-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 17

Vitaminai gali skatinti vėžį plėstis: perspėja, kad nenuodingų medžiagų žmogui nėra

Naujausias tyrimas atskleidžia, kad antioksidantai, pavyzdžiui, vitaminas C ir E, gali paskatinti vėžinių ląstelių plitimą ir navikų augimą organizme. Tai gali vykti dviem atvejais: jei jau yra susiformavusių navikų arba jei jų nėra, tačiau organizme yra kitų veiksnių, skatinančių vėžį vystytis, pavyzdžiui, žmogus turi antsvorio.
Vėžio ląstelės
Vėžio ląstelės / Fotolia nuotr.

Švedų tyrėjų grupės tyrimo rezultatai, paskelbti prestižiniame žurnale „The Journal of Clinical Investigation“, atskleidžia, kad vitaminai C ir E gali skatinti naujų kraujagyslių augimą vėžiniuose navikuose. Naujos kraujagyslės gali padėti vėžiui augti ir plisti organizme, skelbia jpost.com.

Vėžio augliams augti reikia deguonies ir daug maistinių medžiagų turinčio kraujo, kad galėtų augti naujos kraujagyslės. Šis procesas vadinamas angiogeneze.

Nacionalinio vėžio instituto Molekulinės onkologijos laboratorijos vedėjas prof. Kęstutis Sužiedėlis, 15min apžvelgdamas šį tyrimą, sakė, kad naujų kraujagyslių formavimąsi skatina ne tik deguonies koncentracijos kraujyje ir ląstelėse sumažėjimas, kaip manyta iki šiol, bet angiogenezę gali aktyvinti ir laisvųjų radikalų koncentracijos kraujyje sumažėjimas.

„Mokslininkai tyrime pademonstravo, kad antioksidantais sumažinus laisvųjų radikalų koncentraciją tyrimo modelyje buvo paskatintas angiogenezės procesas“, – 15min apie naują tyrimą kalbėjo prof. K.Sužiedėlis.

Asmeninio archyvo nuotr./Nacionalinio vėžio instituto Molekulinės onkologijos laboratorijos vedėjas prof. Kęstutis Sužiedėlis
Asmeninio archyvo nuotr./Nacionalinio vėžio instituto Molekulinės onkologijos laboratorijos vedėjas prof. Kęstutis Sužiedėlis

„Nustatėme, kad antioksidantai suaktyvina mechanizmą, dėl kurio vėžiniai navikai formuoja naujas kraujagysles, o tai stebina, nes anksčiau buvo manoma, kad antioksidantai turi apsauginį poveikį“, – „New Atlas“ pridėjo tyrimo autorius Martinas Bergö.

Taigi mokslininkai formuluoja prielaidą, kad perteklinis antioksidantų naudojimas gali būti žalingas, kitaip tariant, skatinti vėžinių ląstelių plitimą, vėžiu sergantiems pacientams ar asmenims dėl vienų ar kitų priežasčių pasižymintiems didesne rizika susirgti vėžiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius