Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai laužo galvas: kodėl orkos žudo jūrų kiaules, bet jų po to nevalgo?

Ramiojo vandenyno šiaurės vakaruose žuvimi mintančios orkos jau kelis dešimtmečius persekioja ir net žudo jūrų kiaules, tačiau ne maistui. Tai kelia klausimų šiuos gyvūnus tyrinėjantiems mokslininkams, rašo tinklapis „EurekaAlert“.
Orka
Orka / 123RF.com nuotr.

Moksliniame žurnale „Marine Mammal Science“ (liet. Jūros žinduolių mokslas“) paskelbtame tyrime, kuriam vadovavo Deborah Giles iš organizacijos „Wild Orca“ ir Sarah Teman iš organizacijos „SeaDoc Society“, buvo išnagrinėta daugiau nei 60 metų fiksuota orkų žudikų ir jūrų kiaulių sambūvis šalia Kanados ir JAV esančioje Sališo jūroje.

Pietinės orkos (angl. southern resident killer whales) yra nykstanti populiacija, kurią sudaro tik 75 individai. Jų išlikimas yra glaudžiai susijęs su karališkųjų lašišų (Oncorhynchus tshawytscha) – taip pat nykstančios rūšies – likimu. Jei nebus pakankamai šių lašišų, šiems banginiams gresia išnykimas, rašo „EurekaAlert“.

Trys tikėtini paaiškinimai

Nors mokslininkai dar 1962 m. užfiksavo atvejų, kai šie banginiai persekiojo jūrų kiaules, tokio elgesio priežastys ilgą laiką buvo paslaptis. D.Gilesas, S.Teman ir grupė bendradarbių išanalizavo 78 užfiksuotus jūrų kiaulių persekiojimo atvejus nuo 1962 iki 2020 metų.

Tyrime siūlomi trys tikėtini paaiškinimai:

Socialinis žaidimas:

Priekabiavimas prie jūrų kiaulių gali būti orkų socialinio žaidimo forma. Kaip ir daugelis protingų rūšių, šie banginiai kartais užsiima žaisminga veikla, kad užmegztų ryšį, bendrautų ar tiesiog pasilinksmintų. Toks elgesys gali būti naudingas grupės koordinavimui ir komandiniam darbui.

Medžioklės praktika:

Kita hipotezė teigia, kad jūrų kiaulės gali tobulinti lašišų medžioklės įgūdžius. Pietinės orkos gali laikyti jūrų kiaules judančiais taikiniais ir taip lavinti savo medžioklės metodus, net jei neketina jų suvalgyti.

Motiniškas elgesys:

Ši teorija rodo, kad banginiai gali bandyti rūpintis jūrų kiaulėmis, kurias laiko silpnesnėmis ar sergančiomis, ir tai yra jų natūralaus polinkio padėti kitiems savo grupės nariams išraiška. Buvo pastebėta, kad patelės neša savo mirusius jauniklius ir panašiai nešioja jūrų kiaules, rašoma „EurekaAlert“ straipsnyje.

Motinišką elgesį, anot D.Giles, gali lemti ribotos galimybės rūpintis jaunikliais.

„Mūsų tyrimai parodė, kad dėl prastos mitybos beveik 70 proc. pietinių orkų nėštumų baigėsi persileidimais arba iškart po gimimo nugaišusiais jaunikliais“, – teigė D.Giles.

Nepaisant šių intriguojančių įžvalgų, tyrėjų komanda pripažįsta, kad tiksli jūrų kiaulių persekiojimo priežastis gali būti niekada iki galo nesuprasta. Tačiau aišku tik tai, kad jūrų kiaulės nėra pietinių orkų mitybos raciono dalis.

Šiais metais taip pat pasirodė pranešimų, kad kita orkų populiacija netoli Europoje esančio Pirėnų pusiasalio pradėjo atakuoti laivus netoli Portugalijos ir Ispanijos, iš kurių tris nuskandino.

Šalia Kanados gyvenančios pietų orkos ir Iberijos pusiasalio orkos yra dvi skirtingos populiacijos su skirtingomis kultūromis, pažymima „EurekaAlert“ straipsnyje. Vienas bendras bruožas, kurį jos gali turėti, yra jų pomėgis žaisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius