Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statybų Juodkrantėje teismas nesiims: grėsmė, kad patalpos bus naudojamos ne pagal paskirtį, lieka

Butais virtusios kavinės esančios Juodkrantėje, Žaliojo Kelio 3, statytojui pavyko susitarti su Statybos inspekcija, tačiau prokuratūra, atsiėmusi ieškinį teisme, atlieka tyrimą savo iniciatyva. Aiškinamasi, ar galimai nebuvo pažeistas viešasis interesas, nes grėsmė, kad patalpos bus naudojamos ne pagal paskirtį, lieka.
Parduodami „butai“ Juodkrantėje
Parduodami „butai“ Juodkrantėje / 15 min skaitytojos Viktorijos nuotr.

Kavinės virsmą butais Juodkrantėje pirmieji pastebėjo 15min. Portalas rašė, kad čia 2022-ųjų vasarą imti pardavinėti butai, nors šioje vietoje turėtų būti rekonstruota kavinė.

Po 15min straipsnio sujudo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (Statybos inspekcija), Neringos savivaldybė, į vietą vyko ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Statybų inspekcija ištyrusi situaciją pranešė, kad jos pačios darbuotojo išduota deklaracija apie statybos užbaigimą arba paskirties pakeitimą patvirtinta neteisėtai ir žadėjo kreiptis į teismą su ieškiniu dėl šio dokumento galiojimo panaikinimo. Tačiau to galiausiai neprireikė, statytojui radus sprendimą.

Skirtas griežtas papeikimas, į teismą nesikreipta

Neringos savivaldybė išdavė statybos leidimą 320 kv. m ploto maitinimo paskirties pastato kapitaliniam remontui 2020 m. spalio 12 d.

„Leidimas buvo išduotas pastato-kavinės kapitalinio remonto darbams. Paskirtis – maitinimo, parengto projekto sprendiniais nebuvo numatyta poilsio ir (ar) gyvenamosios paskirties patalpų (turtinių vienetų) formavimo“, – 15min anksčiau patvirtino Neringos savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė.

Projekte buvo numatyta atstatyti sudegusį priestatą ir suformuoti tris naujas patalpas, nekeičiant viso pastato naudojimo paskirties.

Galiausiai dalies patalpų paskirtis buvo pakeista iš maitinimo į poilsio, taip pat vietoj planuotų trijų patalpų radosi septynios, nors paties pastato paskirtis ir nebuvo pakeista.

Prokuratūra tuomet kreipėsi į teismą su prašymu panaikinti statybos užbaigimo deklaracijos galiojimą ir įpareigoti atsakovą išregistruoti statinį iš Nekilnojamojo turto registro. Pats statytojas spalio 27 d. kreipėsi į Statybos inspekciją prašydamas panaikinti deklaracijos patvirtinimą ir įregistravimą informacinėje sistemoje „Infostatyba“. Statybos inspekcija tai padarė.

Statybos inspekcijos atstovė ryšiams su visuomene Rasa Kėkštienė 15min patvirtino, kad inspekcija nesikreipė į teismą dėl 2022 liepos 13 d. deklaracijos apie statybos užbaigimą panaikinimo, kadangi deklaracija 2022-10-28 buvo panaikinta statytojo prašymu.

15 min skaitytojos Viktorijos nuotr. /Parduodami „butai“ Juodkrantėje
15 min skaitytojos Viktorijos nuotr. /Parduodami „butai“ Juodkrantėje

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Raštutytė 15min patvirtino, kad Statybų inspekcija 2022 m. lapkritį raštu informavo prokuratūrą, kad vadovaudamasi statytojo prašymu panaikino statybos užbaigimo deklaraciją ir nurodė, kad Registrų centre panaikinta teisinė deklaracijos registracija.

Atsižvelgiant į tai, kad prokuroro ginčijama deklaracija ir jos sukeltos teisinės pasekmės yra panaikintos, neliko prašymo teismui pagrindo ir dalyko, todėl, pasak jos, prokuratūra kreipėsi į teismą dėl administracinės bylos nutraukimo.

„Dėl tos pačios deklaracijos panaikinimo 2022 spalio 27 d. Klaipėdos apygardos prokuratūra kreipėsi į Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmus. Atsižvelgdama į tai, kad 2022 liepos 13 d. deklaracija apie statybos užbaigimą ir jos sukeltos teisinės pasekmės yra panaikintos, prokuratūra 2022 gruodžio 5 d. atsisakė teismui pateikto prašymo; 2022 gruodžio 21 d. teismo nutartimi byla buvo nutraukta“, – 15min aiškino ir R.Kėkštienė.

Pasak inspekcijos atstovės spaudai, atlikus tarnybinio nusižengimo tyrimą ir darbuotoją pripažinus padariusiu tarnybinį nusižengimą, skirta tarnybinė nuobauda – griežtas papeikimas.

Tuo metu statytojas, ištaisęs trūkumus, jau yra surašęs naują deklaraciją, kurią statinio ekspertizės rangovas patvirtino. Registrų centro duomenimis, naujoji deklaracija įregistruota lapkričio 8 d. Tuomet apie tai Statybos inspekcija informavo prokuratūrą.

„Statytojas pateikė naują deklaraciją, patvirtintą eksperto, dėl statinio statybos užbaigimo. Patikrintas šio dokumento teisėtumas, pažeidimų nenustatyta. Statyba užbaigta teisės aktų nustatyta tvarka“, – komentavo R.Kėkštienė.

Pasak jos, šiuo metu dokumentuose „pastatas yra maitinimo paskirties“.

Prokuroras aiškinasi, ar nebuvo pažeistas viešas interesas

Pasak V.Raštutytės, nepaisant to, kad statybos užbaigimo deklaracija buvo panaikinta, suformuoti 7 turtiniai vienetai pagal faktinį suplanavimą lieka.

„Kylant grėsmei, kad minėti statiniai gali būti naudojami kaip poilsio patalpos, kas yra teisės aktų šioje teritorijoje draudžiama, prokuroras savo iniciatyva atlieka tyrimą viešojo intereso gynimo aspektu dėl statybos leidimo išdavimo teisėtumo įvertinimo“, – 15min teigė V.Raštutytė.

Apie patalpų naudojimo paskirtį ir kontrolę perklausus Neringos savivaldybės, šios atstovė S.Vaišvilaitė komentavo lakoniškai: „Pastate veikla nėra vykdoma“.

Kad pastatas liko padalintas į septynias patalpas problemos nemato Jonas Lisauskas, projektą vykdžiusios individualios įmonės „E. Stasiulaičio prekybos įmonės“ atstovas. Jis VŽ.lt sakė, kad tai kapitalinio remonto metu esą galėjo daryti.

Į 15min siųstus klausimus nei įmonės atstovai, nei vadovas Egidijus Stasiulaitis dabar neatsakė.

Tačiau anksčiau pastarasis gynėsi, kad butų šiame pastate esą nepardavinėja, nors skelbimai ir šalia pastato esanti iškaba rodė priešingai.

Ekrano nuotr. /Parduodami „butai“ Juodkrantėje
Ekrano nuotr. /Parduodami „butai“ Juodkrantėje

Savo sprendimus skųsti tenka ne pirmą kartą

Tai ne pirmas atvejis, kai Statybos inspekcijai tenka skųsti savo pačios išduotus dokumentus. Kodėl taip nutinka, aiškinosi 15min. Vienas iš garsiausiai nuskambėjusių atvejų – „Gelvonų terasų“ istorija.

Rezonansinė „Gelvonų terasų“ istorija buvo sulaukusi ir Seimo, ir Aplinkos ministerijos, ir STT dėmesio. Teisinių bei institucinių raizginių įkaitais yra tapę daugiau nei pusšimtis pirkėjų, rezervavusių butus naujame sostinės Šeškinės gyvenamojo rajono daugiabutyje. Jiems beieškant teisybės teismuose, istorija įgijo naujų vingių – per trumpą laiką pasikeitė net keli pastato savininkai, o butai vėl tylomis pardavinėjami, nepaisant teismo pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių.

„Gelvonų terasų“ pirmoji savininkė ir statytoja įmonė „Edensa“ nurodė dėl institucijų – Statybų inspekcijos ir NŽT – veiksmų patyrusi didžiulių nuostolių ir žada artimiausiu metu teikti 5 mln. eurų vertės ieškinį valstybei.

„Edensos“ vadovė Monika Norkutė 15min šią savaitę teigė, jog įmonė šiuo metu yra nemoki ir vos tik pateikusi ieškinį teisman žada skelbti bankrotą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius