Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Apleisti Šnipiškių ežerėliai taps patrauklia poilsio oaze

Vilnius – ne tik architektūriniu paveldu turtingas miestas, bet ir gamtos turtais apdovanota Europos sostinė. Viena tokių erdvių – Linkmenų, Ozo ir Geležinio vilko gatvių apribota teritorija. Ko gero, retas vilnietis žino, kad pačiame Šnipiškių pakraštyje teliūškuoja net keturi natūraliai susiformavę ežerėliai. Ne vieną dešimtmetį pelkėję vandens telkiniai netrukus taps patrauklia miestiečių poilsio oaze.
Linkmenų ežerai
Linkmenų ežerai / Realco nuotr.

Ežerėliai susiformavo prieš tūkstančius metų

Kaip portalui pasakojo VU GMF Hidrologijos ir klimatologijos katedros doc. dr. Gintaras Valiuškevičius, minima ežerėlių grupė telkšo senojo Neries proslėnio vietą žyminčiuose duburiuose. Šis proslėnis susiformavo tirpstant ir besitraukiant iš Lietuvos paskutinio ledynmečio ledo dariniams maždaug prieš 12–15 tūkst. metų.

„Dabar Vilniuje šio senovinio slėnio dugne esantys įdubimai nužymėti natūralių ir dirbtinių ežeriukų bei tvenkinių juosta, besitęsiančia nuo Valakupių per Baltupius, Jeruzalę, Šnipiškių rytinę dalį, Saltoniškes ir Žvėryną iki Vingio parko. Kurį laiką šiuo slėniu tekėjo ledyno tirpsmo metu susiformavęs vanduo, todėl galimai dalis ežerėlių – senųjų Neries senvagių atšakos“, – aiškina mokslininkas. Anot dr. G. Valiuškevičiaus, tiksliai pasakyti, kiek kartų jie buvo užlieti tekančiu vandeniu ir kada galutinai baigė formuotis, sudėtinga.

Maksimalus daugumos šių ežerėlių gylis nėra didelis – prieš kelis dešimtmečius vykdytų tyrimų metu kai kuriuose pavyko aptikti 4–6 m gylio duobes. „Turint galvoje nedidelį jų paviršiaus plotą, santykinis gylis yra gana nemenkas. Daugumos ežerų dugne susikaupęs storas dumblo (sapropelio) sluoksnis, kurio storis kartais gali viršyti pačio telkinio gylį“, – sako dr. G. Valiuškevičius.

Kadangi ežerėliai santykinai maži, dauguma jų neturi oficialių, Lietuvos upių, ežerų ir tvenkinių kadastre užregistruotų pavadinimų.

Teritorija pasikeis neatpažįstamai

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento Miesto estetikos skyriaus vedėja Vaiva Deveikienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento Miesto estetikos skyriaus vedėja Vaiva Deveikienė

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamento Miestovaizdžio skyriaus vedėja Vaiva Deveikienė pasakoja, kad jau rengiamas techninis Geležinio vilko, Ozo ir Linkmenų gatvių apsuptyje esančios teritorijos projektas pritaikant ją miesto gyventojų ir svečių rekreacinėms reikmėms. Kartu yra projektuojami ir dviračių takai, kuriais ateityje bus galima pasiekti Konstitucijos prospektą ir Ozo gatvę.

„Šis plotas ilgą laiką nebuvo naudojamas poilsio tikslams – atrodė kiek nutolęs nuo žmonių susibūrimo vietų, greta veikė komercinės paskirties objektai, tačiau keičiantis situacijai ši vieta vėl tapo aktuali. Teritorija labai įdomi gamtiniu požiūriu, aplink daug vandens ir mums tai reikia išnaudoti“, – apie naujai atgimstančią miesto erdvę pasakoja pašnekovė.

Aplink Šnipiškių ežerėlius per kelerius artimiausius metus bus įrengti pasivaikščiojimo ir dviračių takai, įvairios terasos ir patogūs priėjimai prie vandens, apžvalgos ir poilsio vietos. Žinoma, bus išvalyti patys vandens telkiniai ir jų pakrantės. Taip pat žadama įrengti informacinius stendus, kuriuose bus išsamiau papasakota apie šią unikalią vietą. Savivaldybės atstovė neabejoja, kad ateityje čia netrūks ne tik norinčių pailsėti prie vandens vilniečių, bet ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjų.

Pokyčiai – kompleksiniai

Realco nuotr. /Linkmenų ežerai
Realco nuotr. /Linkmenų ežerai

Kadangi tvarkoma teritorija įsiterpusi tarp kitų sklypų, yra ganėtinai siaura, todėl architektai suka galvas ieškodami pačių geriausių sprendimų. „Stengiamasi sukurti tokią erdvę, kad nors ir nedidelėje teritorijoje, būtų galima jaustis saugiai ir jaukiai“, – sako V. Deveikienė.

Anot pašnekovės, ne mažiau svarbi ir sinergija su gretimomis teritorijomis. Šalia kuriasi vienas iš Vilniaus Gedimino technikos universiteto fakultetų, greta plėtojamas naujas gyvenamųjų namų kvartalas „Linkmenų ežerai“.

„Socialinė aplinka keičiasi, daugėja jaunų žmonių, todėl glaudžiai bendradarbiaujama tiek su fakulteto sklypą tvarkančiais specialistais, tiek su kvartalą vystančios bendrovės „Realco“ atstovais. Siekiame, kad visi sprendiniai susisiektų ir kad teritorijos gyventojai, lankytojai nejaustų ribos, kad būtų lengva judėti iš vienos teritorijos į kitą“, – pasakoja savivaldybės atstovė.

Projektas vystomas iš Vilniaus savivaldybės, valstybės biudžeto ir ES lėšų. Šios rekreacinės teritorijos (su dviračių takais) sutvarkymo ir įrengimo darbai kainuos apie 2.7 mln. eurų. Oficiali darbų pabaiga numatyta 2020 metais. V. Deveikienės teigimu, jei nekils nenumatytų kliūčių ir finansavimas bus sklandus, miestiečiai nauju parku galės džiaugtis pora metų anksčiau.

Vieną iš keturių vandens telkinių greta „Linkmenų ežerų“ kvartalo savo lėšomis tvarko UAB „Realco“. „Jau dabar išvalyti ir iškirsti krūmai, sutvarkyti ir palyginti šlaitai. Aplink ežerėlį bus nutiesti pasivaikščiojimo takai, įrengti suoliukai. Visi šie darbai bus baigti kartu su pirmojo etapo statybų darbais dar šių metų rudenį“, – sako įmonės pardavimų direktorius Marijonas Chmieliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius