Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 30

Vaistas nuo padidėjusio cholesterolio, gąsdinantis šalutiniais poveikiais: specialistė paaiškino, ką privalote žinoti

Apie cholesterolio žalą kalbama nemažai. Mažinti jį siūloma ir koreguojant mitybą, ir skiriant vaistus, tačiau nemažai žmonių bijo juos vartoti dėl jų sukeliamų šalutinių poveikių, kurių gana daug. Apie cholesterolį supančius mitus, naujausius tyrimus ir kaip „tvarkytis“, jei tyrimai rodo, kad reikėtų kažko imtis, kalbėjomės su rašytoja, mitybos specialiste, pirmųjų Lietuvoje ketogeninės mitybos mokymų autore, sveikos gyvensenos seminarų, renginių, mokymų kuratore ir lektore Olga Pakalniškiene.
Cholesterolis
Cholesterolis / 123RF.com nuotr.

O.Pakalniškienė savo tinklaraštyje „Būk kietas su keto“ dalinasi įžvalgomis apie mitybą, sveikatinimą, pagrindines šiuolaikinio žmogaus savijautos problemas ir gyvenimo kokybės gerinimo būdus.

O.Pakalniškienės teigimu, cholesterolį mažinantys vaistai – statinai – dažniausiai išrašomi po infarkto, insulto arba esant didelei šių nelaimių tikimybei, taip pat sergant ateroskleroze, jei neįmanoma taikyti kitų būklę koreguojančių priemonių arba jų poveikio reikėtų laukti per ilgai.

„Cholesterolio mažinimui šie vaistai turėtų būti skiriami tik tuomet, kai gyvenimo būdo pokyčiai jo reguliavimui rezultatų nedavė ir išlieka didelė kardiovaskulinių ligų rizika.

123RF.com nuotr./Medicina
123RF.com nuotr./Medicina

Vis dėlto pastaruoju metu pastebima tendencija, kad statinai vis dažniau išrašomi vos tik bendrosios praktikos gydytojas kraujo tyrimuose pamato pakitusius lipidogramos rodiklius. Deja, visiškai neatsižvelgiama į pagrindines kraujagyslių ir širdies ligų priežastis, kurių nei statinai, nei jokie kiti vaistai neišsprendžia iš pagrindų: hipertenzija, nutukimas, metabolinis sindromas (su nutukimu siejama patologija), cukrinis diabetas.

Vadinamos civilizacijos arba gerovės ligos, neturinčios efektyvaus gydymo, gali būti koreguojamos tik gyvenimo būdo ir mitybos pokyčiais, tačiau dažnai tiek profilaktika, tiek nemedikamentiniai ligos korekcijos metodai lieka nutylėti“, – rėžia pašnekovė.

O.Pakalniškienė aptarė naujausias mokslininkų įžvalgas apie minėtą vaistą, atsakė į klausimą, ar iš tiesų juos vartojant susirgsite diabetu ir kas gali padėti be vaistų.

Interviu skaitykite:

  • Pagrindiniai šalutiniai poveikiai, kuriuos sukelia vaistai nuo padidėjusio cholesterolio.
  • Ar vartodami minėtus vaistus išties susirgsite antrojo laipsnio diabetu?
  • Kodėl dažniausiai padidėja cholesterolis?
  • Kaip jį sumažinti be vaistų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius