-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Su hepatito A protrūkiu JAV ir Kanadoje susijusios užkrėstos braškės

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) paskelbė, kad užkrėstos braškės yra tikėtina hepatito A protrūkio JAV ir Kanadoje priežastis.
Braškės
Braškės / 123RF.com nuotr.

Galimai užkrėstos braškės buvo pažymėtos „FreshKampo“ ir „HEB“ prekiniais ženklais.

Pasak CNN, braškės buvo platinamos visoje šalyje ir parduodamos daugelyje prekybos centrų, įskaitant „Aldi“, HEB, „Kroger“, „Safeway“, „Sprouts Farmers Market“, „Trader Joe`s“, „Walmart“, „Weis Markets“ ir „WinCo Foods“.

FDA kartu su Ligų kontrolės ir prevencijos centru (CDC), Kanados visuomenės sveikatos agentūra ir Kanados maisto produktų inspekcijos agentūra toliau tiria hepatito atvejus bei tai, ar prie protrūkio galėjo prisidėti kiti užkrėsti produktai.

Kol kas JAV braškės siejamos su 17 hepatito A atvejų, įskaitant 12 atvejų Kalifornijoje, vieną Minesotoje ir vieną Šiaurės Dakotoje. Dvylikai iš susirgusių asmenų prireikė hospitalizacijos, tačiau mirties atvejų, susijusių su protrūkiu, nebuvo, teigė FDA.

Kanados visuomenės sveikatos agentūros duomenimis, keturi atvejai nustatyti Albertoje, o šeši – Saskačevane. Keturiems iš šių dešimties atvejų prireikė hospitalizacijos, apie mirties atvejus nepranešta.

Pasak FDA, hepatito infekcijos sukelia kepenų uždegimą, o sunkiausiais atvejais šis uždegimas gali baigtis kepenų nepakankamumu ir mirtimi. Hepatitą A sukelia būtent hepatito A virusas, kuris gali plisti per artimą sąlytį tarp žmonių arba per užterštą maistą ir vandenį.

Ne visiems užsikrėtusiems hepatito A virusu pasireiškia ligos simptomai, tačiau jei simptomai pasireiškia, jie paprastai atsiranda praėjus dviem-septynioms savaitėms po užsikrėtimo.

REUTERS/Scanpix/Walmart
REUTERS/Scanpix/Walmart

Pagrindiniai simptomai yra nuovargis, pykinimas, vėmimas, pilvo skausmas, tamsus šlapimas, blyškios išmatos ir akių ir odos pageltimas. Užsikrėtę asmenys paprastai pasveiksta per 1-2 savaites, tačiau retais atvejais hepatitas A gali tapti lėtiniu ir sukelti rimtų komplikacijų, pavyzdžiui, kepenų nepakankamumą, teigia FDA.

Kaip rašo „Live Science“, žmonėms, kurie anksčiau nebuvo skiepyti nuo hepatito A, užsikrėtimo galima išvengti taikant gydymą, vadinamą poekspozicine profilaktika (PEP), jei jis pradedamas per dvi savaites nuo užsikrėtimo.

Priklausomai nuo paciento amžiaus, PEP sudaro viena hepatito A vakcinos dozė arba specifiniai antikūnai, nukreipti prieš virusą. Asmenims, kurie anksčiau buvo užsikrėtę hepatitu A arba skiepyti nuo šio viruso, PEP nereikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius