada buvo tokia ir mokslininkai prognozuoja, kad ateityje atmosfera sugrįš į ankstesnį būvį, kai metano bus daugiau nei deguonies.
Horizontas
Horizontas / 123RF.com nuotr.

Tikėtina, kad tai įvyks tik po maždaug milijardo metų. Tačiau kai pokyčiai įvyks, jie vyks gana sparčiai, rodo 2021 m. paskelbti tyrimai.

Dėl šio pokyčio planeta grįš į panašią būseną, kokia buvo prieš Didįjį oksidacijos įvykį (GOE) maždaug prieš 2,4 mlrd. metų.

Be to, tyrimą atlikę mokslininkai teigia, kad deguonis atmosferoje vargu ar apskritai yra nuolatinis gyvenamų pasaulių bruožas. Tai turi įtakos mūsų pastangoms aptikti gyvybės požymių tolimesnėse Visatos dalyse.

„Modelis numato, kad atmosferos deoksigenacija, kai deguonies kiekis atmosferoje smarkiai sumažėja iki lygio, primenančio archajinę Žemę, greičiausiai prasidės dar iki drėgnų šiltnamio sąlygų atsiradimo Žemės klimato sistemoje ir iki didelio paviršinio vandens praradimo iš atmosferos“, – aiškino mokslininkai savo straipsnyje.

Tuo metu žmonėms ir daugumai kitų gyvybės formų, kurių egzistencija priklauso nuo deguonies, bus kelio pabaiga.

Kad padarytų išvadas, mokslininkai atliko išsamų Žemės biosferos modeliavimą, atsižvelgdami į Saulės ryškumo pokyčius ir atitinkamai sumažėjusį anglies dioksido kiekį, nes dujos skyla dėl didėjančio karščio. Mažesnis anglies dioksido kiekis reiškia, kad sumažės fotosintezę vykdančių organizmų, tokių kaip augalai – o dėl to sumažės deguonies kiekis.

Mokslininkai jau anksčiau prognozavo, kad padidėjusi Saulės spinduliuotė per maždaug 2 mlrd. metų nušluos vandenį nuo mūsų planetos paviršiaus, tačiau čia pateiktame modelyje, pagrįstame šiek tiek mažiau nei 400 000 simuliacijų vidurkiu, teigiama, kad deguonies sumažėjimas pirmiausia pražudys gyvybę.

123RF.com nuotr./Žemė
123RF.com nuotr./Žemė

„Deguonies sumažėjimas yra labai, labai ekstremalus“, – „New Scientist“ sakė Džordžijos technologijos instituto Žemės mokslininkas Chrisas Reinhardas, – „Kalbame apie maždaug milijoną kartų mažesnį deguonies kiekį nei dabar“.

Tyrimas ypač aktualus šiomis dienomis – tai intensyviai vykdoma gyvenamų planetų už Saulės sistemos ribų paieška.

Tyrėjai teigia, kad, norėdami aptikti gyvybę, turime ieškoti ne tik deguonies, bet ir kitų biologinių požymių. Jų tyrimas yra NASA projekto, kuriuo tiriamas kitų planetų, išskyrus mūsiškę, tinkamumas gyventi, dalis.

Remiantis skaičiavimais, kuriuos atliko mokslininkai, deguonies pilna atmosfera gali užimti tik 20-30 proc. visos planetos gyvavimo trukmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius