-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujausios technologijos ir moterų sveikata: kodėl svarbu sekti menstruacijų ciklą?

Šiandien turime technologijų kiekvienai gyvenimo sričiai palengvinti – ne išimtis ir moterų sveikata. Anna Klepchukova, „Flo Health“ vyriausioji medicinos vadovė teigia, kad mėnesinių ciklas gali suteikti esminės informacijos apie moters bendrą ir reprodukcinę sveikatą, todėl svarbu jį pažinoti ir sekti.
Mėnesinės
Mėnesinės / 123RF.com nuotr.

Dirbtinio intelekto pagalba

„Flo Health“ – tai moterų sveikatos programėlė, kurioje stebimos menstruacijos, ciklo prognozė, pasiruošimas pastoti, nėštumas, ankstyvoji motinystė ir menopauzė.

„Flo“ toli gražu nėra vien tik įprastas mėnesinių ciklo sekėjas. Tai – moterų sveikatingumo pagalbininkas, vienijantis apie 206 mln. vartotojų visame pasaulyje. Su šios programėlės pagalba mes padedame moterims gyventi geriau“, – pasakojo Simonas Razminas, „Flo Health“ inžinerijos viceprezidentas.

Programėlėje galima gauti tikslias ciklo prognozes, net jei menstruacijos yra nereguliarios, ciklo metu yra siūloma fiksuoti savo savijautą, atsiradusius pokyčius, taip pat siūlomi straipsniai įvairiomis temomis bei pokalbių kambariai su kitais vartotojais.

„Flo“ veikia su dirbtinio intelekto pagalba. Vartotojai gali užregistruoti daugiau nei 70 skirtingų simptomų ir veiklų, kad gautų tiksliausias DI pagrįstas menstruacijų ir ovuliacijų prognozes bei pamatytų įžvalgas, paremtas jų užregistruota informacija ir asmeninio ciklo duomenimis. Be to, programėlė yra mediciniškai patikima“, – pasakojo S.Razminas.

Kitas įdomus aspektas – programėlė sukurta „ledkalnio“ principu: vartotojas mato 20 proc. visų funkcijų, o likusieji 80 proc. yra paslėpti ir pasirodo tik tada, kai vartotojui jų reikia.

Flo Health/Vilniuje įsteigtas kompanijos padalinys
Flo Health/Vilniuje įsteigtas kompanijos padalinys

„Pavyzdžiui, kai „Flo“ mato, kad mėnesinės vėluoja, parodomas pokalbių robotas, kuriame aptariamos galimos pavėlavimo priežastys. Taip pat atsakoma, ar reikia kreiptis į gydytoją, pateikiami informaciniai straipsniai šia tema. Arba kitas puikus pavyzdys – jei vartotojas kelis kartus užsiregistravo, kad patiria stresą, programėlė gali pasiūlyti prisijungti prie streso valdymo mokymų kurso“, – pasakojo inžinerijos viceprezidentas.

Moters sveikatos indikatorius

„Kaip teigia JAV Akušerių ir ginekologų koledžas, kartu su kūno temperatūra, pulso ir kvėpavimo dažniais bei kraujospūdžiu mėnesinių ciklas gali būti laikomas penktuoju gyvybiškai svarbiu požymiu, rodančiu, ar organizmas yra sveikas“, – aktualijas pristatinėjo A.Klepchukova.

Vyr. medicinos vadovės teigimu, kūno pažinimas yra didžiausias neišnaudotas išteklius, suteikiantis ryžto ir pasitikėjimo savimi, reikalingo norint geriau valdyti asmeninę sveikatą: „Tikime, kad sveikesnis gyvenimas prasideda iš vidaus“, – sakė ji.

Asmeninio archyvo nuotr./Anna Klepchukova
Asmeninio archyvo nuotr./Anna Klepchukova

Komanda bendradarbiauja su daugiau nei 100 mokslininkų, gydytojų ir sveikatos ekspertų visame pasaulyje, kad pateikta informacija būtu tiksli ir aiški.

Privatumas ir moksliniai tyrimai

Programėlėje saugojami duomenys taip pat prisideda prie jau sukauptų mokslinių žinių tobulinimo: „Dėl privatumą gerinančių metodų, tokių kaip agregavimas ir tapatybės panaikinimas, kurie apsaugo mūsų naudotojų asmeninius duomenis, taip pat galime atlikti pažangiausius moterų sveikatos tyrimus bendradarbiaudami su pirmaujančiais mokslinių tyrimų universitetais ir medicinos įstaigomis“, – pasakojo A.Klepchukova.

Kompanija kartu su Šiaurės Vakarų universitetu (JAV) atliko policistinių kiaušidžių sindromo (PCOS) – būklės, kuria serga viena iš 10 moterų pasaulyje ir yra viena dažniausių nevaisingumo priežasčių – tyrimą.

Tyrimo duomenys parodė, kad PCOS simptomai yra sudėtingesni, nei buvo suprasta anksčiau, ir labai skiriasi įvairiose šalyse.

Flo Health
Flo Health

Kitas pavyzdys – 2019 m. su Australijos Adelaidės universiteto mokslininkais atliktas didelio masto tyrimas, skirtas apibūdinti menstruacinio ciklo trukmės kintamumo ir menstruacijų fazių skirtumus pasaulinėje kūno masės indekso (KMI) kohortoje įvairiuose amžiuose.

„Ištyrėme daugiau nei 1,5 milijono moterų ciklų duomenis iš viso pasaulio ir nustebome, kad tik 16 proc. tyrimo dalyvių ciklo trukmę nurodė 28 dienų. Tokie atradimai leido paneigti anksčiau nustatytą „vidutinės“ trukmės ciklo idėją“, – pasakojo ekspertė.

Silpnas lytinis švietimas – viena iš pagrindinių problemų

A.Klepchukova neslepia, kad silpnas sveikatos švietimas, ypač seksualinės ir reprodukcinės sveikatos srityje yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių kyla dauguma problemų, susijusių su moterų sveikata.

Be tinkamo lytinio švietimo žmonėms kyla pavojus užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis (LPI). Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, lytiškai plintančios infekcijos veikia lytinę ir reprodukcinę sveikatą pasauliniu mastu. Kasdien visame pasaulyje užfiksuojama daugiau nei 1 mln. naujų susirgimų lytiniu keliu plintančiomis ligomis.

Žinios yra pagrindinis galios šaltinis visame pasaulyje.

„Moterų švietimas apie lytinę bei reprodukcinę sveikatą padeda išvengti ir neplanuoto nėštumo. Neplanuotas paauglių nėštumas tebėra pasaulinė problema, kylanti dideles, vidutines ir mažas pajamas gaunančiose šalyse, dažniausiai dėl išsilavinimo stokos“, – įžvalgomis dalinosi specialistė, pridurdama, kad ankstyvas nėštumas gali turėti neigiamos įtakos tiek motinos, tiek kūdikio sveikatai.

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad nėštumo ir gimdymo komplikacijos yra pagrindinė 15–19 metų mergaičių mirties priežastis visame pasaulyje. Kasmet įvyksta 3,9 mln. nesaugių abortų tarp 15–19 metų mergaičių, o tai prisideda prie motinų mirčių, ligų ir ilgalaikių sveikatos problemų.

Asmeninio archyvo nuotr./Simonas Razminas
Asmeninio archyvo nuotr./Simonas Razminas

Svarbus ir vyrų indėlis

Ekspertų teigimu, poroje moters ciklas neturėtų būti aktualus tik jai vienai. Ciklo sekimas gali padėti geriau suprasti vienas kito emocijas, poreikius, atsiverti naujoms temoms, kurios įprastai galbūt paliktų neliestos.

„Dažnai girdime pasakojimus apie partnerius, kurie nori geriau suprasti ovuliacijos procesą arba žinoti, kada prasideda mėnesinės, – atviravo S.Razminas, – Taigi ateityje svarstome programėlėje sukurti partnerio režimą: tiek vyrai, tiek moterys galėtų aiškiau suvokti, ką patiria jų antroji pusė, ir geriau padėti joms šioje kelionėje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius