Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vietoje Kauno vaiduoklio kylantis verslo centras „Magnum“ bus ypač „žalias“

Pagaliau – antradienį Kaune oficialiai pradedamos modernaus verslo centro „Magnum“ statybos. Vietoje viešbučio-vaiduoklio „Respublika“, kuris ilgus metus darkė Naujamiesčio veidą, statomas verslo centras bus ypatingas.
Pokyčių suolelis
Nemuno saloje pastatytas Pokyčių suolelis, ant kurio prisėdo „Magnum“ verslo centro statybų pradžią paskelbę R.Kaminskas, V.Matijošaitis ir Š.Matijošaitis / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Projekto užsakovai bendrovė „Vičiūnų grupė“ negailėjo pinigų šiuolaikiškiems, gamtą tausojantiems sprendimams. Todėl jau dabar būsimas verslo centras vadinamas unikaliausiu ir „žaliausiu“ Kauno projektu.

VIDEO: Pradedamo statyti verslo centro „Magnum“ kapsulę nuleido dronas

Statybų pradžia – ne su guminiais batais, bet dviračiu

Nors „Respublikos“ viešbučio griovimo darbai ir vieno iš dviejų būsimo verslo centro pastatų statybos jau kuris laikas vyksta, oficiali statybų pradžia paskelbta tik rugsėjo 12-ąją. Būtent tada į Nemuno salą pakviesti žurnalistai tapo simbolinio akto – kapsulės, į kurią įdėtas laiškas „ateities kartoms“, nuskraidinimo iš Nemuno salos į „Magnum“ statybvietę liudininkais.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./„Magnum“ verslo centro statybų pradžia
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./„Magnum“ verslo centro statybų pradžia

„Kadangi verslo centras „Magnum“ bus unikalus ir ypač modernus „žaliosiomis“ technologijomis, nenorėjome tradicinės statybų pradžios ceremonijos su kastuvais ir guminiais batais bei šalmais. Kaip ir būsimas verslo centras, pasižymėsiantis inovatyviais sprendimais, taip ir ceremonija – šiuolaikiška ir inovatyvi“, – sakė „Vičiūnų grupės“ generalinis direktorius Šarūnas Matijošaitis, kuris į Nemuno salą atvažiavo dviračiu.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Šarūnas Matijošaitis
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Šarūnas Matijošaitis

Ceremonijoje taip pat dalyvavę Kauno meras Visvaldas Matijošaitis bei verslo centro „Magnum“ projekto rangovas – bendrovės „Kaminta“ generalinis direktorius Ramūnas Kaminskas Nemuno salą pasiekė elektromobiliu.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./„Magnum“ verslo centro statybų pradžia
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./„Magnum“ verslo centro statybų pradžia

Tai – ne atsitiktinumas. Būtent dviračiams ir jais važinėjantiems žmonėms bus skirtas didelis dėmesys „Magnum“ verslo centre. Čia planuojama įrengti 80 stovėjimo vietų dviračiams, taip pat ir kitų patogumų (pavyzdžiui, dušų) jais važinėjantiems nuomininkams ar jų klientams, verslo partneriams.

Pristatydamas būsimą verslo centrą „Magnum“ Š.Matijošaitis pabrėžė, kad projekto unikalumą padiktavo jo išskirtinė vieta: šalia – Nemuno sala, miesto centras, kur, be kita ko, įsikūrusios visos pagrindinės valdžios institucijos, taip pat ir prekybos centras „Akropolis“.

„Nuo miesto centro prasideda miesto pokyčiai“, – sakė „Vičiūnų grupės“ vadovas. Simbolinis būsimų pokyčių ženklas – ceremonijos metu Nemuno saloje atidengtas Pokyčių suolelis. Būsimo verslo centro „Magnum“ formą primenantis suolelis čia liks visam laikui.

Nuo jo kaip ant delno atsiveria Naujamiestis, taip pat ir „Magnum“ statybvietė.

Aukščiausias ir moderniausias ne tik Kaune

Kalbant apie būsimo verslo centro „Magnum“ išskirtinumą, ne kartą akcentuota ne tik jo vieta, bet ir projekte įgyvendinami inovatyvūs sprendimai. Už projekto užsakovų ir rangovų drąsą juos gyrė ir projekto autoriai – architektų kolektyvas „Archas“.

„Tiek mes, tiek projekto užsakovai į unikalią vietą norėjome atnešti drąsų projektą. Manau, kad pavyko. Verslo centre bus daug „žalių“ technologijų. „Žalių“ – ne dėl to, kad jos žalios spalvos, – juokavo vienas iš bendrovės „Archas“ architektų Tomas Kuleša. – Norėjome pritaikyti šiame pastate tai, kas novatoriška ir nauja. Tikimės, kad jis bus aplinkai maksimaliai draugiškas. Dėl sąvokų galima ginčytis – jis nebus ekologiškas, daržovių jame neplanuojame auginti. Bet naudojamos tokios technologijos, kurios šiandien yra naujausios ir draugiškiausios aplinkai.“

Anot jo, nuo kitų panašios paskirties pastatų Lietuvoje ir Kaune „Magnum“ pirmiausia skirsis tuo, jog perdangose bus įmontuota kilometrai vamzdelių.

„Taip pati perdanga taps šildymo ir šaldymo elementu. Vadinasi, jame nebus mums įprastų šaldymo/šildymo agregatų, kurie pučia, arba radiatorių. Šildymo/šaldymo būdas bus tolygus, vientisas ir neagresyvus žmogui. Kitas momentas, kad energija bus naudojama iš žemės gelmių – geoterminis šildymas. Vadinamasis spindulinis geoterminis šildymas“, – pasakojo architektas.

Tačiau naujasis verslo centras bus pakankamai unikalus ne tik dėl jame įgyvendintų technologinių sprendimų. Jis bus aukščiausias Kaune.

Dar vienas unikalus dalykas – sprendimas panaudoti greta esančio griaunamo viešbučio-vaiduoklio „Respublika“ medžiagas.

Anot Š.Matijošaičio, būtent dėl to „Respublika“ nenugriauta iki šiol. „Projektas pakankamai sudėtingas: pirmiausia reikėjo nugriauti sklype stovėjusį viešbutį. Daug kas klausinėja, kodėl jis liko stovėti iki dabar? Tiesiog taupymo sumetimais. Nugriauto pastato skalda bus naudojama naujo verslo centro požeminei stovėjimo aikštelei įrengti – pagrindams. Likusi dalis – kiemo aikštelės pagrindams. O tai, kas liks nebereikalinga, bus išvežta“, – sakė „Vičiūnų grupės“ vadovas.

Su nuomininkais derasi jau dabar

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./„Magnum“ verslo centro statybų pradžia
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./„Magnum“ verslo centro statybų pradžia

Karaliaus Mindaugo pr. statomą verslo centrą „Magnum“ sudarys du pastatai – 12 aukštų ir 8 aukštų. Po jais bus dviejų aukštų požeminė automobilių ir dviračių stovėjimo aikštelė, taip pat elektromobilių įkrovimo aikštelė. Bendras verslo centro plotas – 32 000 kv. metrai. Iš jų maždaug 18 000 kv. metrų ploto bus skirta nuomai, apie 2108 kv. metrai – komercinėms patalpoms. 342 kv. metrus ploto užims centre veiksiantis restoranas, panašų plotą – vaikų dienos centras, o maždaug 820 kv. metrų ploto – konferencijų centras.

Didžiulės erdvės, panašu, neliks tuščios. Konkrečių įmonių pavadinimų nenorėjęs atskleisti Š.Matijošaitis vis dėlto neslėpė, kad su kai kuriomis bendrovėmis derybos dėl patalpų nuomos yra toli pažengusios.

Anot jo, galimybe įsikurti moderniame pastate domisi ir šiuo metu Kaune veikiančios bendrovės, ir įmonės iš kitų miestų. Dauguma jų – tarptautinės.

„Mes labai norėtume, kad „Magnum“ pritrauktų į Kauną ir bendroves iš Vilniaus, Klaipėdos. Dabar deramasi ir su vietoje dirbančiomis, ir su kitų miestų“, – sakė „Vičiūnų grupės“ generalinis direktorius.

Nors „Magnum“ verslo centras dar tik pradedamas statyti, o oficiali statybų pabaiga žadama 2019-aisiais, patogioje vietoje atsirasiantis naujas rinkos žaidėjas jau įnešė sumaišties: kai kurių verslo centrų nuomininkai teigia sulaukę pasiūlymų už dabar nuomojamas patalpas mokėti kur kas mažiau, pavyzdžiui, ne 19 eurų (+ PVM) už kvadratinį metrą, bet 10 eurų.

15min žiniomis, verslo centre siūlomų nekomercinių patalpų nuomos kaina už kvadratinį metrą sieks 13–14 eurų (+ PVM) už kvadratinį metrą.

Š.Matijošaitis tikslių nuomos kainų neįvardijo, tik užtikrino, jog jos nebus didesnės už dabartines rinkoje esančias kainas, nepaisant to, jog „Magnum“ pozicionuojamas kaip išskirtinis verslo centras.

Apie naują verslo centrą – faktais

  • „Žaliosiomis“ savybėmis ir nedideliais išlaikymo kaštais pasižymėsiantis „Magnum“ verslo centras turėtų būti baigtas 2018 m. pabaigoje.
  • Jis bus vienas iš kol kas dar retai Lietuvoje statomų verslo tipo pastatų, priskiriamų A+ energinės klasės kompleksams.
  • Išmanųjį biurų pastatą valdys automatinė pastato valdymo sistema (PVS), kuri parinks tinkamiausią mikroklimatą darbuotojams, šildymui ir vėdinimui naudos atsinaujinančius energijos šaltinius, reguliuos taupųjį LED apšvietimą ir leis autonomiškai valdyti biuro kaštus.
  • Alternatyviais būdais į darbą keliaujantiems žmonėms bus įrengta 80-ies vietų dviračių saugojimo aikštelė su dušais bei persirengimo kambariais, čia pat veiks ir elektromobilių įkrovimo stotelės.
  • Automobilius darbuotojai ir svečiai paliks antžeminėje bei požeminėje aikštelėse. Pastaroji bus didžiausia dviejų aukštų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė Kaune.
  • „Magnum“ verslo centrą sudarys du 12 ir 8 aukštų tarpusavyje sujungti bokštai, kurių aukštesnysis sieks 42 metrus ir bus aukščiausias Naujamiesčio (taip pat ir viso Kauno) pastatas. Iš jo biurų darbuotojams, svečiams, konferencijų dalyviams atsivers įspūdinga Nemuno salos, Senamiesčio bei Naujamiesčio panorama.

  • Pastatų forma bus skulptūriška – trikampė. Pasak architektų, tokia pastato forma gimė siekiant darnaus urbanistinio Karaliaus Mindaugo pr. užstatymo, ieškant pagarbaus modernumo santykio su istoriniu kontekstu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius