-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijai gali tekti išsiųsti TKS įgulai gelbėjimo erdvėlaivį

Rusija tikrina prie Tarptautinės kosminės stoties (TKS) prisijungusios įgulos kapsulės „Sojuz“, kurioje praėjusią savaitę įvyko nuotėkis, tinkamumą skrydžiui ir aiškinasi, ar teks siųsti gelbėjimo laivą įstrigusiai įgulai, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.
Tarptautinė kosminė stotis
Tarptautinė kosminė stotis / 123RF.com nuotr.

Gruodžio 14 dieną įvyko aušinimo skysčio nuotėkis iš „Sojuz MS-22“ į kosmosą. NASA nufilmuotuose vaizduose buvo matyti iš erdvėlaivio užpakalinės dalies besiveržiančios baltos dalelės, panašios į snaiges.

JAV kosmoso agentūros surengtoje spaudos konferencijoje Sergejus Krikaliovas, vadovaujantis Rusijos agentūros „Roskosmos“ žmonių skrydžių į kosmosą programoms, žurnalistams sakė, kad žala dar vertinama.

Jei atlikus šiluminę analizę, kuria įvertinama, kaip karšta bus kabinoje, paaiškės, kad MS-22 netinkamas skrydžiui su įgula, tuomet kovo viduryje numatytas kitos „Sojuz“ kapsulės paleidimas iš Baikonuro kosmodromo galėtų būti paankstintas ir kapsulė būtų paleista be įgulos, sakė jis.

„Kitą erdvėlaivį „Sojuz“ galvojama išsiųsti vasario pabaigoje“, – pridūrė pokalbyje dalyvavęs NASA TKS programos vadovas Joelis Montalbano.

Tokiu atveju apgadintas erdvėlaivis grįžtų į Žemę be įgulos.

Rugsėjo mėnesį su MS-22 į TKS atskrido Rusijos kosmonautai Dmitrijus Petelinas ir Sergejus Prokopjevas, taip pat NASA astronautas Frankas Rubio.

Šiuo metu orbitinėje stotyje yra septyni žmonės, tačiau jei MS-22 būtų pripažinta netinkama, tai reikštų, kad TKS turi tik vieną „gelbėjimosi valtį“, galinčią gabenti keturis žmones, jei prireiktų įgulą evakuoti.

Amerikiečiai Joshas Cassada ir Nicole Mann, Japonijos astronautas Koichi Wakata ir Rusijos kosmonautė Ana Kikina erdvėlaiviu „SpaceX Crew Dragon“ atvyko spalį.

Pažeidimo priežastis vis dar neaiški, sakė J. Montalbano. Tačiau neatrodo, kad dėl to kaltas metinis meteorų geminidų lietus, nes nuotėkis įvyko iš kitos erdvėlaivio pusės.

„Tiek Hjustono, tiek Maskvos trajektorijų komandos patvirtino, kad kaltas ne meteorų lietus“, – sakė jis.

Pasak J.Montalbano, dar reikia atlikti daugiau darbų, kad būtų nustatyta, ar tai įvyko dėl natūraliai pasitaikančių mikrometeoroidų – orbitoje esančių žmogaus šiukšlių – ar dėl technikos gedimo.

Išėjimas į atvirą kosmosą stoties saulės baterijoms atnaujinti praėjusios savaitės trečiadienį buvo atidėtas, bet įvyko kitą dieną.

Vakarų sostinės dėl Rusijos karo prieš Ukrainą Maskvai yra paskelbusios virtinę precedento neturinčių sankcijų, kurių neišvengė ir šalies aviacijos bei kosmoso sektorius.

Tačiau, nepaisant tvyrančios įtampos, kosmosas tebėra viena iš paskutinių likusių Maskvos ir Vašingtono bendradarbiavimo sričių.

TKS buvo pradėta eksploatuoti 1998-aisiais, kai po Šaltojo karo metu vykusių kosmoso lenktynių JAV ir Rusija ėmė glaudžiau bendradarbiauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius