Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Miego kaukės dėvėjimas gali turėti netikėtos naudos jūsų psichikai

Jei norite atsibusti labiau psichologiškai pasirengę dienai, išbandykite šį miego patarimą: ant akių užsidėkite miego kaukę, rašo sciencealert.com.
Miego kaukė ramiam miegui
Miego kaukė ramiam miegui / Ksenia Paskal, Flickr.com

Kaip rodo dviejų eksperimentų metu atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 122 dalyviai, užblokavus aplinkos šviesą, kitą dieną gali pagerėti budrumas ir atmintis.

Tyrimo autoriai iš Jungtinės Karalystės, Italijos ir JAV institucijų teigia, kad tai dar vienas įdodymas, kad šviesa, sklindanti iš aplinkos, gali daryti įtaką miego kokybei.

„Ištyrėme, kaip akių kaukės, blokuojančios šviesą nakties miego metu, dėvėjimas turi įtakos atminčiai ir budrumui – pokyčiams, kurie gali būti naudingi atliekant kasdienes užduotis, pavyzdžiui, mokantis ar vairuojant“, – teigia mokslininkai.

Pirmojo eksperimento metu 89 suaugusiųjų nuo 18 iki 35 metų amžiaus buvo paprašyta savaitę miegant dėvėti akių kaukę, o po savaitės – be jos arba dėvėti akių kaukę su skylutėmis (kad būtų atsižvelgta į bet kokį poveikį, atsirandantį dėl nepatogumo dėvint kaukę).

Kiekvienos savaitės paskutines dvi dienas atlikti laboratoriniai tyrimai parodė, kad dalyviai, miegodami užsidengę akis, geriau atliko žodžių porų asociacijų užduotį, kuria vertinamas gebėjimas prisiminti įvykius ir patirtį. Jie taip pat geriau atliko reakcijos laiką matuojantį testą.

Atliekant antrąjį eksperimentą 33 suaugusiems savanoriams nuo 18 iki 35 metų buvo uždėtos akių kaukės, prietaisai, kuriais matuojamas šviesos intensyvumas pabudus, ir dėvimas galvos apdangalas, skirtas smegenų aktyvumui matuoti miegant.

Kad priprastų prie sąlygų, dalyviai vieną naktį miegojo su nepažeista akių kauke, o antrą naktį – jau akių kauke su skylutėmis. Po to dvi naktis miegojo tomis pačiomis sąlygomis, tik šį kartą buvo atliekami papildomi tyrimai.

Vėlgi žodžių porų asociacijų užduotis atskleidė, kad akių kaukės dėvėjimas padeda mokytis naujos informacijos, geriau įsiminti. Be to, galvos apdangalo pateikti duomenys rodo, kad yra ryšys tarp kaukės dėvėjimo ir ilgesnio lėtųjų bangų miego laiko, kuris, kaip žinoma, yra svarbus atminties gerinimui.

„Naudą atminčiai prognozavo laikas, praleistas lėtųjų bangų miego metu dėvint kaukę“, – rašo tyrėjai.

Remiantis abiejų eksperimentų metu savanorių užpildytomis anketomis, akių kaukės dėvėjimas neturėjo įtakos miego trukmei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius