Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamatykite, kaip atrodys rekonstruoti Pavilnio bendruomenės namai

Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai.
Pavilnio bendruomenės namai
Pavilnio bendruomenės namai / Ambraso architektų biuro nuotr.

Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seniūnija. Bus sutvarkyta ir aplinka: nutiesti pasivaikščiojimo takai, įrengtos aktyvaus laisvalaikio zonos.

„Naujas erdves bendruomenėms susitikti, kartu leisti laisvalaikį kuriame ne tik centrinėse miesto dalyse, bet ir labiau nutolusiuose gyvenamuosiuose rajonuose. Sostinėje turėsime dar vieną unikalią vietą, kuri taps traukos centru vilniečiams. Pavilnys yra apsuptas gamtos, todėl taps puikiu variantu norintiems pabūti gamtoje ir tuo pačiu turiningai praleisti laiką“, – teigia Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Ambraso architektų biuro nuotr./Pavilnio bendruomenės namai
Ambraso architektų biuro nuotr./Pavilnio bendruomenės namai

Architektūrinio konkurso nugalėtoju tapo UAB Ambraso architektų biuras, pasiūlęs labiausiai bendruomenės ir vilniečių poreikius atitinkantį rekonstrukcijos projektą. Rekonstrukcijos darbus numatyta pradėti 2026 m. pradžioje. Planuojama, kad projekto įgyvendinimas kainuos apie 4 mln. Eur. Jį planuojama užbaigti iki 2027 m. pabaigos.

Vietoje senosios Pavilnio bibliotekos iškils modernus ir funkcionalus bendruomenės namų kompleksas. Architektūrinio konkurso nugalėtojas pasiūlė statyti dviejų aukštų, 780 kv. m. ploto pastatą, kurį sudarys atskiri korpusai.

Naujuosiuose Pavilnio bendruomenės namuose bus įrengta universali salė, talpinanti iki 100 žmonių, edukacijų ir repeticijų erdvė, jaukus vaikų kambarys ir skaitykla. Komplekse taip pat numatytos patalpos seniūnijai bei erdvės komercinei veiklai.

Ambraso architektų biuro nuotr./Pavilnio bendruomenės namai
Ambraso architektų biuro nuotr./Pavilnio bendruomenės namai

Pasak Vilniaus vystymo kompanijos vadovės Lauros Joffės, vertinant konkurso pasiūlymus ypatingas dėmesys buvo kreipiamas į tai, kaip pateiktos idėjos atitinka vietos bendruomenės išsakytus poreikius. „Visada skiriame daug dėmesio bendruomenės įtraukimui. Mums rūpi išgirsti ir suprasti, kas jiems aktualu ir svarbu, nes tik taip galime sukurti gyvybingą ir naudojamą erdvę.

Pavilnio atveju aiškiai išgirdome poreikį turėti universalius bendruomenės namus, kuriuose komfortiškai jaustųsi tiek tėvai su mažais vaikais, tiek paaugliai, tiek senjorai. Renkant pasiūlymo nugalėtoją ne ką mažiau svarbu buvo, kad naujieji bendruomenės namai darniai įsilietų į unikalų Pavilnio kraštovaizdį, kuriame gausu želdynų“, – sako Vilniaus vystymo kompanijos vadovė L.Joffė.

Ambraso architektų biuro nuotr./Pavilnio bendruomenės namai
Ambraso architektų biuro nuotr./Pavilnio bendruomenės namai

Konkurso nugalėtojai pasiūlė unikalų fasadų ir stogų sprendimą – ažūrą iš degto glazūruoto molio horizontalių elementų. Tai suteiks pastatui lengvumo bei modernumo ir leis įsilieti į aplinką, harmoningai derėdamas medžių kamienų fone. Į Bendruomenės namus bus galima patekti ne tik iš gatvės, bet ir iš vidinių kiemelių – atskirus korpusus sujungs elegantiška stiklinė galerija.

Didelis dėmesys skiriamas aktyviam lauko poilsiui – tam bus įrengta bendra viešoji erdvė. Planuojama tiesti pasivaikščiojimo takus, formuoti poilsio vietas, žaidimo zonas po atviru dangumi. Lauke numatyta statyti amfiteatrą, susirinkimo aikštelės, kurios galėtų būti naudojamos kaip lauko klasės.

Vilniaus vystymo kompanija sulaukė 14 architektūrinių idėjų pasiūlymų, kaip rekonstruoti Pavilnio bendruomenės namus. Pirmų trijų vietų nugalėtojai paskatinti piniginiai prizais. Pirmos vietos laimėtojai bendrovei Ambraso architektų biuras skirta 11 tūkst. Eur, antros vietos nugalėtojai įmonei „Panevėžio statybos trestas“ – 9 tūkst. Eur, už trečioje vietoje likusį „Architektūros Linijos“ pasiūlymą – 6 tūkst. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius