Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vandens parkų higiena: kokie pavojai tyko pirtyse ir netinkamai prižiūrėtuose baseinuose?

Baseinai, pirtys ir vandens atrakcionai skamba viliojančiai bei tampa dažna laisvalaikio pramoga. 15min pasidomėjo, kokie pavojai dažniausiai laukia lankytojų ir ar netinkama vandens parkų higiena Lietuvoje – dažna problema.
Vandens pramogos – vienas iš dalykų, kurių vaikai tikisi per atostogas Turkijoje
Vandens pramogos – vienas iš dalykų, kurių vaikai tikisi per atostogas Turkijoje / 123RF.com

Dažnas lankytojas nesusimąsto apie galimus pavojus: be akivaizdžių traumų paslydus, drėgna aplinka yra puiki terpė daugintis bakterijoms ar grybeliui, o netinkamai prižiūrint valymo procesus galima ir alerginė reakcija į užsilikusias chemines medžiagas.

Tarp dažniausių pažeidimų – nešvarumai, netinkama temperatūra ir nerastas inventorius

NVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Ingridos Skridailienės teigimu, daugiausia pažeidimų aptinkama baseinuose.

Tarp dažniausių neatitikimų dominuoja netinkami mikroklimato parametrai (patalpoje, kurioje įrengtas baseinas, oro temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 26 °C ir ne aukštesnė kaip 32 °C, persirengimo patalpose, dušuose, tualetuose oro temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 20 °C ir ne aukštesnė kaip 27 °C, o santykinė oro drėgmė – nuo 35 proc. iki 65 proc.), taip pat aptinkamos aktyvaus chloro liekanos vandenyje, o vandens drumstumas viršija nustatytą normą.

Tarp pažeidimų pasitaiko ne tik netinkama aplinkos priežiūra, bet ir tai, jog baseino darbo metu produkto liekanos ir baseino vandens rūgštingumas (pH) nematuojami darbo dienos pradžioje ir vėliau kas dvi valandas.

Taip pat patalpoms, įrangai, inventoriui valyti, baseino vandens priežiūrai naudojamos priemonės (biocidiniai produktai) neatitinka jų naudojimo paskirties.

Be to, pirtyse dažniausiai nustatoma, kad paslaugų vartotojams gerai matomoje vietoje nėra pirmosios pagalbos rinkinio arba netinkama jo sudėtis.

Galimi įvairūs susirgimai

„Netinkama dezinfekcija ir valymas tiek baseinų vandens, tiek pačių patalpų gali būti įvairių grybelinių, mikrobinių bei parazitinių ligų priežastimi“, – 15min komentavo I.Skridailienė.

Nors paprastai chloras sunaikina daugumą bakterijų, jį atskiedžia visos kitos medžiagos, patenkančios į vandenį, pavyzdžiui, prakaitas, kremas nuo saulės, odos ir plaukų priemonės. Būtent dėl to prieš einant į vandens parko zonas rekomenduojama nusiprausti po dušu.

Esant mažesnei nei reglamentuojama chloro koncentracijai, susidaro palankesnės sąlygos augti ir daugintis mikroorganizmams, todėl padidėja tikimybė susirgti infekcinėmis žarnyno ligomis. Esant didesnei nei 2 mg/l chloro koncentracijai vandenyje, dirginamos akių ir nosies gleivinės, išberiama oda.

123RF.com nuotr./E.coli bakterijos
123RF.com nuotr./E.coli bakterijos

Kiti mikrobai, pavyzdžiui, kriptosporidijos, yra atsparūs chlorui.

Pasak JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro, kriptosporidija yra baseinuose aptinkamas parazitas, sukeliantis viduriavimą, dehidrataciją, skrandžio spazmus, karščiavimą, pykinimą ir vėmimą.

Taip pat 2013 m. JAV atliktas tyrimas parodė, kad 58 proc. paimtų viešųjų baseinų mėginių buvo teigiami dėl E.coli bakterijų.

Nors dauguma E.coli rūšių yra nepavojingos, bet kai kurie serotipai sukelia sunkius apsinuodijimus maistu, šlapimo takų, kvėpavimo takų infekcijas, kitas ligas.

Tiesa, didžiausia rizika yra užsikrėsti tokiomis odos ligomis, kaip grybelis, karpos, dermatomikozė ar net niežai.

123RF.com nuotr./Nagų grybelis
123RF.com nuotr./Nagų grybelis

Beje, kai kuriems žmonėms gali atsirasti sveikatos problemų, susijusių su šiltu ir drėgnu oru baseinų patalpose. Tai gali būti pavojinga sergantiems astma, chlorui jautriems asmenims.

Vandens parkai Lietuvoje

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) baseinus, pirtis, saunas tikrina planine ir neplanine tvarka. Periodinė visuomenės sveikatos saugos kontrolė atliekama pagal metų planus (kasmet patvirtinami ir iki sausio 15 d. paskelbiami NVSC interneto svetainėje), kurie rengiami įvertinant ūkio subjekto rizikingumą (priskiriamas balas pagal vykdomos veiklos rizikingumą, taip pat įvertinama buvusių kontrolių rezultatai).

Operatyvioji visuomenės sveikatos saugos kontrolė atliekama gavus skundą dėl visuomenės sveikatos saugos reglamentuose (higienos normose) nustatytų reikalavimų nesilaikymo. Šiuo metu periodinė kontrolė laikinai sustabdyta, tačiau vykdoma ekstremaliųjų situacijų metu nustatytų apribojimų laikymosi kontrolė.

I.Skridailienės teigimu, UAB Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centre Aqua (Druskininkų vandens parke) paskutinis patikrinimas atliktas 2021 m. Jo metu pažeidimų nerasta. Vilniuje 2021 m. buvo atliekami 5 baseinų patikrinimai. Atliekant juos pažeidimų taip pat nebuvo nustatyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius