Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Tankai nebijo sankcijų: Rusijos karinei mašinai suktis galėjo padėti ir lietuviškos įmonės

Tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „The Insider“ paviešino dešimties Europos šalių įmones, kurios prisideda prie to, kad europietiški produktai pasiektų Rusijos karinės pramonės gamintojus. Tarp šių įmonių – ir visų trijų Baltijos šalių bendrovės.
Tankas T-14 „Armata“
Tankas T-14 „Armata“ / Wikipedia.org nuotr.

Vakarų įmonės ir toliau tiekia Rusijos gynybos tiekėjams jų veiklai reikalingus produktus, teigia tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „The Insider“. Žurnalistai išsiaiškino, kaip tankų gamyboje dalyvaujančios Rusijos įmonės importuoja detales iš Europos bendrovių bei sužinojo, kokių šalių įmonės dažniau nei kitos padeda Rusijos karo mašinai. Tarp jų – ir lietuviški pavadinimai.

Pasak „The Insider“, Baltijos šalių įmonės teikia logistikos ir transporto paslaugas, pristatant Europos gamintojų produktus Rusijos gynybos rangovams.

Pavyzdžiui, neseniai likviduota Latvijos įmonė „Baltic Machinery“ tiekė Jekaterinburgo įmonei „Unimatic“, kuri padeda gaminti ginklus tankams, sandarinimo žiedus, movas ir kitas prekes. Šiuo atveju buvo naudojamasi Lietuvos logistikos įmonės „Didneriai“ muitinės sandėliu Vilniuje, teigiama tyrime.

O Lietuvos įmonė „Elfanta“ esą prisideda prie austriškos kilmės tekinimo staklėms skirtų poveržlių ir kamščių eksporto į „Unimatic“.

„Esame sandėliavimo ir muitinės dokumentų tvarkymo įmonė. Nerenkame duomenų apie tai, kas yra prekių gavėjas ,“ – „The Insider“ paaiškino „Elfanta“.

Žurnalistiniame tyrime minimos ir penkios estiškos įmonės. „Gold Solution OU“, „Leolart.com“, „Alekon OU“, „Sumar Tools OU“ ir „Elsorel OU“.

Pavyzdžiui, tyrime teigiama, kad „Sumar Tools OU“ tiekia savo gamybos liejimo modelius ir šerdžių dėžes įmonei „Invest-Stanko LLC“ iš Chimkų miesto Rusijoje. Ši netoli Maskvos įsikūrusi įmonė tiekia įrangą UAB „Plant No. 9“ – įmonei, priklausančiai „Rostec“, kuri yra atsakinga už patrankų artilerijos sistemų gamybą. Pagrindiniai produktai yra T-72 ir T-90 tankams skirtos patrankos. Taip pat buvo pranešta, kad ši gamykla gamina patrankas „Armata“.

Tuo tarpu „Elsorel OU“ tiekia klijus, stiklo pluošto laminatą, organinio skilimo lempas, aliuminio nitratą ir pusiau perdirbtą sidabrą „Proton-Electrotex“ bendrovei. Ji yra susijusi su įmone „Proton“ – didele optoelektronikos gamintoja Rusijoje. Pasak žurnalistų, kad suprastumėte, jog „Proton“ dirba karinei pramonei, užtenka apsilankyti jos interneto svetainėje. Tarp partnerių yra „Rostec“, „Almaz-Antey“ ir Taktinės raketinės ginkluotės korporacijos.

„Tačiau visa tai nesustabdė Estijos verslininkų – jie ir karo metu tęsė prekybą su „Proton“, – rašoma tyrime.

Tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „The Insider“ jau skelbė apie lietuviškų įmonių vaidmenį Rusijos karinei pramonei skirtų prekių eksporto grandinėje. Pasak leidinio, nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios daugumai Rusijos gynybos produkcijos buvo pritaikytos Vakarų sankcijos, tačiau „Kinžal“ – pavojingiausių Rusijos raketų, naudojamų kare su Ukraina – gamykla iki šiol per tarpininkus gauna detalių iš Europos bendrovių. Šiose logistikos grandinėse figūruoja ir lietuviškų įmonių vardai.

„Lietuvos įmonės nėra Rusijos kariniams tikslams naudojamų produktų gamintojos. Nors jos netiesiogiai dalyvauja Rusijos karinei pramonei skirtų prekių eksporto grandinėje“, – 15min sakė „The Insider“ tyrimo autorius žurnalistas Sergejus Ježovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius