Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija planuoja 2023 m. į kosmosą išsiųsti moterį astronautę

Saudo Arabija ketvirtadienį pranešė, kad pradės mokymo programą, kurios tikslas – kitais metais į kosmosą išsiųsti savo astronautus, įskaitant moterį.
Moterys Saudo Arabijoje
Moterys Saudo Arabijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė naujienų agentūra AP, šalis aktyviai skatina mokslą ir technologijas, įgyvendindama plataus masto planą „Vizija 2030“, kuriuo siekiama pertvarkyti šalies ekonomiką ir sumažinti priklausomybę nuo naftos.

Plane, kurį remia įtakingas Saudo Arabijos kronprincas Mohammedas bin Salmanas, taip pat raginama labiau integruoti moteris į šios konservatyvios musulmoniškos šalies darbo jėgą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas

Vos prieš ketverius metus, 2018 m. viduryje, Saudo Arabija panaikino ilgą laiką galiojusį draudimą moterims vairuoti transporto priemones. Tuo metu valstybė buvo vienintelė pasaulyje, kurioje galiojo toks moteris diskriminuojantis draudimas.

„Saudo Arabijos astronautų programa, kuri yra neatsiejama ambicingos karalystės vizijos 2030 dalis, siųs Saudo Arabijos astronautus į kosmosą, kad jie padėtų geriau tarnauti žmonijai“, – sakoma Saudo Arabijos kosmoso komisijos pareiškime.

„Viena iš astronaučių bus Saudo Arabijos moteris, kurios misija į kosmosą karalystei bus istoriškai pirmoji“, – priduriama jame.

Pirmasis arabas ir musulmonas, keliavęs į kosmosą, buvo Saudo Arabijos princas Sultanas bin Salmanas, kronprinco pusbrolis ir oro pajėgų pilotas, kuris 1985 m. buvo NASA misijos „Discovery“ septynių narių įgulos narys. Nuo 2018 m. iki praėjusių metų, kai buvo paskirtas karaliaus Salmano patarėju, jis vadovavo Saudo Arabijos kosmoso komisijai.

Kaimyniniai Jungtiniai Arabų Emyratai turi pirmaujančią arabų pasaulio kosmoso programą, 2021 m. vasarį paleidę zondą į Marso orbitą.

JAE lapkričio mėnesį planuoja pirmąją savo mėnuleigio misiją.

Jei ši misija pavyks, JAE ir Japonija, kuri sukonstravo nusileidimo aparatą, papildys išskirtinį klubą – ant Žemės palydovo paviršiaus mėnuleigius yra nuleidusios tik JAV, Rusija ir Kinija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius