-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Periodinę cheminių elementų lentelę oficialiai papildė keturi nauji elementai

Nacionalinės taikomosios ir teorinės chemijos sąjungos (IUPAC) pareigūnai oficialiai patvirtino cheminius elementus 113, 115, 117, 118 ir pranešė, kad jau užtenka įrodymų, jog jie būtų įtraukti į periodinę cheminių elementų lentelę. Tai reiškia, kad naujiems elementams prireiks ir pavadinimų.
Periodinė elementų lentelė turės keturis naujus elementus
Periodinė elementų lentelė turės keturis naujus elementus / Wikipedia nuotr.

Gamtoje šių keturių elementų nėra – tai sintetiniai elementai, kurie gali būti pagaminti tik laboratorijoje. Kadangi elementai išnyksta vos per keletą sekundžių, jų egzistavimą mokslininkams patvirtinti buvo labai sunku.

Iki šiol elementai 113, 115, 117 ir 118 turėjo laikinus pavadinimus ir buvo septintoje periodinės elementų lentelės linijoje, nes mokslininkams nepavyko jų pagaminti antrą kartą.

„Septynerius metus ieškojome duomenų, kurie padėtų identifikuoti elementą 113, tačiau mums nepavyko, – sakė Kosuke Morita'as iš Japonijos tyrimų instituto RIKEN. – Nesiruošiau pasiduoti, nes tikėjau, kad, jeigu tęsime paieškas, vieną dieną mums ir vėl pasiseks.“

K.Morita'o komanda patvirtino elemento 113 atradimą, todėl jai suteikta garbė sugalvoti elemento pavadinimą. Iki šiol 113 elementas laikinai vadintas ununtriumu (Uut).

Trys likę elementai 115, 117 ir 118, laikinai vadinti unupentiumu (Uup), unuseptiumu (Uus) ir ununostiumu (Uuo), taip pat gaus oficialius pavadinimus.

IUPAC rekomendacijose patariama, kad cheminius elementus galima vadinti mitologinių figūrų, mineralų, vietovių, šalių ar mokslininkų vardais. Pasiūlymai bus pristatyti viešai peržiūrai likus penkiems mėnesiams iki galutinio oficialaus pavadinimo.

Elementų 115, 117 ir 118 atradimą patvirtinantys tyrimai dar turi būti publikuoti, o 113 elementas pristatytas „Journal of Physical Society of Japan“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius