Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šią savaitę pro Žemę praskries asteroidas, du kartus didesnis už aukščiausią dangoraižį

Gegužės 27 d. prie Žemės priartės milžiniškas asteroidas, pranešė NASA Netoli Žemės esančių objektų tyrimų centras (CNEOS).
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Nebijokite: asteroidas, pavadintas 7335 (1989 JA), prasilenks su mūsų planeta maždaug 4 mln. km atstumu – beveik 10 kartų toliau nei vidutinis atstumas tarp Žemės ir Mėnulio.

Vis dėlto, atsižvelgdama į tai, kad asteroido skersmuo siekia 1,8 km ir tai, jog atstumas nuo jo iki Žemės bus nedidelis (kosminiais matais), NASA priskyrė asteroidą prie „potencialiai pavojingų“. Tai reiškia, kad jis gali padaryti milžinišką žalą mūsų planetai, jei jo orbita kada nors pasikeistų ir asteroidas susidurtų su Žeme.

NASA duomenimis, 7335 (1989 JA) yra didžiausias asteroidas, kuris šiais metais priartės prie Žemės – jis net du kartus didesnis už Dubajuje esantį aukščiausią pasaulio pastatą Burj Khalifa (828 m).

Mokslininkai apskaičiavo, kad asteroidas skrieja maždaug 76 000 km/h greičiu, t. y. 20 kartų greičiau nei greitėjanti kulka. Kitas artimas prasilenkimas įvyks tik 2055 m. birželio 23 d., kai asteroidas praskries dar toliau nei dabar – maždaug 70 kartų didesniu atstumu nei atstumas tarp Žemės ir Mėnulio, rašo „Live Science“.

NASA kasmet stebi daugiau nei 29 000 artimųjų Žemės objektų (NEO). Tai bet kokie astronominiai objektai, kurie praskrieja arčiau nei 48 mln. km nuo Žemės orbitos. Dauguma šių objektų yra labai maži, bet 7335 (1989 JA) yra didesnis už maždaug 99 proc. NASA stebimų NEO, teigia agentūra.

7335 (1989 JA) taip pat priklauso asteroidų klasei, vadinamai Apolono klase – taip asteroidai, kurie skrieja aplink Saulę periodiškai kirsdami Žemės orbitą, anksčiau pranešė „Live Science“. Astronomai žino apie 15 tūkst. tokių asteroidų.

NASA atidžiai stebi tokius asteroidus kaip šis ir neseniai pradėjo misiją, kurios tikslas – patikrinti, ar potencialiai pavojingi asteroidai vieną dieną galėtų būti nukreipti nuo susidūrimo su Žeme. 2021 m. lapkritį NASA paleido kosminį aparatą „Double Asteroid Redirection Test“ (DART), kuris 2022 m. rudenį priekine dalimi susidurs su 160 m Dimorphos asteroidu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius