-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stebuklas: pakeitus mitybą, pacientų smegenys „nesensta“

Nauji tyrimai rodo, kad perėjimas prie dietos, kurioje gausu šviežių daržovių ir mažai perdirbtų maisto produktų, gali padaryti stebuklus biologiniam smegenų amžiui, skelbia sciencealert.com.
Viduržemio jūros dieta
Viduržemio jūros dieta / 123rf.com nuotr.

Tyrimą atlikusios tarptautinės mokslininkų grupės teigimu, Viduržemio jūros regiono dieta, kurioje gausu daržovių, jūros gėrybių ir neskaldytų grūdų, sulėtina greitesnio smegenų senėjimo požymius, kurie paprastai pastebimi nutukusiems žmonėms, netekus vos 1 proc. kūno svorio.

Po 18 mėnesių atliktos smegenų skenogramos parodė, kad dalyvių smegenų amžius atrodė beveik 9 mėnesiais jaunesnis, nei tikėtasi, palyginti su jų smegenų chronologinio amžiaus įverčiais.

Tyrime dalyvavo 102 dalyviai. Jų smegenų skenavimas buvo atliktas vieną kartą prieš pradedant tyrimą ir dar kartą po 18 mėnesių, taip pat buvo atlikti kepenų funkcijos, cholesterolio kiekio ir kūno svorio tyrimai.

Grupės valgė vieną iš trijų dietų: Viduržemio jūros regiono dietą su daug riešutų, žuvies ir vištienos vietoj raudonos mėsos; Viduržemio jūros regiono dietą su keletu papildomų produktų, pavyzdžiui, žaliąja arbata dėl polifenolių; arba dietą, pagrįstą sveikos mitybos rekomendacijomis.

Tyrime dalyvavę žmonės vidutiniškai numetė apie 2,3 kg. Tyrėjai nustatė, kad už kiekvieną 1 procentą prarasto kūno svorio dalyvių smegenys atrodė beveik 9 mėnesiais jaunesnės nei jų chronologinis amžius.

Ne viskas ssusiveda vien į maistą. Buvo atsižvelgta į dalyvių aktyvumo lygį darbe; atliekant tyrimą jie taip pat gavo nemokamą sporto klubo abonementą, taigi fizinis aktyvumas taip pat buvo svarbus veiksnys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius