Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 26

Šventosios paplūdimyje apie čeburekus pranešama garsiai: kol pirks, tol siūlys

Frazė „čeburekai, šaltas alus“ jau seniai tapo tik ironišku pasišaipymu iš tų laikų, kai nuo garsių šūkavimų skambėjo visi Lietuvos paplūdimiai. Dabar bent jau Palangoje jokių tokių skelbimų neišgirsi, nors pastebėti vaikštančius su specialiais krepšiais jaunuolius nesudėtinga. Šventosios paplūdimiuose net ir nenorėdamas apie čeburekus išgirsti – čia tie šūkavimai tebėra įprastas dalykas.

Net skamba nuo šūksnių

Du vaikus auginanti kauniečių šeima jau antrą vasarą daug laiko leidžia Šventojoje – jie čia įsigijo nedidelį butą.

Tad kasdien, jeigu tik oras leidžia, traukia į paplūdimį, kur grynas oras, saulė, vanduo ir daugybė smėlio žaidimams.

Bet kol mažieji žaidžia, suaugusieji neslepia nepasitenkinimo nuolat girdimais šūksniais: „Čeburekai. Bangos čeburekai. Žaros čeburekai.“

Taip ir panašiai šūkauja per paplūdimį su specialiais krepšiais traukiantys pardavėjai.

„Kai atvažiuodavom rečiau, kažkaip tas neerzino, bet dabar ausyse skamba tie čeburekai“, – juokiasi žmonės.

Ir rūkyta žuvis tiesiai iš jūros

Palangos miesto politikas, Šventojoje savo verslą plėtojantis Vaidas Šimaitis pernelyg nenustemba išgirdęs apie toliau prie jūros klestinčią prekybą čeburekais.

Nors pats, kaip sako, po dvejų metų prisiruošęs į paplūdimį šūkaliojimų neišgirdo.

Užtat pamatė iš jūros atplaukusią valtį, iš kurios čia pat imtasi pardavinėti, kaip juokiasi, „tik pagautą, bet jau išrūkytą žuvį“. Pasirodo, ir tokia prekyba prie jūros populiari.

„Tai jau nebėra tas masinis reikalas, kai negalėdavai net galvos pasukti“, – įsitikinęs V.Šimaitis.

Girdėdamas kiek kitokią nuomonę, jis svarsto, kad vis dėlto čia viskas priklauso ir nuo paklausos:

„Jeigu žmogus nepirktų pliaže, būtų kitas sprendimas, pasikeistų tas keistas verslas. Kol perka, tol ir yra.“

Anot politiko, paplūdimiuose atsiranda konteinerinių, kitokių kavinukių, tad vaizdas keičiasi, „civilizacija po truputį ateina“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žuvies prekeiviai paplūdimyje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žuvies prekeiviai paplūdimyje

Pyksta ir kavinės

Būtent kavinės, esančios arčiausiai jūros, labiausiai ir nepatenkintos tokiais prekiautojais.

Esą jie ne tik nukonkuruoja jų siūlomą maistą, bet neretai ir neprisiima jokios atsakomybės, jeigu pavalgęs pirkėjas pasijunta blogai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Čeburekų pardavėjas Palangos paplūdimyje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Čeburekų pardavėjas Palangos paplūdimyje

„Ateina į kavinę paskui žmogus su pretenzijomis ir sako, kad čia apsinuodijo. Ir paskui tenka aiškintis, klausinėti, niekada nežinai, ar ne kokį čebureką iš atsitiktinio prekeivio nusipirko“, – piktinosi vienos pajūrio kavinės savininkas.

Problema dėl maisto pardavėjų paplūdimiuose puikiai žinoma ir policijos pareigūnams.

Kaip 15min informavo Klaipėdos apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė, baudų čeburekų pardavėjams irgi nevengiama skirti.

Vienam prekiautojui skirta pusės minimalios baudos dydžio bauda – 195 eurai. Dar dviem – baudas skirs teismas.

„Policijos pareigūnai nuolat patruliuoja viešose vietose – parkuose, alėjose, o šiltuoju metų laiku – ir paplūdimiuose. Nuolat stebima ar poilsiautojai nevartoja alkoholinių gėrimų, nedaro kitų viešosios tvarkos pažeidimų.

Per praėjusį savaitgalį Palangos m. PK pareigūnai pradėjo 3 administracines teisenas dėl nelegalios prekybos čeburekais pajūrio paplūdimiuose. Vienam prekiautojui skirta pusės minimalios baudos dydžio bauda – 195 eurai (pagal LR ANK 150 str.). Dar dviem – baudas skirs teismas. Kol kas nelegalios prekybos kitais maisto produktais Palangoje neužfiksuota“, – teigė A.Grauslienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Čeburekų pardavėjas Palangos paplūdimyje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Čeburekų pardavėjas Palangos paplūdimyje

Įspėja saugotis

Dėl pavojų perkant ir valgant maistą paplūdimiuose įspėja ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Kaip teigia Gintarė Vadeikienė, VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė, nėra taip, kad tokia prekyba būtų visiškai draudžiama.

Va tik leidimais pasirūpina toli gražu ne kiekvienas pardavėjas.

„Išnešiojamoji prekyba čeburekais paplūdimiuose, kurortuose, taip pat ir kitose viešose vietose nėra draudžiama, tačiau tokia veikla turi būti registruota VMVT. Taip pat būtina pasirūpinti leidimais prekiauti viešoje vietoje, kuriuos išduoda savivaldybių administracijos. Gaminantiems čeburekus, kaip ir kitiems su maisto ruošimu dirbantiems asmenims, maisto saugos ir higienos reikalavimus užtikrinti privaloma.

Čeburekus mėgstantiems žmonėms specialistai pataria vizualiai įvertinti gaminį, ar jis neturi pašalinio kvapo, yra geros prekinės išvaizdos.

Čeburekų, greitai gendančių ir jautrių temperatūrai produktų, šviežumą, saugą ir kokybę lemia tinkamos laikymo sąlygos. Jei vartotojams čeburekai pristatomi per 2 valandas nuo pagaminimo arba yra laikomi +68 °C temperatūrą palaikančiose talpose, rizikos produktų saugai, jų kokybei ir vartotojų sveikatai neturėtų kilti.

Čeburekus mėgstantiems žmonėms VMVT specialistai pataria juos rinktis atidžiai, esant galimybei – ir vizualiai įvertinti gaminį, ar jis neturi pašalinio nebūdingo kvapo, yra geros prekinės išvaizdos“, – kalbėjo G.Vadeikienė.

Tarnybos atstovės teigimu, nerekomenduojama čeburekų pirkti iš nelegalių pardavėjų turgaviečių prieigose, gatvėse, pliažuose ir pan.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Čeburekų pardavėjas Šventosios paplūdimyje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Čeburekų pardavėjas Šventosios paplūdimyje

„Vartotojas, prieš pirkdamas čeburekus, gali pasiteirauti, ar pardavėjas yra registruotas VMVT. Žinant pardavėjo vardą ir pavardę, patikrinti, ar maisto prekyba vykdoma turint VMVT leidimą veiklai, galima VMVT tinklalapyje viešai skelbiamame registre.

Nors čeburekus išnešiojančiam pardavėjui su savimi turėti veiklos registraciją VMVT įrodančio dokumento nėra privaloma, tačiau tai padėtų įgyti didesnį klientų pasitikėjimą, todėl, esant galimybei, rekomenduotume jį turėti“, – teigė G.Vadeikienė.

Vaiko ir gelbėtojai

Kodėl Palangoje tokie maisto pardavėjai vaikšto ramiai ir apie save informuoja nebent vizualiai – nes nešasi krepšius, o Šventojoje – vis dar garsiai šūkauja, atsakyti sunku.

Galbūt poilsiautojai Šventojoje pakantesni arba į tokius pardavėjus nekreipia dėmesio gelbėtojai, Palangoje savo ruožtu ne kartą išsakę nepasitenkinimą poilsiautojų ramybę trikdančiais pardavėjais.

Pernai birželį nuskambėjo įvykis, kai buvo apgadintas prie Birutės parko esantis Palangos gelbėtojų postas.

Vandalai išdaužė langą, o ant kito užrašė įžeidžiantį užrašą.

Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas tuomet teigė manantis, kad tai – čeburekais pajūry nelegaliai prekiaujančių jaunuolių darbas.

„Tik jie. O kam daugiau to reikia? Vakar pagavome jų daug, 14. Kai kurie papuolė antrą kartą, gavo įspūdingą baudelę“, – po išpuolio kalbėjo J.Pirožnikas, įspėdamas poilsiautojus saugotis šių prekeivių, nes jie esą galėję būti ir koronaviruso nešiotojai.

Šiemet 15min fotografo užfiksuoti padavėjai irgi nedėvėjo jokių apsaugos priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius