Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tyrimas: augalinė mityba gali prisidėti prie mažesnės rizikos vyrams susirgti žarnyno vėžiu

Tyrimo duomenimis, valgant vien augalinį maistą žarnyno vėžio rizika vyrams gali sumažėti daugiau nei penktadaliu.
Tofu su sezamais
Tofu su sezamais / Vida Press nuotr.

Atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo 79 952 JAV gyvenantys vyrai, nustatyta, kad tų, kurie valgė daugiausiai sveiko augalinio maisto, rizika susirgti žarnyno vėžiu buvo 22 proc. mažesnė, rašo „The Guardian“.

Mokslininkai tokio ryšio nenustatė moterims, kurių tyrime dalyvavo 93 475. Komanda išsakė mintį, kad šis ryšys yra aiškesnis vyrams, kurių bendra rizika susirgti žarnyno vėžiu yra didesnė. Jų išvados paskelbtos žurnale „BMC Medicine“.

„Storosios žarnos vėžys yra trečias pagal dažnumą vėžys pasaulyje, o rizika susirgti storosios žarnos vėžiu per visą gyvenimą yra viena iš 23 vyrams ir viena iš 25 moterims“, – sakė tyrimo autorius korespondentas Jihye Kim iš Kyung Hee universiteto Pietų Korėjoje.

„Nors ankstesni tyrimai rodė, kad augalinė mityba gali turėti įtakos storosios žarnos vėžio prevencijai, augalinio maisto maistinės kokybės įtaka šiam ryšiui buvo neaiški. Mūsų rezultatai rodo, kad sveikos augalinės mitybos vartojimas susijęs su mažesne storosios žarnos vėžio rizika“, – teigė mokslininkai.

Atliekant tyrimą žmonių buvo klausiama, kaip dažnai jie valgo tam tikrus maisto produktus ir gėrimus iš daugiau nei 180 pozicijų sąrašo. Jų taip pat buvo klausiama apie porcijų dydį.

Dalyviai galėjo pažymėti, kad kiekvieną maisto produktą vartoja nuo „niekada arba beveik niekada“ iki „du ar daugiau kartų per dieną“. Gėrimų atveju atsakymai svyravo nuo „niekada arba beveik niekada“ iki „keturis ar daugiau kartų per dieną“.

Maisto produktų grupės buvo suskirstytos į sveiką augalinį maistą (neskaldyti grūdai, vaisiai, daržovės, augaliniai aliejai, riešutai, ankštiniai augalai, pavyzdžiui, lęšiai ir avinžirniai, arbata ir kava), mažiau sveiką augalinį maistą (rafinuoti grūdai, vaisių sultys, bulvės, pridėtinis cukrus) ir gyvūninį maistą (gyvūniniai riebalai, pieno produktai, kiaušiniai, žuvis arba jūros gėrybės, mėsa).

„Fotolia“ nuotr./Žarnynas
„Fotolia“ nuotr./Žarnynas

„Spėjame, kad antioksidantai, esantys tokiuose maisto produktuose kaip vaisiai, daržovės ir pilno grūdo produktai, gali prisidėti prie storosios žarnos vėžio rizikos mažinimo slopindami lėtinį uždegimą, kuris gali sukelti vėžį“, – sakė J.Kim.

„Kadangi vyrų storosios žarnos vėžio rizika paprastai yra didesnė nei moterų, manome, kad tai galėtų padėti paaiškinti, kodėl didesnio kiekio sveiko augalinio maisto vartojimas buvo susijęs su mažesne storosios žarnos vėžio rizika vyrams, bet ne moterims“, – teigė mokslininkai

Autoriai nustatė, kad ryšys tarp vyrų taip pat skyrėsi priklausomai nuo rasės ir etninės priklausomybės. Pavyzdžiui, tarp japonų kilmės amerikiečių vyrų rizika susirgti vėžiu sumažėjo 20 proc., o tarp baltaodžių vyrų – 24 proc. Komanda teigė, kad reikia atlikti daugiau tyrimų dėl etninių grupių skirtumų.

Tyrimo metu žarnyno vėžiu susirgo 4976 žmonės (2,9 proc.), be to, buvo atsižvelgta ne tik į mitybos veiksnius, kurie galėjo turėti įtakos rezultatams, pavyzdžiui, ar žmonės turėjo antsvorio.

Tyrėjai įspėjo, kad dėl stebėjimo pobūdžio tyrimo dar negalima daryti išvadų apie priežastinį ryšį tarp augalinio maisto vartojimo ir storosios žarnos vėžio rizikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius