Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiais metais „Android“ telefonuose – palydovinis ryšys

Nauja palydovinio ryšio bendrovės „Iridium“ ir lustų milžinės „Qualcomm“ partnerystė jau šiais metais atneš sultingų vaisių – palydovinį ryšį aukščiausios klasės „Android“ išmaniesiems telefonams, rašo BBC.
Android
Android / Tele2

Ši inovacija reiškia, kad ten, kur nėra mobiliojo ryšio aprėpties, telefonai galės prisijungti prie skriejančių palydovų ir siųsti bei gauti pranešimus.

„Apple“ 2022 m. rugsėjo mėn. paskelbė apie palydovinio ryšio funkciją telefone „iPhone 14“. Šiuo metu paslauga galima naudotis tik siunčiant ir gaunant pagrindinius tekstinius pranešimus avariniu atveju.

Tačiau britų išmaniųjų telefonų gamintoja „Bullitt“ pirmoji pradėjo teikti savo palydovinę paslaugą, aplenkdama „Apple“.

Naujoji partnerystė leis tą pačią paslaugą teikti milijonams išmaniųjų telefonų naudotojų, nesiejant jų su konkrečiu prekės ženklu. Tačiau paslaugą įjungti turės pats gamintojas.

„Iridium“ yra palydovinio ryšio sistema, 1997 m. į orbitą išsiuntusi pirmąjį palydovą. 2019 m. ji baigė atnaujinti savo 75 erdvėlaivių tinklą.

Palydovai apima visą Žemės rutulį ir skrieja žemoje orbitoje, maždaug 780 km aukštyje virš Žemės, o jų grupės gali bendrauti tarpusavyje, perduodamos duomenis viena kitai.

Bendrovė „Qualcomm“ teigė, kad iš pradžių naujoji funkcija, pavadinta „Snapdragon Satellite“, bus įdiegta tik į aukščiausios klasės lustus, todėl mažai tikėtina, kad ji atsiras biudžetiniuose įrenginiuose.

Tačiau ilgainiui ji bus įdiegta planšetiniuose ir nešiojamuosiuose kompiuteriuose ir net transporto priemonėse, taip pat taps paslauga, kuri bus teikiama ne tik skubios pagalbos ryšiui. Tačiau už tai greičiausiai bus imamas mokestis.

NASA/Visų palydovų, šiuo metu skriejančių apie Žemę, vizualizacija
NASA/Visų palydovų, šiuo metu skriejančių apie Žemę, vizualizacija

Palydovinis ryšys iš esmės laikomas kita mobiliųjų telefonų sritimi, nes juo sprendžiama „ne ryšio taškų“ problema, t. y. vietovių, kuriose nėra ryšio aprėpties. Tokios vietos dažniau pasitaiko kaimo ar atokiose vietovėse.

Palydovinis ryšys jau sėkmingai naudojamas plačiajuosčio ryšio aprėpčiai užtikrinti. Jis yra spartus ir patikimas, tačiau brangesnis nei kabelinis ar šviesolaidinis ryšys.

Naudojimasis šia funkcija priklausys nuo vietos valdžios institucijų taisyklių, nes tokiose šalyse kaip Indija ir Kinija palydovinius telefonus naudoti draudžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius