Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai nustatė, kad katės minta daugiau nei 2 tūkst. gyvūnų rūšių – ir tai kelia dideles problemas

Gruodį moksliniame žurnale „Nature Communications“ paskelbta išsami analizė, kuriai vadovavo JAV Auburno universiteto ekologas Christopheris Lepczykas, atskleidė, kad pasaulio katės ėda mažiausiai 2000 rūšių gyvūnų. Toks neišrankumas kelia didelį pavojų bioįvairovei ir už tai didele apimtimi yra atsakingas žmogus.
Katė pagavusi paukštį
Katė pagavusi paukštį / Shutterstock nuotr.

C.Lepczyko komanda, surinkusi duomenis iš šimtmečio tyrimų visame pasaulyje, nustatė daugiau kaip 2 tūkst. gyvūnų rūšių, kurias valgo katės. Šis sąrašas gali dar plėstis, nes jį sudaro tik tai, ką mokslininkai užfiksavo iki šiol, rašo portalas wired.com.

Iš jų 347 rūšims gresia išnykimas, o 11 rūšių jau įtrauktos į laukinės gamtos išnykimo sąrašą (arba išnyko visam laikui). Mokslininkai jau seniai žino, kad kačių plėšrumas yra „ekologinis košmaras“, tačiau „tai sudėtinga problema, su kuria mums dar reikia susidoroti“, – wired.com komentavo JAV Džordžtauno universiteto Žemės bendrijų instituto dekanas ir biologijos profesorius Peter Marra, kuris šiame tyrime nedalyvavo.

Pastaruosius du dešimtmečius C.Lepczykas praleido rinkdamas įrodymus apie tai, ką valgo katės – tai prasidėjo kaip smalsumo vedamas šalutinis projektas, o vėliau virto visaverčiu moksliniu darbu.

Šimtuose recenzuojamų žurnalų straipsnių, daktaro disertacijų, vyriausybių ataskaitų ir žurnalų straipsnių per pastarąjį šimtmetį pateikiama pranešimų apie kačių mitybą visame pasaulyje, tačiau iki šiol ši informacija niekada nebuvo išsamiai apibendrinta ir išdėstyta.

Todėl jo komanda, kurią sudarė Šiaurės Amerikos, Europos, Australijos ir Naujosios Zelandijos mokslininkai, surinko visus rastus pranešimus apie tai, ką katės valgo, ir įtraukė kiekvieną rūšį, nurodytą kaip kačių, į duomenų bazę, rašo portalas wired.com.

Yra daugiau nei vienas būdas stebėti katės mitybą. Daugelį metų mokslininkai tyrė kačių vėmalų ir kraiko dėžės išmatų turinį, taip pat atliko apklausas, kuriose prašė augintinių savininkų pranešti apie kačių namo parsineštus gyvūnus.

Shutterstock nuotr./Katė
Shutterstock nuotr./Katė

C.Lepczyko komanda nustatė, kad nors paukščiai (981 rūšis, arba beveik 10 proc. visų žinomų paukščių rūšių) sudaro apie 47 proc. kačių suvalgomų rūšių, kačių pasauliniame racione taip pat yra 463 roplių, 431 žinduolių, 119 vabzdžių, 57 varliagyvių ir 33 kiti gyvūnų, tokių kaip vorai ir krabai, rūšys.

Be to, su kiekvienu paskelbtu darbu nustatytų rūšių skaičius vis dar sparčiai didėja, todėl galima manyti, kad šiame naujame tyrime nurodytas rūšių skaičius yra per mažas.

Straipsnyje surinkti duomenys iš viso pasaulio, tačiau benamiai katinai neproporcingai niokoja salas, kuriose vietinės rūšys vystėsi santykinai izoliuotai.

Australiją katės siaubia nuo tada, kai 1788 m. europiečiai šį gyvūną į salą atvežė pirmą kartą. Jos labai greitai išplito po visą žemyną, o Australijos gyvūnija nebuvo pasirengusi kovoti su tokiu neišrankiu plėšrūnu, nurodo wired.com.

Benamės katės daro didžiulę įtaką gamtai ir kitose šalyse. Skaičiuojama, kad pasaulyje gali būti iki 480 mln. benamių kačių – jos darys viską, kad galėtų išgyventi. Amerikos paukščių apsaugos draugija nurodo, kad katės JAV nužudo apie 2,4 mlrd. paukščių per metus.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Didžioji zylė pragydo per Kalėdas.
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Didžioji zylė pragydo per Kalėdas.

„Nors šis skaičius gali atrodyti neįtikėtinas, jis atspindi bendrą dešimčių milijonų lauke gyvenančių kačių poveikį. Kiekviena lauko katė atlieka tam tikrą vaidmenį“, – rašoma organizacijos tinklapyje.

Ką būtų galima padaryti, kad sumažintume laisvėje gyvenančių kačių apetitą ir apsaugotume laukinę gamtą? Tyrime šis klausimas konkrečiai nenagrinėjamas, tačiau anksčiau siūlyti tokie sprendimai: laikyti naminius gyvūnus namuose, sterilizuoti ir kastruoti, šerti namines kates mėsa ar netgi genetiškai modifikuoti namines ir laukines kates, kad jos negalėtų daugintis, rašo leidnys „Smithsonian Magazine“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius