-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės audra vėl užklupo Žemę: nenustebkite, jei sutriks navigacinė sistema

Žemę užklupo vidutinio stiprumo Saulės audra, tačiau specialistai tikina, kad net tokia gali paveikti mūsų technologijas.
Saulės audra
Saulės audra / Shutterstock nuotr.

Apie geomagnetinės audros pavojų paskelbė Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) Kosminių orų prognozių centras. Jis tai pranešė po to, kai sekmadienį užfiksavo galingą plazmos pliūpsnį iš Saulės vainiko – išorinio Saulės sluoksnio.

NOAA duomenimis, vidutinio stiprumo Saulės audra fiksuojama pirmadienį ir antradienį.

Kaip tai gali paveikti technologijas?

Pasak NOAA, intensyvios geomagnetinės audros gali bombarduoti Žemę subatominėmis dalelėmis ir paveikti navigacijos sistemų veiklą, trikdant radijo ir GPS signalus bei elektros energijos tinklus.

Audros taip pat suteikia daugiau energijos šilumos pavidalu magnetosferos srovėms, dėl kurių gali padidėti viršutinių atmosferos sluoksnių tankis ir pasiskirstymas, o tai savo ruožtu sukelia papildomą pasipriešinimą žemoje Žemės orbitoje esantiems palydovams, rašo „ABC News“.

Tačiau, Shawno Dahlo, NOAA kosminių orų prognozių centro koordinatoriaus, nuomone, ši audra neturėtų stipriai paveikti kasdienio gyvenimo.

Ir, nors elektros tinkluose bus galima pastebėti neįprastai aukštos įtampos perdavimo linijų aktyvumą, yra pasiruošta susidoroti su nedideliais trikdžiais.

Be to, kaip jis sakė, jei kas nors nutiktų palydovams, esantiems žemoje Žemės orbitoje, ir dėl geomagnetinės audros įkaistų atmosfera, galima imtis priemonių, kad palydovai išliktų tinkamame orbitos aukštyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius