-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai: universali vakcina nuo gripo gali būti prieinama per ateinančius dvejus metus

Universali vakcina laikoma svarbiu žingsniu siekiant apsisaugoti nuo galimai pražūtingos gripo pandemijos.
Karščiuojantis mažas vaikas
Karščiuojantis mažas vaikas / 123RF.com nuotr.

Universalią gripo vakciną, apsaugančią nuo visų viruso atmainų, bus galima sukurti per artimiausius dvejus metus, rašo „The Guardian“.

Nustatyta, kad eksperimentinė vakcina, pagrįsta ta pačia mRNA technologija, kuri naudojama itin sėkmingose COVID-19 vakcinose, apsaugo peles ir šeškus nuo sunkaus gripo ir atveria kelią klinikiniams bandymams su žmonėmis.

Londono Karalienės Marijos universiteto virusologas profesorius Džonas Oksfordas, nedalyvavęs šiame darbe, teigė, kad Pensilvanijos universitete sukurta vakcina galėtų būti paruošta naudoti jau kitą žiemą.

„Potencialas didžiulis, ir manau, kad kartais mes nepakankamai įvertiname šiuos didelius kvėpavimo takų virusus“, – sakė mokslininkas BBC radijo laidai „Radio 4 Today“

Mokslininkai jau daugiau nei dešimtmetį kuria universalias vakcinas nuo gripo, tačiau naujausias pasiekimas, paskelbtas žurnale „Science“, laikomas svarbiu žingsniu link skiepų, kurie padėtų apsaugoti žmones nuo galimai pražūtingos gripo pandemijos.

Sezoninio gripo vakcinos, apsaugančios nuo keturių viruso atmainų, kasmet atnaujinamos, kad būtų užtikrinta, jog jos gerai atitinka cirkuliuojančius gripo virusus. Naujoji vakcina skirta imuninei sistemai apsaugoti nuo visų 20 A ir B gripo potipių, todėl organizmas gali būti pasirengęs kovoti su bet kokiu gripo virusu.

Paskutinį kartą pasaulyje gripo pandemija kilo 2009 m., kai iš kiaulių į žmones persimetęs virusas išplito po visą pasaulį.

Suteikus žmonėms „bazinį“ imunitetą prieš visas gripo atmainas, kitos gripo pandemijos metu galėtų būti daug mažiau susirgimų ir mirčių, sakė daktaras Scottas Hensley, Pensilvanijos mokslininkų grupės tyrėjas. Eksperimentais su pelėmis ir šeškais nustatyta, kad mRNA gripo vakcina sukėlė didelį antikūnų kiekį, kuris buvo stabilus kelis mėnesius ir apsaugojo nuo viruso.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gripo vakcinos injekcija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gripo vakcinos injekcija

Nors bandymų su gyvūnais rezultatai teikia vilčių, reikia atlikti klinikinius tyrimus, kad būtų galima nustatyti, ar vakcina taip pat apsaugo žmones ir nesukelia probleminių šalutinių poveikių.

„Ši vakcina iki šiol buvo išbandyta tik su gyvūnais, todėl bus svarbu ištirti jos saugumą ir veiksmingumą žmonėms“, – sakė Kardifo universiteto infekcinių ligų tyrėjas daktaras Andrewas Freedmanas, – „Tai atrodo labai perspektyvus metodas, siekiant sukurti universalią gripo vakciną, taip pat vakcinas, apsaugančias nuo daugelio kitų virusų šeimų narių, pavyzdžiui, rino ir koronavirusų.“

Niujorko Mount Sinai ligoninės Pasaulinės sveikatos ir naujų patogenų instituto direktorius Adolfo García-Sastre teigė, kad dabartinės gripo vakcinos neapsaugo nuo pandeminį potencialą turinčių gripo virusų. „Ši vakcina, jei ji gerai veiks žmonėms, tai pasieks“, – teigė jis.

„Tyrimai yra ikiklinikiniai, atlikti eksperimentiniuose modeliuose. Jie labai daug žadantys, ir nors jie rodo, kad vakcina apsaugo nuo visų gripo virusų potipių, negalime būti tikri, kol nebus atlikti klinikiniai tyrimai su savanoriais“, – pridūrė A.Garcia-Sastre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius