Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
02 23 /07:21

Mėnulyje nusileido pirmasis JAV komercinis erdvėlaivis – pirmąkart nuo 1972 m.

Ketvirtadienį po vidurnakčio Lietuvos laiku bendrovės „Intuitive Machines“ erdvėlaivis „Odysseus“ nusileido Mėnulio krateryje „Malapert A“, esančiame 300 km nuo jo pietų ašigalio.
„Intuitive Machines“ erdvėlaivis
„Intuitive Machines“ erdvėlaivis / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 NASA Mėnulis

„Pašalinę ryšio trikdžius, skrydžio kontrolieriai patvirtino, kad „Odysseus“ yra vertikalioje padėtyje ir pradeda siųsti duomenis. Šiuo metu dirbame, kad galėtume nusiųsti pirmuosius vaizdus iš Mėnulio paviršiaus“, – sakoma „Intuitive Machines“ pranešime.

Hjustono kompanija „Intuitive Machines“, vadovaujanti misijai IM-1, tapo pirmuoju nevyriausybiniu subjektu, atlikusiu vadinamąjį minkštą nusileidimą Mėnulyje ir nuleidusiu ant Žemės palydovo pirmąjį JAV robotą po „Apollo“ misijų, vykusių daugiau kaip prieš penkis dešimtmečius.

Žinoma, šis projektas savo apimtimi yra daug kuklesnis nei „Apollo“ misijos, nuskraidinusios astronautus į Mėnulį. „Odysseus“ neturi jokios įgulos ir buvo pilnai pilotuojamas nuotoliu. NASA tikisi, kad ši ir panašios iniciatyvos padės žengti į naują kosmoso kelionių erą: kuo ekonomiškesnį kosmoso transportą aplink Saulės sistemą.

Nusileidimas įvyko 1.23 val. Lietuvos laiku. „Odysseus“ panaudojo metanu varomą variklį, kuris nukreipė jį kraterio paviršiaus link ir staigiai sumažino greitį.

Iš pradžių būta kiek netikrumo, ar misija pavyko.

„Intuitive Machines“ pareiškė, kad po numanomo nusileidimo nepavyksta susisiekti su kosminiu aparatu. Po dešimties minučių paskelbta, kad pavyko priimti „silpną“ signalą iš „Odysseus“ ir sprendžiama, kaip išspręsti kilusius komunikacijos nesklandumus.

„Žinau, kad tai buvo įtemptos minutės, bet mes esame ant paviršiaus ir transliuojame“, – netrukus paskelbė „Intuitive Machines“ generalinis direktorius Steve'as Altemusas. – Sveiki atvykę į Mėnulį.“

Misijos sėkmę taip pat patvirtino ir sveikinimo žodžius tarė NASA vadovas Billas Nelsonas.

Šešiakampį nusileidimo aparatą „Odysseus“ vasario 15 d. iškėlė bendrovės „SpaceX“ raketa „Falcon 9“.

Startas turėjo įvykti trečiadienį, bet buvo atidėtas „SpaceX“ užfiksavus netinkamą temperatūrą bandant aprūpinti kuru nusileidimo aparatą.

NASA sumokėjo „Intuitive Machines“ 118 mln. dolerių (110 mln. eurų) už mokslinės įrangos nugabenimą aplinkai Mėnulyje geriau įvertinti.

Tarp prietaisų yra kameros, kuriomis bus tiriama, kaip Mėnulio paviršius keičiasi dėl kosminio laivo variklio dūmų, ir prietaisas, skirtas analizuoti krūvį turinčių dulkių dalelių debesis.

Gabenamame krovinyje taip pat yra skaitmeninis žmonijos žinių archyvas ir 125 Mėnulio miniatiūrinės skulptūros, sukurtos menininko Jeffo Koonso.

Pirmieji astronautai pagal NASA kosmoso programą Mėnulyje išsilaipins ne anksčiau kaip 2026 metais.

Po nusileidimo prietaisai veiks maždaug savaitę, kol pietų ašigalyje prasidės Mėnulio naktis, nes be saulės „Odysseus“ dirbti negali.

Planuojant misiją iš pradžių buvo numatyta visai kita nusileidimo vieta, bet vėliau persigalvota, nes norima, kad būtų kuo daugiau ištyrinėtas reljefas, esantis netoli Mėnulio pietinio ašigalio. Kaip tikimasi, tai yra viena geriausių vietų, kurioje žmonės galėtų likti ilgam, rašoma NASA pranešime.

IM-1 yra antra misija pagal NASA iniciatyvą „Commercial Lunar Payload Services“ (CLPS) krovinių gabenimą pavesti privačiajam sektoriui.

Pirmoji misija, kurią sausį vykdė „Astrobotic“, buvo nesėkminga – įvyko erdvėlaivio „Peregrine“ kuro nuotėkis ir jis galų gale grąžintas sudegti Žemės atmosferoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius