Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 20

Vilniaus savivaldybei – sandėlius namais keisti norinčio verslininko kirčiai

Vilniaus Naujamiestyje, Vytenio g., daugiabučius planavęs verslininkas tvirtina nesuprantantis, kodėl susiduria su savivaldybės pasipriešinimu – esą antri metai dėl nesuprantamų priežasčių jam nepavyksta pakeisti sklypo naudojimo būdo, nors pagal Bendrąjį planą gyvenamieji namai čia galimi. Savivaldybė laikosi savo, teigdama, kad vadovaujamasi nustatyta tvarka. Į konfliktą įtraukti ir kaimynai.
Buvę siuvyklos „Lelija“ pastatai ir Vytenio g. 61
Buvę siuvyklos „Lelija“ pastatai ir Vytenio g. 61 / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Naujų kvartalų Naujamiestyje per pastaruosius metus išaugo ne vienas ir ne du. Tačiau dar vieną planavusi bendrovė sako susidūrusi su Vilniaus savivaldybės nenoru jiems tokias statybas leisti.

Statytų vietoje gamybinių patalpų

„Matydami, kaip šalia esančios teritorijos keičiasi, tvarkosi, nusprendėme, kad ir mums atėjo laikas atsikratyti sovietinio palikimo statinių savo sklypo dalyje. Mūsų sklype stovintys statiniai (sargo būdelė, sandėliai, remonto dirbtuvės) tikrai nepuošia besikeičiančio Naujamiesčio“, – apie teritoriją, pažymėtą Vytenio gatvės 61 numeriu, sako dalies sklypo savininkės – bendrovės „Okeano žuvis“ – vadovas Edmundas Olechnovičius.

Tačiau čia, kaip sako direktorius, ir prasidėjo sunkumai: „Dar 2021 m. kovo 30 d. kreipėmės į Vilniaus miesto savivaldybės administraciją dėl mūsų sklypo dalies naudojimo būdo keitimo. Vilniaus miesto savivaldybės administracija 2021-04-21 raštu pateikė motyvuotą ir išsamų atsakymą. Atsakyme iš esmės buvo nurodyti du esminiai trūkumai – 1) nėra žemės sklypo dalies savininko, t. y. Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) sutikimo, arba valios dėl būdo keitimo ir 2) nėra žemės sklypo naudojimo plano su išskirtomis dalimis, kuriose mes norime pakeisti sklypo dalies naudojimo būdą.

Įvertinę juos kreipėmės į NŽT, kad išreikštų sutikimą, valią. NŽT atsižvelgdama į tai, kad mūsų prašymas neprieštarauja Vilniaus m. bendrajam planui, tokią valią išreiškė ir informavo mus ir savivaldybę. Tačiau savivaldybei tokios NŽT išreikštos valios nepakako ir mūsų pakartotinis prašymas buvo atmestas.

Mes pateikėme pakartotinį prašymą NŽT, kad būtų pakartotinai išreikšta valia, atsižvelgiant į savivaldybės išdėstytas pastabas, NŽT išreiškė sutikimą dėl mūsų sklypo dalies būdo keitimo. Savivaldybei tai vis tiek neįtiko ir mūsų prašymas vėl buvo atmestas. Mes savo sklypo dalį iš valstybės nusipirkome, su NŽT sudarėme žemės sklypo dalių naudojimosi tvarką, ją pasitvirtinome pas notarą. Savivaldybės iškeltas dvi pastabas dėl žemės sklypo naudojimo būdo įvykdėme 100 proc.“

Bet ir to pasirodė negana, sako E.Olechnovičius, nes prieš kelias savaites, spalio 26 dieną, bendrovė vėl sulaukė savivaldybės rašto, kuriame informuojama apie dar vieną priežastį, kodėl sklypo naudojimo būdas negali būti keičiamas:

„Citata iš rašto: „Išnagrinėjus Jūsų prašymą nustatyta, kad teritorijoje, kurioje yra žemės sklypas Vytenio g. 61, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo 2021 m. balandžio 30 d. įsakymo „Dėl leidimo rengti apie 0,7 ha teritorijos ties Vytenio gatve detalųjį planą“ pagrindu pradėtas rengti apie 0,7 ha teritorijos žemės sklypų Vytenio g. 61 ir Vytenio g. 61A detalusis planas.“

Savivaldybė yra informuota raštais, kad NŽT atsisakė išduoti sąlygas apie 0,7 ha teritorijos ties Vytenio gatve detaliajam planui rengti. Valstybinė teritorijų ir planavimo statybų inspekcija įvertinusi mūsų situaciją 2022-02-07 rašte konstatavo, kad „planavimo sąlygas išduodančiai institucijai, tai yra NŽT, pateikus motyvuotus atsakymus apie planavimo sąlygų neišdavimo priežastis, planavimo organizatorius ar planavimo iniciatorius negalės atlikti tolesnių teritorijų planavimo proceso veiksmų“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Buvę siuvyklos „Lelija“ pastatai ir Vytenio g. 61
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Buvę siuvyklos „Lelija“ pastatai ir Vytenio g. 61

Visa tai savivaldybei yra žinoma. Nepaisant gautų atsakingų institucijų išaiškinimo, savivaldybė mus raštu vėl informavo, kad ir vėl nepritars mūsų prašymui dėl žemės sklypo dalies būdo keitimui.“

Sutarimo neranda

Vilniaus miesto savivaldybė ir 15min pateiktame komentare teigia, kad priežasčių, kodėl nesutinkama keisti sklypo naudojimo būdą, yra ne viena.

„Šis sklypas iš dalies priklauso valstybei, o UAB „Okeano žuvis“, kartu su kitu juridiniu asmeniu (UAB „Turto studija“) yra tos sklypo dalies nuomininkai. UAB „Okeano žuvis“ kreipėsi į savivaldybę dėl žemės sklypo naudojimo būdo keitimo, tačiau sklypo, kurio savininkas ar bendrasavininkas yra valstybė, naudojimo būdo keitimą savivaldybė gali tvirtinti tik turėdama Nacionalinės žemės tarnybos sutikimą. Šį sutikimą bendrovė gavo ir kreipėsi į savivaldybę antrą kartą, tačiau per tą laiką UAB „Turto studija“ (t. y. kitas sklypo dalies nuomininkas) jau buvo inicijavusi detaliojo plano rengimą, kurio metu numatyta spręsti dėl galimų sklypo paskirčių.

Šis sklypas iš dalies priklauso valstybei, o UAB „Okeano žuvis“, kartu su kitu juridiniu asmeniu (UAB „Turto studija“) yra tos sklypo dalies nuomininkai.

Teritorijų planavimo įstatymas numato, kad sklypo naudojimo būdas negali būti keičiamas, jei yra pradėtas rengti detalusis planas. Taigi savivaldybė neatsisakė keisti sklypo naudojimo būdo, tiesiog tam negalime pritarti, kol neužbaigta kita procedūra“, – tvirtinama savivaldybės komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius