Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas nusprendė, kas kaltas dėl plytelių „snygio“ Paupyje: rangovas turės sumokėti per 219 tūkst. eurų

Viena didžiausių rangos įmonių Panevėžio statybos trestas (PST) nekilnojamojo turto bendrovei „Darnu Group“ turi sumokėti 219 433 eurų už statybos defektus, paliktus sostinės kvartale „Paupys“. Taip iš dalies tenkinęs „Darnu Group“ ieškinį trečiadienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas.
Nuo daugiabučio sienų Paupio rajone nukritusios plytelės
Nuo daugiabučio sienų Paupio rajone nukritusios plytelės / 15min montažas

Pirmasis šią žinią pranešė portalas vz.lt.

Pastarasis ir anksčiau yra rašęs, kad plėtotojos įmonė „DG Paupio verslo namai“ (buvęs „Naujasis Užupis“), užsiimanti sostinės kvartalo „Paupys“ plėtra, teisme siekia iš Panevėžio statybos tresto bei draudimo įmonės „Ergo Insurance“ prisiteisti 827 918 eurų žalos, o vien iš rangovės – dar 294 736 eurų žalos ir 27 tūkst. eurų netesybų.

Tarp šalių ginčas kilo dėl 2022 m. nuo daugiabučių Aukštaičių g. 10 pradėjusių kristi fasadinių plytelių, už kurių statybas 2018–2019 m. buvo atsakingas PST.

Apie krentančias plyteles anksčiau rašė ir 15min.

Dar praėjusį gruodį 15min rašė, kad nuo naujame Vilniaus kvartale – Paupyje – priešais turgų esančio daugiabučio ėmė snigti... plytelėmis. Tuomet pastato vystytojas „Darnu Group“ paaiškino, kad tai – rangovo brokas. Jis buvo taisomas ir praėjusių metų pabaigoje.

Teismo nutartyje teigiama, kad plytelių „snygį“ lėmė drėgmės kaupimasis vidiniuose fasado sluoksniuose ir ardantis poveikis pasikeitus oro sąlygoms.

„DG Paupio verslo namai“ teisme bandė įrodyti, kad PST blogai padengė plyteles klijais, tačiau teismo teigimu, faktiškai panaudotas siūlių glaistymo skiedinys buvo netinkamas, o už tai atsakomybė tenka projektuotojai – UAB „Eventus Pro“.

Teismas nutartyje taip pat teigiama, kad dėl netinkamo plytelių padengimo klijais, nelygaus armavimo sluoksnio ir plytelių klijavimo netinkamomis oro sąlygomis, atsakomybė tenka faktiškai darbus atlikusiam ir atlikimą prižiūrėjusiam asmenims, t. y. rangovei ir techniniam prižiūrėtojui – t.y. ir PST, ir pačiai „Darnu Group“.

Teismas atmetė kaip nepagrįstus „DG Paupio verslo namai“ argumentus, jog techninis prižiūrėtojas negalėjo sužiūrėti kiekvienos plytelės padengimo klijais, ir vertina juos kaip gynybinę poziciją, nes techninę priežiūrą vykdė ne fizinis asmuo, o pelno siekiantis juridinis asmuo, kuris, veikdamas kaip savo srities profesionalas, privalėjo imtis visų būtinų priemonių darbų tinkamai priežiūrai užtikrinti.

Teismas nusprendė, kad atsakomybė dėl defektų sukeltos žalos turi būti paskirstyta tokiu būdu: 40 procentų – rangovei PST, projektuotojui „Eventus Pro“ ir techninei priežiūrai „Darnu Group“ – po 30 procentų.

Anot teismo, būsimų dėl defektų šalinimo patirsiančių nuostolių suma siekia 548 582 eurų, todėl PST „Darnu Group“ antrinei bendrovei turi kompensuoti 219 433 eurų sumą, juos bendrovė turės kompensuoti su draudike „Ergo Insurance“. Pretenzijas dėl netesybų teismas atmetė.

Sprendimą skųs

„Darnu Group“ komunikacijos vadovas Ignas Danisas 15min teigė, kad teismas tik iš dalies atsižvelgė į pagrįstus įmonės argumentus bei nepriklausomų ekspertų išvadas.

„Sprendimas mūsų pusės netenkina, todėl jis bus skundžiamas apeliaciniam teismui“, – teigė I.Danisas.

PST atstovai 15min atsiuntė komentarą, kuriame teigia, kad šiuo metu ketina atidžiau išanalizuoti nutartį ir konkrečius sprendimus priims pasitarę su teisininkais.

Paupio rajonas laikomas vienu prestižiškiausių sostinėje, jame dominuoja naujos statybos modernūs pastatai. Anksčiau čia stovėjo pramoninės paskirties pastatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius