-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 20

Mokslas apie miegą: kaip įvaldyti savo sapnus ir ką daryti pajutus miego paralyžių?

Vienas paslaptingiausių žmogaus sugebėjimų – miego metu aplankantys sapnai – traukia tiek mokslininkus, tiek pranašystėmis užsiimančius šamanus. Kol pirmieji stengiasi perprasti sapnų kilmę ir jų procesus, antrieji ieško sąsajų tarp sapnuose matomų vaizdinių ir realaus gyvenimo. Miego metu gali užklupti ne tik malonūs, bet ir košmariški sapnai, o kartais ištikti ir miego paralyžius. Tačiau įdomiausia, kad nors atrodo, jog sapnavimas nepriklauso nuo mūsų – iš tikrųjų jį galima įvaldyti.
Tadas Stumbrys
Tadas Stumbrys / Asmeninio archyvo ir 123RF nuotr.

15min tęsia straipsnių ciklą „Mokslas apie...“, kuriame mokslininkai atsakys į svarbius ir aktualius klausimus įvairiomis temomis – nuo sveikatos iki kosmoso.

Nors apie miego procesus žinoma labai daug – nuo to, kokiomis sąlygomis geriausia miegoti, iki to, kiek miego paroje reikia žmogui – iš tiesų yra dar daugybė klausimų, į kuriuos mokslininkai stengiasi atsakyti. Vienas iš jų – sapnai.

Sapno perėmimas į savo rankas vadinamas sąmoningu sapnavimu – šio proceso metu žmonės susivokia, jog sapnuoja, tad tampa sąmoningi, bet neprabunda. Kadangi sapnų pasaulyje negalioja mums žinomi fizikos dėsniai, atsiveria beribės galimybės – sąmoningo sapno metu galima veikti viską, pradedant skraidymu.

Tačiau, anot psichologo, sapnų tyrinėtojo, Vilniaus universiteto mokslininko Tado Stumbrio, sąmoningi sapnai gali tapti ne tik pramoga, bet ir savęs pažinimo bei įgūdžių tobulinimo įrankiu.

„Pažiūrėjus, kas su mumis vyksta tiek mūsų smegenyse, tiek su visa kita fiziologija, tai viskas yra apdorojama labai panašiai ir, galima sakyti, mūsų smegenims nėra labai didelio skirtumo, ar kažkas nutiko sapne, ar kažkas nutiko iš tikrųjų“, – pasakojo T.Stumbrys.

15min mokslininkas papasakojo, ar verta pasitikėti miego sekimo programėlėmis, kokius sveikatos sutrikimus gali indikuoti sapnai ir kaip įvaldyti sąmoningą sapnavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius