Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Palangos viešbučiai ir būsto nuomotojai džiaugiasi geru startu – geresni net keli rodikliai

Vasaros pirmoji pusė Palangos būstų nuomotojų nenuvylė, užimtumas, palyginus su praėjusiais metais, išaugo apie dešimt procentų, pardavimų rezultatai šoktelėjo į viršų jau gegužę. Viešbučių ir privačių nuomotojų atstovės 15min teigia, kad to priežastis pirmiausia – geras oras, bet toną geram sezonui davė ir ankstesni veiklų atlaisvinimai. Tik prognozuoti kitų mėnesių sėkmės nesiryžta, rugpjūtį rezervacijų dar striuka.
Kambarių nuoma
Kambarių nuoma / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Yra kuo džiaugtis

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos (PVRA) prezidentė Ingrida Valaitienė užtikrinta – šių metų birželis teikiantiems apgyvendinimo paslaugas daug geresnis nei praėjusiųjų.

Anot jos, šiemet viešbučiai po visiško veiklos sustabdymo priimti primuosius svečius galėjo daug anksčiau, jau kovo mėnesį, kai pernai veikla atnaujinta tik gegužės viduryje.

Tai leido įmonėms įsibėgėti ir įžiebė viltį, kad sezonas bus geresnis.

„Kol kas atrodo, kad viskas taip ir vyksta. <...> Jeigu praėjusiais metais preliminariai apgyvendinimo įstaigose, viešbučiuose užimtumas siekė nuo 60 iki 70 proc., tai šiais metais pastebime apie 10 proc. didesnį birželio užimtumą“, – 15min komentavo I.Valaitienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė

Pasak jos, 10 proc. išaugo ne tik užimtumas, bet ir apgyvendinimo kainos. Tačiau tai labiau taikoma viešbučiams.

Palangos apgyvendinimo paslaugas teikiančius privačius asmenis vienijančios organizacijos „Svetingas šeimininkas“ vadovė Irena Švanienė 15min sakė, kad šiame sektoriuje kambarių kainos kilo tik tuo atveju, jei buvo pagerintos gyvenimo sąlygos, atliktas remontas.

Jeigu nuomotojai papildomų lėšų neinvestavo, dažniausiai kainos liko tos pačios.

Ji sutiko, kad birželio mėnesis išties buvo geras. Tačiau daugiausia įtakos tam, jos nuomone, turėjo saulėti ir šilti orai, kokių birželį reta.

„Pavyzdžiui, Baltijos jūros vanduo buvo 22 ar 23 laipsniai, tai labai retas dalykas, nes paprastai birželį žmonės atvažiavę mažai ir maudosi, temperatūra aukščiau 16–17 nepakildavo.

Aš visą laiką sakiau ir sakysiu, kiek Palangoje bus žmonių, priklauso nuo oro, o birželį oras buvo labai geras“, – 15min teigė ji.

Ir pridūrė, kad gyventojus į pajūrį galėjo išginti ir pandeminis nuovargis, ne vienam norisi ištrūkti iš namų, pabūti gryname ore, toliau nuo ofisais pavirtusių namų.

Daugėja nuomotojų

Tai, kad vasaros pirmąja puse verslininkai gali džiaugtis, rodo ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenys.

Pagal juos, apgyvendinimo, kaip pagrindinę vykdomą veiklą, yra nurodę per 300 Palangos m. savivaldybėje registruotų mokesčių mokėtojų. Tarp jų – 68 įmonės, taip pat individualią veiklą vykdantys gyventojai.

Be šių, apgyvendinimo bei gyvenamųjų patalpų nuomos paslaugas savivaldybės teritorijoje teikia 1458 šalies gyventojai, įsigiję atitinkamus verslo liudijimus, tai yra 14 proc. didesnis skaičiaus nei pernai palyginamuoju laikotarpiu.

Vien per penkias pirmąsias liepos dienas papildomai verslo liudijimus įsigijo 142 šalies gyventojai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kambarių nuoma
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kambarių nuoma

Nors duomenų apie birželio mėnesio pardavimus dar nėra, situaciją iliustruoja gegužės mėnuo.

„Pagal apgyvendinimo veikla užsiimančių Palangos miesto PVM mokėtojų mokesčių administratoriui pateiktus duomenis už gegužės mėn. matyti, kad gegužę jų pardavimai augo daugiau nei dvigubai (111 proc.).

Beveik dukart augo ir deklaruota darbuotojams už gegužės mėn. išmokėta darbo užmokesčio suma (95 proc.), o nuo jo išskaičiuota gyventojų pajamų mokesčio suma padidėjo 147 proc.“, – duomenis 15min pristatė Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pinigai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pinigai

Anot jos, bendrai sumokėta mokesčių, įskaitant PVM, suma taip pat ūgtelėjo dvigubai – nuo 112 tūkst. eurų, sumokėtų pernai birželį, iki 225 tūkst. eurų, sumokėtų šį birželį.

Atvyko dirbantys per nuotolį

Su 15min kalbėję keli nuomotojai sutartinai minėjo, kad birželį į pajūrį atvyksta „savaitgaliniai“ poilsiautojai, tad paprastomis darbo dienomis nemažai kambarių teko laikyti tuščius.

I.Švanienė sutiko, kad situacija tokia, tačiau priminė, kai tai – jokia naujiena. Taip esą buvo ir prieš dešimt metų, nes birželį mažai kas turi galimybę išeiti atostogų.

„Dirbantys žmonės paprastai poilsiauti pradeda nuo liepos mėnesio, netgi nuo liepos 10 iki rugpjūčio vidurio, tai pagrindinis poilsio laikotarpis, kai žmonės turi savo oficialias atostogas, todėl ir žmonių srautas yra didesnis ir pastovesnis“, – kalbėjo I.Švanienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Švanienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Švanienė

Tačiau viešbučių atstovė I.Valaitienė pastebėjo, kad šiemet dėl karantino ir galimybės dirbti bei mokytis per nuotolį, dalis gyventojų kaip tik turėjo galimybę jau birželį atvykti į pajūrį ir pabūti ilgiau nei vieną savaitgalį.

„Kai kurios pandemijos nuostatos gal ir padėjo kurortui, žmonės galėjo dirbti ir nuotoliniu būdu, o kai vaikai nebėjo į ugdymo įstaigas, galėjo atvykti su šeima ir pabūti anksčiau, nesulaukus liepos“, – sakė ji.

Neskuba rezervuoti

Abi nuomotojų atstovės viena kitai antrino, kad Palanga šiemet, kaip ir praėjusiais metais, itin lietuviška.

Dėl ribojimų čia nebevyksta Rusijos ar Baltarusijos piliečiai, pastarieji galimai ir dėl sudėtingos situacijos šalyje.

Tačiau I.Švanienė atkreipė dėmesį, kad šiemet nematyti ir Latvijos bei Estijos poilsiautojų, pernai jų buvo daugiau.

„Bet yra sugriežtintas atvažiavimas. Aš nuvažiavau iš Palangos iki Latvijos sienos, ten reikia pildyti tam tikras anketas, jos yra anglų arba latvių kalba, jeigu tu nesugebi, apsisuki ir važiuoji atgal. Dalykai nėra atlaisvinti, gal liepą kažkas pasikeis, bet esu linkusi tuo abejoti“, – teigė pašnekovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kambarių nuoma
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kambarių nuoma

I.Valaitienė papildė, kad ir lietuviai kol kas nedrąsiai vyksta į kitas valstybes, kai kurie baiminasi, kad dėl testavimo arba saviizoliacijos būtinybės išaugs kelionės kaštai, todėl renkasi saugų variantą atvykti į Lietuvos pajūrį. Tačiau kitus vasaros mėnesius situacija gali pasikeisti.

Pasak viešbučių atstovės, gyventojai tapo daug atsargesni ir nėra linkę rezervuoti kambario keletą mėnesių iš anksto.

„Matome, kad kažkur iki liepos vidurio, apie liepos 20 dienos, yra aiškumas, didesnis užimtumas, vėliau dar yra labai daug laisvų vietų.

Tai tik patvirtina tendenciją, kad gyventojai nebeskuba rezervuoti į priekį, žiūri, kokie bus atlaisvinimai, kokios bus galimybės keliauti į užsienį“, – komentavo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kambarių nuoma
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kambarių nuoma

Individualių būstų, ne viešbučių sektoriuje, pasak I.Švanienės situacija panaši. Liepos mėnesį liko tik 20 proc. laisvų vietų, rugpjūtį rezervuota vos 10 proc.

Galima pernakvoti ir už 15 eurų

Palanga, I.Švanienės nuomone, labai dėkingas kurortas, kuriame sau tinkamą tiek būstą, tiek laisvalaikį gali rasti labai skirtingi žmonės.

Pavyzdžiui, vienam asmeniui dviviečiame kambaryje nakvynė gali kainuoti 15 eurų, tik ten bus mažiau patogumų, bendras sanitarinis mazgas. Tačiau itin geras sąlygas galima rasti už 50 eurų ir tai mažai kuo skirsis nuo viešbučio, teigė ji.

I.Valaitienė, kalbėdama apie įprastas viešbučio kambario kainas, teigė, kad jos priklauso nuo įvairiausių aspektų – lokacijos, papildomų paslaugų, tokių kaip pirtis, SPA procedūros, dviračių paslauga ir maitinimas.

Tačiau paprastai trijų žvaigždučių viešbutyje dviviečio kambario kainos liepą ir rugpjūtį svyruoja nuo 80 iki 100 eurų, keturių žvaigždučių – nuo 100 iki 130.

„Visi objektai Palangoje: ir svečių namai, ir kotedžai, ir vilos, kemperiai ar viešbučiai turi savo klientų, nėra viduriuko, kas yra einamiausia. Pačio pačiausio nėra“, – komentavo ji.

Bei pridūrė, kad miestas keičiasi, atsiranda vis geresnių ir įvairesnių ne tik apgyveninimo, bet ir maitinimo paslaugų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius