Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukūrė medžiagą, kuri iš oro gali sugerti toksiškus cheminius teršalus

Airijos mokslininkai sukūrė naują medžiagą, galinčią iš oro pašalinti kenksmingas medžiagas.
Aplinkos tarša
Aplinkos tarša / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Oro tarša Chemija

Pasak tyrėjų, ši medžiaga naudoja daug mažiau energijos nei dabartinės medžiagos ir gali iš oro surinkti nedidelius kenksmingo teršalo benzeno kiekius.

Mokslininkai mano, kad kempinę primenanti akyta medžiaga gali sukelti revoliuciją švaraus oro paieškose ir svariai prisidėti prie kovos su klimato kaita. Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Nature Materials“.

Lakieji organiniai junginiai, įskaitant benzeną, yra toksiškų teršalų klasė, sukelianti rimtų aplinkos ir sveikatos problemų. Sukurti technologijas, kurios leistų pašalinti benzeną iš oro, kai jo koncentracija yra nežymi, ir tai padaryti naudojant mažai energijos, iki šiol buvo neįveikiamas iššūkis, rašo „SciTech Daily“.

„Buvo sukurta akytųjų medžiagų – tarsi kempinės – šeima, kuri sugauna benzeno garus iš užteršto oro“, – paaiškino profesorius M.Zaworotko.

„Šias medžiagas galima lengvai regeneruoti, todėl jos gali būti naudojamos oro ir aplinkos valymui.“

Ši medžiaga primena šveicarišką sūrį, nes joje yra daug skylučių, o būtent šios skylutės, pasak mokslininkų, pritraukia benzeno molekules.

Kalbant apie energiją, kadangi surinkimo procesas pagrįstas fizikiniais, o ne cheminiais ryšiais, surinkimo ir išsiskyrimo energetinis pėdsakas yra daug mažesnis nei ankstesnių kartų medžiagų.

„Šis tyrimas atvėrė galimybes kurti porėtas medžiagas, skirtas efektyviam šių cheminių medžiagų atskyrimui su mažomis energijos sąnaudomis, taip pat kitų mikroelementų teršalų šalinimui iš oro“, – komentavo mokslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius