Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 11 /02 12 14:54

Bereikšmius horoskopus jau gali kepti ir ChatGPT: pažiūrėkime, ar atskirsite?

Kodėl dalis žmonių vis dar skaito ir tiki horoskopais? Ar negyvas dirbtinio intelekto algoritmas, niekuomet nematęs žvaigždžių, gali parašyti įtikinamą horoskopą? Į pirmą klausimą išsamiai atsako 15min kalbintas psichologas, o dėl antrojo galėsite nuspręsti patys – dirbtinio intelekto ChatGPT parašė jums eilinės dienos horoskopą.
Realus avinas
Realus avinas / Shutterstock nuotr.

Astrologija – tikėjimas, kad žmogaus likimą nulemia žvaigždžių išsidėstymas – žmoniją lydi nuo senų laikų, o „tradiciniai“ vakarietiški zodiako ženklai pirmą kartą pradėti minėti dar ankstyvaisiais viduramžiais.

Nuo to laiko nuveikta labai daug – įsitikinome, kad žemė nėra Visatos centras ir netgi nėra plokščia. Sudėtingi kosminiai teleskopai fiksuoja ne tik akimi matomas šviesos bangas, tačiau pilną jų spektrą, dėl ko galime „pažvelgti“ į šviesmečius nutolusias planetas ir kitus dangaus kūnus. Na, o saujelė žmonių netgi savo kojomis vaikščiojo Mėnulyje ir parvežė jo uolienų mėginių. Tai tik maža dalis to, ką šiandien žinome apie erdvę už žemės ribų.

Nepaisant to, kaip ir viduramžiais taip ir šiandien, dalis visuomenės apsimeta, jog žvaigždės lemia jų pasirinkimus ir likimus. Nuo 2021 m. 15min atsisakė publikuoti horoskopus ir kviečia tai padaryti kitas žiniasklaidos priemones.

Tačiau kodėl jie vis dar tiražuojami ir kas taip traukia jų skaitytojus?

Trys horoskopų mėgėjų rūšys

Socialinis psichologas ir lektorius Edvardas Šidlauskas 15min komentavo, kad priežasčių, kodėl dar ir šiandien yra nemažai tikinčių astrologija gali būti ne viena.

„Paprasčiausias dalykas, su kuo dirba ir psichologai – dažnas žmogus nenori būti atsakingas už savo gyvenimą, nes tai yra tarsi slegiantis dalykas. Tada gimsta kaltės jausmas arba baimė, nerimas. Daug lengviau, jeigu mes galime, taip sakant, nurašyti nesėkmes kažkam kitam – kitam žmogui, aukštesnei jėgai, likimui, žvaigždėms. Ir tada tarsi aš esu geras – su manim viskas gerai, tiesiog nepalanki karma, nepalankios astrologinės sąlygos. Aišku, tai yra nebrandus požiūris į gyvenimą ir veda nelabai kur“, – kalbėdamas su 15min paaiškino pašnekovas.

Antra priežastimi galėtų būti tiesiog pramoginis aspektas.

„Tiki žmonės, stokojantys kritinio mąstymo. Aišku, čia irgi yra bėda, kai tiesiog taip lengvabūdiškai žiūrima – kaip į kažkokį būrimą iš kavos tirščių arba iš delno ar traukiant sausainiuką su kažkokia pranašyste. Toks pramoginis aspektas – kaip, pavyzdžiui, puodelis rytinės kavos ar pyragaitis. Horoskopai paprastai yra parašyti pozityviai – tavęs laukia pinigai, meilė, sveikata, nuotykiai. Na, truputėlį yra pavojų, bet mes tave įspėjome: užsidėk raudoną šaliką ar dar kažką padaryk ir neva būsi saugus“, – ironizavo psichologas.

Socialinis psichologas ir lektorius Edvardas Šidlauskas / M.Mikulėno nuotr.
Socialinis psichologas ir lektorius Edvardas Šidlauskas / M.Mikulėno nuotr.

E.Šidlauskas pabrėžė, kad tokios prognozės tam tikra prasme gali suveikti kaip vadinamoji savaime išsipildanti pranašystė – jeigu žmogus įtiki tam tikrais teiginiais, būna atvejų, kai jis nesąmoningai juos įgyvendina arba prisideda prie spartesnio jų išsipildymo.

„Todėl labai pavojingas momentas tas, kad įvairūs būrėjai, astrologai ir žmonės neturintys išsilavinimo psichologijos ar psichikos sveikatos srityje, gali labai pakenkti tokiems asmenims. Jie priklauso nuo autoritetų, yra nesavarankiški, pasiduodantys lengvai sugestijai – jiems galima prikalbėti žalingų dalykų. Žmogus patikės – sakykim, kad šiuo metu jo gyvenime prasideda juoda tamsi teritorija, kai neteks sveikatos, pinigų, dar kažko. Ir jeigu žmogus įtiki tuo, be abejo, gali taip ir nutikti“, – nurodė psichologas.

Trečia grupė tikinčiųjų – įvairių rūšių ezoterikos mėgėjai, tikintys daugybe panašių „anapusinių“ dalykų. Jie horoskopais, žinoma, neapsiriboja.

„Žmonės, kurie tiki tokiomis pranašystėm, domisi astrologinėmis prognozėmis, dažniausiai nepasižymi kritiniu mąstymu. Intelektualesnis paaiškinimas, pasaulio tikresnis jo vaizdas jam yra arba neprieinamas, arba sunkiai priimamas, sunkiai suvokiamas“, – apibendrino pašnekovas.

Kas nutinka jei horoskopas neišsipildo?

Vis dėlto, kasdienių „pranašysčių“ teiginius galima nesunkiai patikrinti – iš esmės tas pats horoskopas turėtų tikti 1/12-ąjai populiacijos. Taigi, pavyzdžiui, apie 230 tūkst. skirtingų lietuvių „mergelių“, „vandenių“ ar „avinų“ – žinoma, pagal astrologinę „nomenklatūrą“ – tam tikrą savaitės dieną turėtų, pavyzdžiui, sektis su pinigais ar meilėje.

Tačiau, ką galvoti tada, jei „gerų finansinių sprendimų“ dieną bankomatas prarijo kortelę?

E.Šidlauskas teigia, kad horoskopus diskredituojantys realaus pasaulio įvykiai dažniausiai tiesiog pakišami po kilimėliu ir toliau laukiama kitos dienos horoskopo. Įtikėjęs žmogus toliau ignoruos faktus, net jei „pranašystė“ neišsipildo.

„Paprasčiausias to paaiškinimas – dėl intelekto, bet yra ir kitas žodis, „įsitraukimas“. Reikia pripažinti, kad žmogaus racionalusis pradas paprastai yra daug silpnesnis. Žmogaus fiziologijoje protas nėra toks stiprus kaip emocijos, nerimas, baimė, godumas. Pavyzdžiui, man žada turtus arba aš esu vienišas, man žada meilę. Aš esu ligonis, man žada sveikatą. Liaudiškai tariant, tokie dalykai „nurauna stogą“. Jam arba jai sunku atsispirti tokiai juslinei prigimčiai, kuri nori būti apžavėta šitų pasakų. Žmogus tiesiog patiria malonumą arba nusiraminimą, ir tai yra stipriau už proto balsą“, – nurodo psichologas.

123RF.com nuotr./Smegenys
123RF.com nuotr./Smegenys

E.Šidlauskas priduria, kad tiek tikėjimą horoskopais, tiek kitais kasdieniais ritualais, kurie nėra racionalūs, daugiausiai lemia masės psichologija.

„Pagal Sigmundą Freudą masės psichologija yra labai paprastai paaiškinta – kuo didesnė minia, auditorija, tuo didesnė kalbėtojo įtaiga. Jeigu aš matau, kad jo klauso 100 žmonių, aš galvoju – jis turbūt vis dėlto vertingai kalba, galbūt kalba tiesą. Jeigu klauso 1000 žmonių, aš dar labiau tuo tikiu. Jeigu klauso milijonai, tai, žinoma, tikiu dar labiau. Mažėja kritinio mąstymo – minia visada skiriasi nuo vieno individo. Minia yra daug žemesnio sąmoningumo, ją daugiau valdo emocijos“, – nurodo psichologas.

E.Šidlauskas taip pat pažymi, kad prie to prisideda ir medijos – jau daugiau nei tris dešimtmečius daug dienraščių ir portalų skelbė ir skelbia horoskopus.

„Kitas dalykas, kaip minėjau, yra daug pasaulio pažinimo teorijų ir, jeigu būtumėme atviri, iki galo nieks tiksliai nieko nežino. Ir tas nežinios, nesaugumo nerimas ne visiems yra priimtinas. Kuo žmogus yra silpnesnis, vadinkime, mažiau brandus, turintis mažai ryžto, atvirumo pasauliui ir tikrovei, tuo jam yra sunkiau tai priimti. Tada jis slepiasi tokiuose naratyvuose apie pasaulį – jie yra švelnūs, gražūs, paprasti“, – nurodė E.Šidlauskas.

Net jei atsakingi medijų kanalai nuo šiandien pradėtų nebetiražuoti horoskopų ir nepatikrintų faktų, psichologas nurodo, kad alternatyvia realybe tikinčių žmonių visuomet bus.

„Tos būsenos yra žmonijos palydovas – tai yra „vaikystė“, toks mitologinio mąstymo klodas: iš jo arba išaugama, arba ne, arba turi tam intelektinių resursų, arba ne. Paprastesniems žmonėms gyvenimas sudėliotas iš stereotipų ir pasakų. Intelektualiam žmogui atsiveria sudėtingesni lygmenys, bet reikia išdrįsti į tą eiti“, – sako E.Šidlauskas.

ChatGPToskopas ketvirtadieniui (ar bet kuriai kitai dienai)

Tai, kad horoskopuose kažką „žada žvaigždės“, neturi mokslinio pagrindimo – sakiniai, kuriuos perskaitote laikraščiuose, žurnaluose, interneto straipsniuose gimsta galvoje to žmogaus, kuris ir sudėlioja raides, žodžius ir sakinius.

Tiksliau, taip bent jau rašydavo anksčiau – su dirbtinio intelekto iškilimu, visa tai gali greitai parašyti mašina. Netikite? Pažiūrėkime, ar atsikirsite horoskopus, kadaise parašytus žmogaus, nuo horoskopų, parašytų dirbtinio intelekto.

Šiam eksperimentui pasitelkėme bene žymiausią šiuo metu atvirą dirbtinio intelekto įrankį – „ChatGPT“.

Su jo „pranašystėmis“ sumaišėme, ištraukas iš realaus horoskopo, kuriuos kadaise publikuodavo portalas 15min.

Primename, kad nuo 2021 m. 15min atsisakė publikuoti horoskopus.

Pastebėjimai prieš testą

Teoriškai tai turėtų būti lengva užduotis – paprašytas sukurti horoskopą dvylikai Zodiako ženklų, „ChatGPT“ surašo 2-3 trumpus sakinius kiekvienam Zodiako ženklui.

Įdomu, jog patys pirmieji šią užduotį gavusio „ChatGPT“ sakiniai skamba taip:

„Žinoma, čia yra trumpas horoskopas kiekvienam iš 12 Zodiako ženklų. Atkreipkite dėmesį, kad tai yra tiesiog pramoginiai ir nerimtos prognozės, nes astrologija nėra mokslas“. Neskaitant linksniavimo klaidos – niekas nesumeluota.

Visgi pirminis rezultatas yra per tingus – horoskopų rašytojas žmogus to sau dažniausiai neleidžia. Paprašius prognozes pailginti iki 3-4 sakinių, „ChatGPT“ sustoja viduryje 11 ženklo aprašymo. Paklausus „kur dvyliktas?“, dirbtinis intelektas pareiškia, jog jis „apologizuoja“ ir užbaigia paskutinį Zodiako ženklą.

Nors ilgesnės prognozės iš pirmo žvilgsnio dėstymo prasme atrodo padoriai, deja, intelektas pats nusprendžia, jog jis parašys mėnesio horoskopą – ir tai nėra to paties „mėnesio“ horoskopas. Tad Avinams tas pats horoskopas žada „pavasario energiją“, o liūtams – kūrybingą rugpjūtį.

Galima būtų į tai užmerkti akis, bet siekiant likti sąžiningiems prieš skaitytoją, DI paprašomas sudaryti ketvirtadienio (bet kurio) horoskopą. Jo rezultatas ir panaudojamas trumpame 7 klausimų teste.

Norint pasilikti kuo mažiau sąsajų su ezoterika, ChatGPT taip pat buvo paprašytas sukurti naujus dvylika Zodiako ženklų. Tarp naujojo Zodiako – tokie įdomiai skambantys ženklai Floramara (Jūros Gėlė), Aerofluksas (Debesis) ar Harmonika (Balansas). Beje, naujųjų ženklų vertimai taip pat pasiūlyti paties ChatGPT.

Gautą rezultatą sumaišome su 15min archyve rastu atsitiktinio mėnesio ketvirtadienio horoskopu. Siekiant sunkesnio iššūkio skaitytojui, pasirinktos geriausiai ChatGPT parašytos Zodiako ženklų prognozės. ChatGPT teksto niekaip netaisėme.

Vardan skaidrumo – blogiausiai ChatGPT parašyta ketvirtadienio prognozė, kurios teste nėra, buvo ši (Liūtas, kalba netaisyta):

„Jūsų kūrybinumas ir savigarbos šiandien žiba ryškiau nei bet kada anksčiau. Tai puiki diena išreikšti save per meno ar kūrybinį procesą. Būkite pasirengę daryti tai, kas jums patinka, ir dalintis savo talentais su kitais. Romantiniai santykiai taip pat gali būti intensyvūs, jei leisite savo širdžiai kalbėti“.

Jei įdomu, ar atskirsite žmogaus rašytą prognozę nuo roboto, išspręskite testą.

Visgi verta prisiminti, kad šie ženklai ir jų prognozės nieko nereiškia. Pusė jų paimta iš penkių metų senumo teksto, kita pusė – parašyta virtualios mašinos, niekada nemačiusios žvaigždžių. Ženkite per gyvenimą pasitikėdami savimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius